Een radicale carrièreswitch, exotische reizen of adembenemende bungeesprongen. Het zijn vaak de eerste dingen waar we aan denken bij het horen van de zin “stap uit je comfortzone”. Uit je comfortzone stappen gaat echter niet over grootse, meeslepende en enge dingen doen maar om moedig zijn en om te besluiten dat iets anders belangrijker is, zelfs al maakt het je een beetje bang of voelt het oncomfortabel om te doen.
Wat een comfortzone (niet) is
In tegenstelling tot wat velen denken, staat een comfortzone niet synoniem voor een blije bubbel of fijne plek die gevuld is met situaties die je aangenaam en comfortabel vindt. In werkelijkheid is een comfortzone namelijk niets meer of minder dan een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering.
Het nadeel van een comfortzone
Je comfortzone bestaat uit alle dingen in je leven waaraan je gewend bent en dat kunnen zowel fijne als minder fijne dingen zijn. Je voelt je hier thuis omdat je weet hoe het hier aan toe gaat. Het is dag in dag uit hetzelfde. Alles gaat op automatische piloot. Er zijn geen verrassingen of onverwachte dingen. Die routine en voorspelbaarheid maakt je leven overzichtelijk, zorgt dat je niet hoeft na te denken over wat je doet en beschermt je tegen mogelijk gevaar van het onbekende maar helaas zorgt het er ook voor dat we soms blijven hangen in een job of relatie waarover we al jaren klagen.
Blijven doen wat je altijd al deed is evenmin bevorderlijk voor je intelligentie. Je intelligentie is namelijk een spier die je moet blijven trainen. Hoe meer je je hersenen gebruikt en jezelf prikkelt, stimuleert en uitdaagt, hoe beter je bijvoorbeeld ook wordt in vaardigheden zoals verbeelding en het aanleren van nieuwe dingen. Datzelfde geldt overigens ook voor het vergroten van je creativiteit: hoe meer je je creatieve vermogen gebruikt, hoe creatiever je wordt.
Regelmatig uit je comfortzone stappen, nieuwe dingen ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen is dus een manier om jezelf zowel intellectueel als persoonlijk te laten groeien maar – en dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste – het is ook een manier om na te gaan of je jouw leven nog wel wil blijven leiden zodat je dat tot nu toe deed. Het is namelijk moeilijk om te peilen of je tevreden bent met je gewoontes als je er nooit van afwijkt. Wat dat betreft lijken wij als mensen overigens heel erg op gekooide leeuwen: we hebben de mogelijkheid om ons koninkrijk te regeren, de heerschappij over ons territorium te nemen en onszelf naar onze doelen te leiden maar dat doen we niet omdat we beperkt zijn door de kooi die we zelf bouwen: onze comfortzone.
Enkele tips om meer buiten je comfortzone te gaan leven
Mensen zijn gewoontedieren. De controle losmaken en het onbekende gaan ontdekken is dan ook een grote stap en het is dan ook perfect normaal dat je je niet 100% op je gemak voelt en misschien zelfs bang bent om buiten jouw veilige comfortzone te stappen. Maar ik beloof je dat het de moeite waard is om te doen en met onderstaande tips kan je alvast zonder angstzweet je eerste stappen buiten je vertrouwde veilige haven zetten.
Begin met het veranderen van enkele kleine “gewone” dingen. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar huis, poets je tanden met je linkerhand wanneer je rechtshandig bent, verschuif je meubels en/of slaap aan de andere kant van het bed. Je kan op die manier wennen aan verandering maar juist omdat dit heel kleine dingen zijn, zal je makkelijker doorzetten en hoef je niet zoveel innerlijke weerstand te overwinnen.
Twijfel je of je iets wel of niet moet doen omdat je het eng of spannend vindt? Stel jezelf dan de vraag “past dit bij mijn kernwaarden?”. Als het antwoord “ja” is, ga je ervoor – ondanks je angst. Wanneer het een “nee” is, doe je het niet.
Als je reden om iets te doen niet groot genoeg is, zal je angst groter zijn. Creëer dus voldoende redenen waarom je uit je comfortzone wil stappen en schrijf alles op wat je te binnen schiet en waarvan je denkt dat het goed is om uit je comfortzone te stappen. Zoek ook naar diepere redenen die emotioneel gedreven en minder oppervlakkig zijn.
Doe regelmatig iets kleins wat je ongemakkelijk vindt om jezelf te oefenen. Misschien vind je het bijvoorbeeld ongemakkelijk om er in je eentje op uit te trekken. Neem jezelf dan voor om eens per maand toch iets in je eentje te ondernemen zoals alleen naar de film gaan, in je eentje ergens een koffie te gaan drinken of een tentoonstelling, expositie of museum te bezoeken.
Denk na over waar je over één, vijf of tien jaar wil staan en beantwoord dan de volgende drie vragen: is het realistisch om te denken dat je daar uitkomt als alles zou blijven zoals het nu is? Waarin zou je meer kunnen groeien om dichter bij je doelen te komen? Wat heb je daarvoor nodig? Giet je antwoorden vervolgens in een realistisch actieplan en ga hiermee aan de slag.
Visualiseer je doel. Je brein kent het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid dus als je elke dag minstens vijf minuten je einddoel visualiseert, kan je brein alvast aan deze ervaring wennen.
En last but not least: durf fouten te maken. Uit je comfortzone stappen betekent nu eenmaal dat je het risico loopt om een fout te maken. Zie fouten echter niet als iets slechts maar als iets leerzaams dat je helpt om jezelf te ontwikkelen. Laat je dus niet weerhouden door fouten en teleurstellingen maar beschouw ze als nuttige lessen die je helpen om in de toekomst een andere strategie te kiezen.
Heb jij nog tips om buiten je comfortzone te treden? Ik hoor ze graag van je in de reacties hieronder!
©ziel&zo2024
Comments