Een onverwachts ontslag, een pijnlijke relatiebreuk, goede vrienden die je onbegrijpelijk hard kwetsen, ziekte of een ongeluk: we maken allemaal dingen mee waar we geen controle over hebben. Dat is inherent aan het leven. Maar terwijl de ene na verloop van tijd weer uit het diepe dal klautert en zijn verwarring, angst, boosheid en verdriet een plaats geeft en er lessen uit trekt, blijven anderen in die negatieve gevoelens hangen en zijn ze tien jaar later nog steeds niet uitgepraat over het onrecht dat hen is aangedaan. Zulke verbitterde mensen zijn over het algemeen niet het meest plezierige gezelschap maar wist je dat al die verbittering, frustraties en pessimistische gevoelens ook een slechte invloed op je gezondheid hebben?
Te veel klagen schaadt je gezondheid
Een flinke klaagzang kan opluchten maar tal van onderzoeken hebben inmiddels bewezen dat je op deze manier je gezondheid schaadt. Je stresshormoon cortisol neemt hierdoor namelijk heel sterk toe en dat heeft dan weer een negatieve invloed op je lichamelijke en mentale gezondheid.
Een verhoogd cortisolniveau verzwakt bijvoorbeeld je immuunsysteem maar het zorgt ook voor een te hoge of te lage bloeddruk en het beschadigt zelfs je kortetermijngeheugen en je leervermogen. Je maag en darmen zijn bovendien heel gevoelig voor cortisol: een hoge cortisolwaarde leidt dan ook vaak tot klachten zoals misselijkheid, diarree, buikkrampen of brandend maagzuur. Deze spijsverteringsproblemen bemoeilijken ook de opname van vitamines waardoor je lichaam te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je gedurende lange tijd hoge cortisolwaardes hebt, ervaar je ook sneller pijnklachten en raken zelfs je nieren uitgeput. Ook je lever kan zijn gewone taken niet meer goed uitvoeren omdat hij non-stop bezig is met het oplossen van de afvalstoffen van de cortisol. Wie lange tijd een te hoog cortisolniveau heeft, ziet dus effectief zijn levensverwachting dalen.
Een verhoogd cortisolniveau berokkent echter niet alleen schade aan je lichaam: ook je mentale gezondheid lijdt eronder. Je kan je bijvoorbeeld regelmatig overweldigd, angstig of piekerig voelen, je hebt moeite met inslapen en doorslapen waardoor je je nooit echt uitgerust voelt en ook spanningshoofdpijn is niet uitgesloten. Uit onderzoek is bovendien al meermaals gebleken dat hoge cortisolwaardes je kans om een depressie of mentale aandoening te krijgen ook effectief vergroten.
De negatieve spiraal van verbitterdheid doorbreken
De Amerikaanse schrijver Dale Carnegie zei ooit “als het leven je citroenen geeft, kan je nog altijd limonade maken”. Misschien vind je dat maar een belachelijke uitspraak maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Wie humor heeft, kan tegenslag namelijk beter verwerken en dankbaarheid verhoogt dan weer heel sterk je geluksgevoel en heeft ook een positief effect op allerlei reacties en systemen in je lichaam.
Dankbaar zijn voor een levensles in plaats van te klagen over een negatieve gebeurtenis, is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom vind je als afsluiter hieronder nog enkele tips die je kunnen helpen om positiever en optimistischer door het leven te gaan.
TIP 1: OMRING JEZELF MET POSITIEVE MENSEN
Als je iemand ziet lachen, willen je hersenen zich die emotie inbeelden zodat je kan meeleven met die persoon. Helaas gebeurt er net hetzelfde wanneer je iemand hoort klagen: je hersenen kunnen er dan niet aan weerstaan om mee te doen. Emoties zijn dus ook letterlijk besmettelijk. Of anders gezegd: tijd doorbrengen met positief ingestelde mensen maakt jou ook vrolijker.
TIP 2: TIJD BRENGT RAAD
Wanneer het leven je op een onaangename verrassing trakteert, is het logisch dat je niet meteen al lachend verdergaat met je leven. Je emoties omarmen en er lessen uit trekken is een proces dat tijd vraagt. Het is overigens perfect normaal wanneer je net na zo’n onaangename verrassing even vloekt en denkt “verdomme, waarom moest dit nu gebeuren”. Blijf echter niet hangen in die negatieve gedachten en probeer er eens vanuit een andere invalshoek naar te kijken. Vragen zoals “hoe kan deze ervaring een beter mens van mij maken?” of “wat leert deze ervaring me over mezelf?” kunnen je hierbij helpen. Na een relatie vol drama en ruzie weet je bijvoorbeeld beter welke partner wel bij je past. En na een slechte werkervaring weet je ook beter waar je dan wel naar op zoek bent in een job.
TIP 3: HERKEN JE GEDACHTENFOUTEN
Negatieve gedachten zijn dikwijls het resultaat van denkfouten. Door deze denkfouten te leren herkennen, kan je er makkelijker op inspelen. Hierdoor kan je je negatieve gedachten ook effectief omzetten in positieve gedachten. Veel voorkomende denkfouten zijn bijvoorbeeld:
Overgeneraliseren: mensen die deze denkfout maken, gebruiken vaak woorden zoals “altijd” en “nooit” en hebben ook de neiging om overhaaste en voorbarige conclusies te trekken. Als er iets negatiefs gebeurt, zien ze daar bijvoorbeeld onmiddellijk een patroon in.
Doemdenken en rampdenken: doemdenkers maken alles erger dan het is. Hun hoofd puilt uit van de worst case scenario’s en ze verwachten altijd het ergste. Als iemand te laat is of ziek wordt, denken ze bijvoorbeeld meteen het ergste en negeren ze alle andere (en vaak meer waarschijnlijke) scenario’s.
De oogkleppenvisie: zoals de naam al laat vermoeden richten mensen die deze denkfout maken zich uitsluitend op de negatieve aspecten van een situatie en zetten ze oogkleppen op voor al de rest. De hele gebeurtenis kleurt daardoor donker en positieve ervaringen of eigenschappen doen er dan niet toe. Als er toch iets goed ging, zien ze dat als puur geluk.
Denken dat je andermans gedachten kan lezen en toekomstvoorspellen: mensen die deze denkfouten maken, denken te weten wat anderen zullen denken zonder het te vragen. Ze weten ook al van tevoren hoe iets zal aflopen en die afloop ziet er nooit goed uit.
TIP 4: GELOOF NIET ALLES WAT JE DENKT
Is er een gedachte die als een vervelende mug rond je hoofd blijft zoemen en je een ongelukkig gevoel geeft? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:
Is het waar? (ben ik er 100% zeker van dat het waar is?)
Is het nuttig? (helpt deze gedachte me om de persoon te zijn die ik wil zijn?)
Is het positief? (maakt deze gedachte mij gelukkiger? Brengt ze me dichter bij de mensen die ik graag zie of creëert ze juist afstand?)
Wat helpt jou om positiever en optimistischer door het leven te gaan? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder.
©ziel&zo2024
Comments