Boeiende boeken
Vind je je weg niet in het enorme aanbod zelfhulpboeken of ben je op zoek naar een vlot geschreven boek over mentaal welzijn of zelfzorg? Lees dan zeker verder want op deze pagina geef ik jou een inkijkje in mijn persoonlijke boekenkast.
​
Je vindt hier van elk boek overigens niet alleen een foto maar ook een korte omschrijving van de inhoud. En ingeval er op dit moment toch niets bij zou zijn dat jouw nieuwsgierigheid prikkelt: deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken en leestips dus vroeg of laat komt er gegarandeerd een boek voorbij dat bij jouw persoon, situatie of vraag past.

Leren ontspannen met sofrologie
(Carole Serrat)
Mindfulness heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen maar heb je al van sofrologie gehoord? Dat is een holistische zelfhulpmethode die ook wel eens mindfulness next level wordt genoemd. Sofrologie combineert allerlei technieken uit de positieve psychologie, fysiotherapie, ademhalingstechnieken, visualisatie, meditatie en yoga en leert je om je lichaam te ontspannen en je geest scherp te houden. Bij pijn, stress en angst voel je daardoor bijvoorbeeld meer rust in je lichaam terwijl je geest toch scherp blijft.
Wil je graag meer weten over sofrologie of kamp je met burn-out, angst of stressgerelateerde klachten en ben je op zoek naar ontspanningsoefeningen? Het boek "Leren ontspannen met sofrologie" van Carole Serrat is een praktisch boekje met tal van oefeningen en nuttige handvaten die je helpen om dichter bij jezelf te komen. Het boek leest bovendien heel makkelijk en is dus ook voor de absolute beginner zeker een aanrader.
Van stress naar veerkracht
(Severine Van De Voorde)

De subtitel van dit boek is “vind je weg in de mentale jungle” en dat is precies wat dit boek ook doet. Met behulp van zeven sleutels leer je jouw energieverlies te beperken en je veerkracht te versterken. Het boek staat bovendien boordevol tips, tools en tricks waardoor het een absolute mustread is voor iedereen die (preventief) wil leren omgaan met stress en spanning en die zelfontplooiing op de eerste plaats wil zetten.

Handleiding hoe mens te zijn
(Sophie Mort)
Sophie Mort heft het tot haar missie gemaakt om psychologie vanuit de praktijkruimte naar het dagelijks leven te vertalen. Ze geeft zonder de drempel van een wachtlijst of intakegesprek hands-on advies over de moeilijkste vraag in het leven: hoe moeten we eigenlijk mens zijn? In haar inzichtelijke boek legt ze uit waarom we ons allemaal weleens angstig, gestrest of onzeker voelen en geeft ze toegankelijke tools en technieken om je welzijn te bevorderen.
Giftige positiviteit
(Whitney Goodman)

Onze cultuur is geobsedeerd door positiviteit en positief denken wordt gezien als de oplossing voor al onze problemen. Psychotherapeut Whitney Goodman laat in dit boek echter zien dat positiviteit ook heel giftig kan zijn en slecht voor je mentale gezondheid wanneer het ertoe leidt dat je je negatieve gevoelens gaat onderdrukken. Ze gebruikt zowel wetenschappelijk onderzoek als verhalen van cliënten uit haar eigen praktijk om je te laten zien wat giftige positiviteit is, op welke gebieden positiviteit wel en niet helpt, en ze leert je omgaan met je eigen emoties en die van anderen.

Werkboek mindful zelfcompassie
(Kristin Neff)
Ben je op zoek naar een werkboek dat je leert om jezelf te omarmen met al je imperfecties, je te bevrijden van zelfkritiek en innerlijke kracht te ontwikkelen? Het werkboek mindful zelfcompassie van Kristen Neff kan je hier zeker en vast bij helpen.
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
(Haemin Sunim)

Deze Koreaanse megabestseller over spirituele wijsheid en hoe belangrijk het is om rust te vinden in een drukke wereld is geschreven door een van de invloedrijkste boeddhistische leermeesters van het moment. Zijn inzichten en adviezen helpen je bij het zoeken naar rustpunten in ons moderne drukke leven. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties zoals woede en jaloezie. Elk hoofdstuk voelt aan als een gesprek met een lieve bedachtzame vriend en de prachtige kleurrijke illustraties zorgen daarnaast ook voor kalmerende visuele pauzes. Nog een kleine tip: leg dit boek op je nachtkastje om je hoofd leeg te maken voor het slapengaan.

Rust vinden in een wereld die maar doordraait
(Magnus Fridh)
​Ons moderne leven is vaak een chaotische mix van doen, moeten, streven, strijden en bereiken. Rust en stilte staan daardoor helaas nog al te vaak op de tweede plaats terwijl die stiltemomenten juist heel goed voor ons zijn. Het boek "Rust vinden in een wereld die maar doordraait" van Magnus Fridh is dan ook een onmisbare gids vol praktische adviezen voor iedereen die van meer stilte in het dagelijkse leven wil profiteren maar de pauzeknop niet zo snel kan vinden.
4000 weken
(Oliver Burkeman)

Oliver Burkeman is een gelauwerde journalist bij The Guardian en schrijver van heel wat succesvolle boeken waaronder deze "4000 weken - Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan". In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dit echter geen boek met concrete tips over hoe je je tijd het beste kan indelen of hoe je effectiever met je tijd kan omgaan. Als je daar naar op zoek bent, kies je dus beter een echt timemanagementboek uit. Wat dit boek wel doet, is je allerlei filosofische en psychologische inzichten meegeven waardoor je op een andere manier over het concept "tijd" gaat nadenken. Dit boek laat je bijvoorbeeld zien hoe je het ultieme gevoel van "deep time" kan ervaren en hoe je kan omgaan met afleiding die zowel van binnenuit als buitenaf komt. O ja, ingeval je je afvraagt hoe Burkeman aan die 4000 weken komt: als je aanneemt dat je tot je 80ste zal leven dan heb je net iets meer dan 4000 weken op aarde. In de binnenkant van de kaft staan overigens 4000 bolletjes gedrukt die je zelf kan inkleuren zodat je letterlijk ziet hoeveel weken je al achter je hebt liggen en dat vond ik zelf wel een harde reality-check (en ook best wel even schrikken) maar tegelijkertijd was het voor mij ook een grote reminder om drukte los te laten en me te concentreren op datgene wat voor mij het belangrijkste is om een gelukkiger en zinvoller leven te leiden. Conclusie: een confronterend maar broodnodig boek dat iedereen zou moeten lezen.

De kracht van rust
(Mirjam van der Vegt)
Met haar boek "De kracht van rust" won Mirjam van der Vegt de prijs van het beste spirituele boek 2021. Als lezer word je in dit boek uitgedaagd om het roer helemaal om te gooien en een nieuwe balans te vinden dankzij de 8 inspirerende en tegendraadse lessen die de schrijfster je geeft. Het boek is heel aangenaam om te lezen (ook dankzij de rustige layout) en bevat ook heel wat praktische levenslessen van bekende wetenschappers, artiesten en politici. Kortom: een mooi en diepgaand maar ook praktisch boek dat zeker en vast een plekje in je boekenkast verdient.
Het geschenk
(Edith Eger)

Edith Eger is een psychologe, auteur en holocaustoverlevende. Haar boek "Het geschenk - 12 lessen die je leven kunnen redden" is een praktische gids die je met zachtheid aanmoedigt om de gedachten die je gevangen houden en het destructieve gedrag dat je belemmert, te veranderen. Of om het met de woorden van de schrijfster te zeggen: "We krijgen allemaal in ons leven te maken met lijden: we kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden: we kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.

Denk als een monnik
(Jay Shetty)
De podcast "On Purpose" van Jay Shetty is al jaren een van mijn favoriete podcasts. En niet alleen van mezelf: het is de meest beluisterde healthpodcast ter wereld! Geen wonder dus dat ook zijn inspirerende boek "Denk als een monnik" een mooi plekje in mijn boekenkast heeft gekregen. De schrijver is zelf enkele jaren een monnik geweest in India en in dit boek geeft hij je heel wat tips, opdrachten en praktische adviezen om stress te verminderen, je relaties te verbeteren en je verborgen krachten te identificeren. Alles is ook in duidelijke en begrijpelijke taal geschreven en leest makkelijk weg. Dus als je nog op zoek bent naar een mooi en waardevol cadeautje voor jezelf: dit boek is precies wat je zoekt!
Calm your mind with food
(Uma Naidoo)

Dit Engelstalig boek van psychiater en voormalig chef-kok Uma Naidoo laat je zien hoe je darmbacteriën een invloed hebben op je mentaal welzijn en hoe je voeding kan gebruiken om je algemeen mentaal en emotioneel welzijn te verbeteren.

De moed van imperfectie
(Brené Brown)
Brené Brown beschrijft in “de moed van imperfectie” hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op haar eigen eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze je aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op je intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Of om het met de woorden van de schrijfster te zeggen: dit boek gaat over de levenslange reis van “wat zullen anderen wel niet denken” naar “ik ben goed genoeg”.
Handboek voor mindere dagen
(Eveline Helmink)

In dit boek vertelt Eveline Helmink, journaliste en voormalig hoofdredactrice van Happinez Magazine, wat zij doet op dagen dat alles tegen zit. Het is een boek dat relativering, troost en lichtvoetigheid biedt en dat grote concepten over gelukkig leven naar de realiteit van alledag vertaalt. En dat maakt van dit boek een prachtig pleidooi voor een leven waarin ook ruimte is voor mindere momenten.

Gezonde grenzen
(Nedra Glover Tawwab)
Gezonde grenzen. We weten allemaal dat we ze zouden moeten hebben, om bijvoorbeeld een evenwicht tussen werk en privé te bereiken en om te gaan met giftige personen of energiezuigers. Maar wat betekent “gezonde grens” eigenlijk en hoe kunnen we met succes onze behoeften uiten, “nee” zeggen en assertief zijn zonder anderen te beledigen?
​
Nedra Glover Tawwab presenteert in haar boek eenvoudige maar krachtige manieren om gezonde grenzen te stellen in alle aspecten van het leven: op het werk, in je relatie of voor je kinderen. Haar technieken helpen je om je behoeften duidelijk en zonder verontschuldiging te benoemen en het basisprobleem achter afhankelijkheidsissues, angsten en burn-outs te ontrafelen.
Minder streng voor jezelf
(Mark Coleman)

We hebben allemaal een innerlijke criticus in ons. Het is die stem in ons hoofd die voortdurend kritiek levert op wie we zijn en wat we doen. De negatieve en strenge toon waarop je innerlijke criticus je toespreekt kan je zelfvertrouwen ondermijnen en je aan jezelf doen twijfelen. Zijn kritische stem is soms overweldigend maar het goede nieuws is dat je er zo mee kunt leren omgaan dat hij zijn greep op jou verliest. En dat is precies wat je in dit boek leest. Elk hoofdstuk geeft je inzicht in wat de innerlijke criticus voedt, wat hem drijft en wat hem het zwijgen oplegt. Kortom: een aanrader voor werkelijk iedereen want we kunnen allemaal wel wat hulp gebruiken om onze innerlijke criticus de mond te snoeren.

Veerkracht
(Rick Hanson)
​Rick Hanson is een gerenommeerde neurospycholoog en meditatieleraar. In zijn boek "veerkracht" laat hij je zien dat innerlijke krachtbronnen zoals dankbaarheid en mededogen onmisbaar zijn in een wereld vol onzekerheden. Want het is net door deze krachtbronnen dat we de veerkracht ontwikkelen waarmee we stress het hoofd kunnen bieden en problemen kunnen oplossen. En dat maakt van dit boek een echte aanrader in de drukke en ingewikkelde wereld waarin we leven.
Mindfulness voor elk moment
(David Harp)

David Harp legt je in zijn boek "mindfulness voor elk moment" uit hoe je mindfulnesstraining perfect kan combineren met gewone dagdagelijkse activiteiten zoals autorijden of ergens moeten wachten. Zo leert hij je bijvoorbeeld stap voor stap doeltreffende meditatietechnieken die je helpen om je aandacht weg te richten van frustraties en te focussen op positieve gedachten en gevoelens. Je hoeft bovendien geen ervaring te hebben want het boek begint met heel eenvoudige technieken zoals "stappen en tellen" en je bouwt gaandeweg mindfulnessvaardigheden op die je helpen om in elke situatie rustig en in balans te blijven. Wie al wat ervaring heeft met mindfulness, kan daardoor wel een beetje een déjà vu gevoel krijgen tijdens het lezen maar voor beginners is het zeker de moeite waard. Het is wel niet zo'n heel recent boek (het is een boek van 2012) dus ik denk niet dat je het nog in de gewone boekhandel kan kopen maar het is ongetwijfeld nog tweedehands te koop of in de bibliotheek te vinden.

Authenticiteit
(Stephen Joseph)
In zijn boek "authenticiteit" presenteert psycholoog Stephen Joseph zijn frisse en inspirerende kijk op jezelf zijn, met praktische adviezen en oefeningen voor de lezer. Op basis van de wijsheid van grote filosofen, inzichten en onderzoeksresultaten van psychologen en casestudy's uit zijn eigen praktijk laat de auteur zien waarom authenticiteit zo belangrijk is: het is namelijk de basis van ons geluk en de sleutel tot voldoening, vitaliteit en welzijn.
Activeer je nervus vagus
(Luc Swinnen)

Dr. Luc Swinnen is een internationaal erkende expert op het vlak van stress en burn-out. Hij weet als geen ander wetenschappelijke inzichten te vertalen naar een breed publiek en dat is in dit boek niet anders. Zo krijg je onder meer een snelcursus over ons zenuwstelsel en heel veel praktische oefeningen en tips om je veerkracht te versterken, je angst te verminderen en stressgerelateerde klachten een halt toe te roepen.

Het bos, vier vragen, het leven en ik
(Tessa Randau)
In "Het bos, vier vragen, het leven en ik" vertelt Tessa Randau het verhaal van een jonge vrouw die met haar gevoelens worstelt. Ze heeft alles waar ze altijd al van droomde maar de werkelijkheid blijkt toch anders te zijn dan hoe het in haar dromen was. Op een dag gaat ze naar het bos om uit te rusten van het hectische leven dat ze leidt met haar veeleisende job en de drukte van haar gezin en om te overdenken waarom ze niet gelukkig is. Daar ontmoet ze een oudere vrouw die haar vier vragen stelt. Vier vragen over hoe ze in haar leven staat en wat ze wil veranderen.
In Duitsland werd dit boek een bestseller en dat is ook geheel terecht als je het mij vraagt. Het boekje heeft weliswaar maar 124 bladzijden maar de boodschap is zo prachtig gebracht dat elke bladzijde indruk achterlaat. Ook aan de layout en illustraties werd heel wat aandacht besteed waardoor het boekje zowel rust als kracht uitstraalt. Dus als je nog op zoek bent naar een inspirerend en vlot geschreven boekje voor jezelf of anderen: dit is wat je zoekt.
De kleine prins
(Antoine De Saint-Exupéry)

Dit prachtige moderne sprookje van Antoine de Saint-Exupéry is gliefd bij klein en groot. Het is echter niet alleen prachtig geschreven en vormgegeven: het is ook een verhaal vol diepe wijsheden. Het boek vertelt het verhaal van een piloot die neerstort in de Sahara woestijn en daar een klein jongetje ontmoet. Dat jongetje blijkt een prins te zijn die samen met een roos op een kleine planeet met drie vulkaantjes leeft. Op een dag besluit de kleine prins echter om zijn planeet te verlaten en te gaan kijken hoe de rest van het heelal eruit ziet. Hij bezoekt vervolgens verschillende andere planeetjes die telkens bewoond worden door een volwassene die zichzelf op een of andere manier belachelijk maakt. Zoals de ijdeltuit die door iedereen geliefd wil worden maar helemaal alleen op zijn planeet woont of de dronkenlap die drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt voor het feit dat hij drinkt. Uiteindelijk bezoekt het prinsje ook de planeet aarde waar hij in de Sahara de neergestorte piloot ontmoet die hij vervolgens allerlei verhaaltjes vertelt over zijn planeet met de roos en de andere planeten die hij bezocht heeft. Hoewel het oorspronkelijk geschreven is als een sprookje voor kinderen, is dit ook voor volwassen een heel mooi boekje dat je doet stilstaan bij de manier waarop je hebt leren denken en de dingen waar je je in het dagelijkse leven zo druk mee bezig houdt.

Kintsugi
(Celine Santini)
Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Om de littekens te laten zien in plaats van ze te verbergen. Dag na dag en week na week is de restaurateur bezig met het reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk verbeteren van het object zodat het letterlijk en figuurlijk gaat schitteren. Kintsugi is op die manier ook een therapeutische metafoor geworden om emotionele wonden te helen. Wil je graag meer weten over deze bijzondere vorm van Japanse zelfhulp? Lees dan eens dit boek van Céline Santini waarin ze je meer vertelt over de filosofie en energie van deze bijzondere zelfhulpmethode.
De jongen, de mol, de vos en het paard
(Charlie Mackesy)

"De jongen, de mol, de vos en het paard" van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De prachtige en oneindig ontroerende tekeningen en de eenvoudige maar poëtische woorden vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren die op zoek zijn naar een thuis. Die zoektocht leert hen vervolgens heel wat belangrijke lessen over vriendelijkheid, moed en hoop. Dat klinkt misschien niet zo superboeiend maar geloof me: deze moderne klassieker heeft mijn hart gestolen. Elke pagina raakt je en laat je nadenken over de simpele dingen in het leven. De Nederlandse versie is overigens vertaald door Arthur Japin en zijn prachtige verwoordingen moeten niet onderdoen voor de originele Engelse tekst. Nog een kleine tip: vorig jaar zag ik op kerstdag op BBC de korte animatiefilm waarin dit verhaal tot leven wordt gebracht en die is al net zo wondermooi als dit boek. Dus als je ooit de kans krijgt om hem te zien: zeker doen!