Hoe kijk jij naar jezelf en naar je kwaliteiten en vaardigheden? Ga je er vanuit dat je intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden kan ontwikkelen door bijvoorbeeld veel te oefenen? Laat je je inspireren door het succes van anderen? Zet je door bij tegenslag en sta je op zulke momenten ook open voor feedback? Als jouw antwoord op deze vragen een overtuigende ja is dan heb je een zogenaamde growth mindset of groeimindset. Is je antwoord eerder nee en ga je ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan, geef je sneller op bij een tegenvaller en interpreteer je feedback vaak als kritiek dan heb je een zogenaamde fixed mindset of vaste mindset. In onderstaande blogpost vertel ik je graag wat meer over beide mindsets en geef ik je ook enkele tips om je vaste mindset te laten varen en je groeimindset aan te zetten.
Growth mindset vs fixed mindset
Iedereen heeft andere ideeën over hoe de wereld in elkaar zit. We hebben ook allemaal bepaalde ideeën over onszelf, wat we kunnen en hoe we leren. Al deze ideeën vormen jouw persoonlijke overtuiging of je mindset. Afhankelijk van jouw ideeën heb je dan een vaste mindset of een groeimindset.
Mensen met een vaste mindset geloven dat je bent geboren met een bepaalde hoeveelheid vaardigheden en intelligentie die bij wijze van spreken in steen gebeiteld staan en niet te veranderen zijn. In hun ogen is het dan ook zinloos om moeite te doen want inspanning leidt volgens hen toch niet tot verbetering. Hierdoor staan ze ook niet open voor ontwikkeling en persoonlijke groei. Wanneer iemand anders beter is of meer succes heeft, is dit voor hen bovendien een vaststaand feit en zal dit ook altijd zo blijven. Dom overkomen, afgewezen worden en je een mislukkeling voelen zijn hun grootste angsten. Hierdoor hebben ze ook de neiging om defensief te reageren wanneer ze obstakels tegenkomen en herstellen ze bovendien minder goed van tegenslagen en negatieve resultaten. Die doen hen immers twijfelen aan hun eigen kunnen en competenties waardoor ze het soms helemaal opgeven of totaal ongeïnteresseerd raken.
Mensen met een groeimindset geloven dat je je intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten gedurende je hele leven verder kan ontwikkelen. Ze gaan er vanuit dat mensen wel verschillen in talent, interesses en temperament maar dat iedereen het potentieel heeft om te veranderen en te groeien door te leren en te ervaren. Ze omarmen uitdagingen en spannen zich graag in omdat ze geloven dat ze hierdoor leren en groeien. Dankzij hun groeimindset staan ze ook open voor nieuwe ideeën en concepten en voor constructieve feedback van anderen en raken ze geïnspireerd door andermans succes. In plaats van te geloven dat ze iets niet kunnen, gaan mensen met een groeimindset er vanuit dat ze iets nog niet kunnen. Tegenslagen of uitdagingen zien ze als een stimulerende en motiverende factor en worden door hen als een “wake-up call” gebruikt.
Hoe weet ik welke mindset ik heb?
Weet je op dit moment nog niet met zekerheid met welke mindset jij je leven momenteel leidt? Schrijf dan bijvoorbeeld eens op hoe je omgaat met obstakels en wat je tegen jezelf zegt als je iets goeds hebt gedaan en/of wanneer iets niet gelukt is. Onderzoek ook eens welke indruk je op anderen wil maken en hoe je naar de successen van anderen kijkt. Neem hiervoor uitgebreid de tijd om erover na te denken en te reflecteren. Vergelijk daarna jouw antwoorden met de omschrijving van een groeimindset en een vaste mindset en kijk welke van beide het best bij jouw antwoorden past.
Weet ook dat het hebben van een vaste mindset of groeimindset een heel breed spectrum is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij wel graag uitdagingen aangaat maar niet graag feedback ontvangt. Of misschien hangt je mindset bij jou wel heel erg af van de situatie waarin je je bevindt. Experts spreken daarom wel eens over fixed en growth gedachten in plaats van mindset als iets zwart-wit te zien. Niemand heeft namelijk een 100% growth of een 100% fixed mindset. Het gaat hier dus niet over twee types mensen maar over een continuüm met aan het ene uiterste mensen die zich op alle fronten blijven ontwikkelen en aan het andere uiterste mensen die stil zijn gaan staan en eigenlijk niets nieuws meer bijleren.
Tips om je groeimindset aan te zetten
Een groeimindset brengt je veel positiefs maar het is helaas niet zo dat je dit van de ene op de andere dag krijgt: het is een proces van vallen en opstaan. Onderstaande tips kunnen je echter wel een handje helpen om je groeimindset aan te zetten.
Bewust kiezen voor een groeimindset vergt een behoorlijke portie zelfvertrouwen. En dat zelfvertrouwen ontwikkel je door te weten wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Zelfkennis is met andere woorden een noodzakelijke voorwaarde om je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Wat vindt jij echt belangrijk? Waar krijg jij energie van? Waarin ben jij een voorbeeld voor anderen? Wat vind jij leuk aan jezelf?
Kijk eens welke woorden je gebruikt wanneer het gaat over onderwerpen zoals leren, ontwikkelen en fouten maken. Wanneer je vooral woorden gebruikt zoals goed, fout, slim en dom dan is dat namelijk niet bepaald bevorderlijk voor het ontwikkelen van een groeimindset. Zeg dus bijvoorbeeld ook niet dat je iets niet kan maar dat je het nog niet kan. En geef jezelf (en anderen) complimentjes over je inspanning en inzet zonder te focussen op het eindresultaat. Je leert namelijk van oefenen, proberen, vallen, opstaan en doorzetten dus focus niet op het eindresultaat van je inspanning maar op het proces dat je doormaakt. Denk bijvoorbeeld eens aan wat je zelf al allemaal ondernomen hebt om verder te komen.
Onthoud dat de wereld niet vergaat als jij een fout maakt. We zijn bovendien allemaal mensen en er is niemand die nooit een fout maakt. Dat klinkt misschien heel erg cliché maar dat maakt het niet minder waar. Probeer de volgende keer dat je een fout maakt deze dus eens te relativeren en in te zien dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt. Je kan vervolgens voor jezelf ook eens nagaan hoe het komt dat je de fout maakte en wat je de volgende keer anders kan doen.
Leer iets nieuws maar doe dat op een manier die bij jou past en voor jou werkt. Wissel bijvoorbeeld af tussen het lezen van boeken en het luisteren van podcasts. Misschien heb je wel zin om een bepaalde online cursus of workshop te volgen? Of misschien voel jij je juist helemaal in je sas wanneer je in een fysiek leslokaal zit met andere cursisten. Probeer dus alles wat je aanspreekt gewoon eens uit en kijk wat het met je doet en of het oprecht bij jou past.
Leren van en geïnspireerd raken door het succes van anderen is een van de kenmerken van een groeimindset. Stel jezelf daarom eens de vraag wie jij bewondert en waarom en ga na hoe deze mensen zelf verder zijn gekomen, welke fouten ze hebben gemaakt en hoe ze hiermee zijn omgegaan. Wanneer het gaat om mensen uit je eigen omgeving, kan je hierover in gesprek gaan met hen maar je kan je ook laten inspireren door de veerkracht en het doorzettingsvermogen van bekende mensen door bijvoorbeeld hun biografie te lezen. Of misschien hebben ze wel een eigen podcast of gaven ze al eens een TEDtalk waar je naar kan luisteren?
Kom uit je comfortzone. Je komt niet vooruit als je blijft zitten waar je nu zit. Kom dus uit je comfortzone en onderneem dingen die nieuw voor je zijn en die je nog niet kan maar wel kan leren.
Gebruik affirmaties zoals “uitdagingen zijn groeimogelijkheden en ik ga ze enthousiast aan”, “ik begrijp dat groei geduld vereist en ik ben toegewijd aan deze reis” of “fouten zijn een natuurlijk onderdeel van het leerproces en brengen me een stap dichter bij waar ik wil zijn”. Of gebruik deze uitspraak van Winston Churchill als inspiratiebron: “succes is niet definitief en mislukking is niet fataal. Het is de moed om door te gaan die telt.”
©ziel&zo2024
Comments