Boeiende boeken
Vind je je weg niet in het enorme aanbod zelfhulpboeken of ben je op zoek naar een vlot geschreven boek over spiritualiteit, persoonlijke groei of mentaal welzijn? Lees dan zeker verder want op deze pagina geef ik jou een inkijkje in mijn persoonlijke boekenkast.
​
Je vindt hier van elk boek overigens niet alleen een foto maar ook een korte omschrijving van de inhoud. En ingeval er op dit moment toch niets bij zou zijn dat jouw nieuwsgierigheid prikkelt: deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken en leestips dus vroeg of laat komt er gegarandeerd een boek voorbij dat bij jouw persoon, situatie of vraag past.
Leren ontspannen met sofrologie
(Carole Serrat)
Mindfulness heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen maar heb je al van sofrologie gehoord? Dat is een holistische zelfhulpmethode die ook wel eens mindfulness next level wordt genoemd. Sofrologie combineert allerlei technieken uit de positieve psychologie, fysiotherapie, ademhalingstechnieken, visualisatie, meditatie en yoga en leert je om je lichaam te ontspannen en je geest scherp te houden. Bij pijn, stress en angst voel je daardoor bijvoorbeeld meer rust in je lichaam terwijl je geest toch scherp blijft.
Wil je graag meer weten over sofrologie of kamp je met burn-out, angst of stressgerelateerde klachten en ben je op zoek naar ontspanningsoefeningen? Het boek "Leren ontspannen met sofrologie" van Carole Serrat is een praktisch boekje met tal van oefeningen en nuttige handvaten die je helpen om dichter bij jezelf te komen. Het boek leest bovendien heel makkelijk en is dus ook voor de absolute beginner zeker een aanrader.
Vier vragen die je leven veranderen
(Byron Katie)
Gedachten leggen ons beperkingen op of geven ons juist mogelijkheden. Het ligt er maar aan welke gedachten je wel/niet gelooft. Helaas zijn de meeste mensen vooral goed in het creëren van negatieve en stresserende hersenspinsels die je plezier in het leven danig ondermijnen. Die doemgedachten hebben meestal niets met de realiteit te maken maar je lijdt er wel onder. Of anders gezegd: je verdriet en pijn worden veroorzaakt door wat je denkt en niet door wat er werkelijk aan de hand is. Maar hoe maak je jezelf dan los van die verlammende gedachten en overtuigingen die het leven zo moeilijk maken? Voor het antwoord op die vraag verwijs ik je graag door naar de auteur en spreker Byron Katie. Zij ontwikkelde namelijk de methode "The Work" waarbij je je gedachten niet klakkeloos gelooft en blijft herkauwen maar waarbij je je negatieve gedachten eens kritisch gaat bekijken en onderzoeken door jezelf vier vragen te stellen. Welke vragen dit precies zijn en hoe dit krachtige proces dan precies in zijn werk gaat, kan je lezen in het boek "Vier vragen die je leven veranderen" van Byron Katie.
Nog 9 minuten
(Jutta Borms, Evi Hanssen en Hilde De Baerdemaeker)
Eerst was er de podcastreeks "Nog 9 minuten" waarin Evi Hanssen, Jutta Borms en Hilde De Baerdemaeker je laten ervaren hoe zalig het is om 's ochtends een snoozemeditatie te doen, overdag te pauzeren met een sneaky sessie of 's avonds je dag af te sluiten met een slaapmeditatie en nu is er ook het bijhorende boek waarin de drie dames je een schat aan inspiratie aanreiken voor elk moment van de dag. Maar ook als je hun podcast nog niet kent, is dit boek zeker een aanrader als je wel wat extra me-time en zelfzorg kan gebruiken. Het boek is overigens heel toegankelijk en leesbaar geschreven zonder zweverig te worden en ook de layout ziet er heel mooi uit waardoor zelfs de absolute beginners ermee aan de slag kunnen gaan.
Durf te rusten
(Karen Brody)
Wie zou je zijn als je voldoende rust kreeg? Zou je liefdevoller omgaan met je naasten? Zou je volop energie hebben om al je passies te volgen? Hoewel het antwoord op deze vragen een volmondige ja is, zijn we als moderne vrouwen toch nog altijd geconditioneerd om rust als iets softs of zelfs egoïstisch te beschouwen. We hebben geleerd om de behoeften van anderen voorop te stellen en we zijn bang dat "rustig aan doen" overkomt als falen. Gelukkig is er een krachtige methode die elke vrouw kan toepassen om haar vitaliteit te herstellen, ongeacht hoe druk of overweldigd ze zich ook voelt: yoga nidra. In het boek "Durf te rusten" vertelt Karen Brody je meer over deze bijzondere vorm van bewuste ontspanning die ook wel eens slaapyoga wordt genoemd. Dankzij het 40daagse programma in dit boek kan je bovendien zelf ook het bijzondere effect van een yoga nidra meditatie ervaren. Ik ben in ieder geval al fan!
Werkboek mindful zelfcompassie
(Kristin Neff)
Ben je op zoek naar een werkboek dat je leert om jezelf te omarmen met al je imperfecties, je te bevrijden van zelfkritiek en innerlijke kracht te ontwikkelen? Het werkboek mindful zelfcompassie van Kristen Neff kan je hier zeker en vast bij helpen.
Het geheim van levenskracht
(Rajshree Patel)
Rajshree Patel is een internationaal gerenommeerde teacher van The Art of Living die intussen al les heeft gegeven in maar liefst 35 landen. Haar boek "The Power of Vital Force" was in 2019 een bestseller in de VS en is intussen ook in het Nederlands vertaald als "Het geheim van levenskracht". In dit boek legt ze je uit hoe je toegang krijgt tot je onbegrensde potentieel en neemt ze je mee op een boeiende reis van zelfontdekking. Het boek bevat tal van praktische tips en is heel vlot geschreven (wat niet altijd evident is als het om een vertaling van het Engels naar het Nederlands gaat) en in mijn ogen echt wel life changing dus zeker de moeite waard om te lezen!
Rust vinden in een wereld die maar doordraait
(Magnus Fridh)
​Ons moderne leven is vaak een chaotische mix van doen, moeten, streven, strijden en bereiken. Rust en stilte staan daardoor helaas nog al te vaak op de tweede plaats terwijl die stiltemomenten juist heel goed voor ons zijn. Het boek "Rust vinden in een wereld die maar doordraait" van Magnus Fridh is dan ook een onmisbare gids vol praktische adviezen voor iedereen die van meer stilte in het dagelijkse leven wil profiteren maar de pauzeknop niet zo snel kan vinden.
4000 weken
(Oliver Burkeman)
Oliver Burkeman is een gelauwerde journalist bij The Guardian en schrijver van heel wat succesvolle boeken waaronder deze "4000 weken - Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan". In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dit echter geen boek met concrete tips over hoe je je tijd het beste kan indelen of hoe je effectiever met je tijd kan omgaan. Als je daar naar op zoek bent, kies je dus beter een echt timemanagementboek uit. Wat dit boek wel doet, is je allerlei filosofische en psychologische inzichten meegeven waardoor je op een andere manier over het concept "tijd" gaat nadenken. Dit boek laat je bijvoorbeeld zien hoe je het ultieme gevoel van "deep time" kan ervaren en hoe je kan omgaan met afleiding die zowel van binnenuit als buitenaf komt. O ja, ingeval je je afvraagt hoe Burkeman aan die 4000 weken komt: als je aanneemt dat je tot je 80ste zal leven dan heb je net iets meer dan 4000 weken op aarde. In de binnenkant van de kaft staan overigens 4000 bolletjes gedrukt die je zelf kan inkleuren zodat je letterlijk ziet hoeveel weken je al achter je hebt liggen en dat vond ik zelf wel een harde reality-check (en ook best wel even schrikken) maar tegelijkertijd was het voor mij ook een grote reminder om drukte los te laten en me te concentreren op datgene wat voor mij het belangrijkste is om een gelukkiger en zinvoller leven te leiden. Conclusie: een confronterend maar broodnodig boek dat iedereen zou moeten lezen.
De kracht van rust
(Mirjam van der Vegt)
Met haar boek "De kracht van rust" won Mirjam van der Vegt de prijs van het beste spirituele boek 2021. Als lezer word je in dit boek uitgedaagd om het roer helemaal om te gooien en een nieuwe balans te vinden dankzij de 8 inspirerende en tegendraadse lessen die de schrijfster je geeft. Het boek is heel aangenaam om te lezen (ook dankzij de rustige layout) en bevat ook heel wat praktische levenslessen van bekende wetenschappers, artiesten en politici. Kortom: een mooi en diepgaand maar ook praktisch boek dat zeker en vast een plekje in je boekenkast verdient.
Het geschenk
(Edith Eger)
Edith Eger is een psychologe, auteur en holocaustoverlevende. Haar boek "Het geschenk - 12 lessen die je leven kunnen redden" is een praktische gids die je met zachtheid aanmoedigt om de gedachten die je gevangen houden en het destructieve gedrag dat je belemmert, te veranderen. Of om het met de woorden van de schrijfster te zeggen: "We krijgen allemaal in ons leven te maken met lijden: we kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden: we kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.
Denk als een monnik
(Jay Shetty)
De podcast "On Purpose" van Jay Shetty is al jaren een van mijn favoriete podcasts. En niet alleen van mezelf: het is de meest beluisterde healthpodcast ter wereld! Geen wonder dus dat ook zijn inspirerende boek "Denk als een monnik" een mooi plekje in mijn boekenkast heeft gekregen. De schrijver is zelf enkele jaren een monnik geweest in India en in dit boek geeft hij je heel wat tips, opdrachten en praktische adviezen om stress te verminderen, je relaties te verbeteren en je verborgen krachten te identificeren. Alles is ook in duidelijke en begrijpelijke taal geschreven en leest makkelijk weg. Dus als je nog op zoek bent naar een mooi en waardevol cadeautje voor jezelf: dit boek is precies wat je zoekt!
De wijsheid van de witte wolf
(Aljoscha Long en Ronald Schweppe)
Als iemand me zou vragen welk boek ik zou meenemen naar een onbewoond eiland dan zou ik zonder aarzelen "de wijsheid van de witte wolf" zeggen. Dit boek bevat namelijk een prachtige verzameling volksverhalen en sprookjes met wijsheden uit verschillende culturen waarin telkens thema's zoals geluk, compassie, aandacht, tevredenheid en/of gelijkmoedigheid centraal staan. Na elk verhaaltje volgt bovendien een inzicht, een reflectiemoment,een meditatie of een aandachtsexperiment dus je gaat er ook actief mee aan de slag. Die oefeningen zorgen er zo ook voor dat je er telkens weer iets nieuws uithaalt waardoor dit een boek is dat je meermaals wil lezen. Dus ben je nog op zoek naar een mooi cadeauboek voor jezelf of iemand anders: dit boek valt gegarandeerd in de smaak!
Nooit meer de oude
(Mieke Lannoey)
"Nooit meer de oude" van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Een burn-out hakt je leven immers in een "voor" en een "na". En in tegenstelling tot de algemene opvatting dat het herstel van een burn-out een eindpunt is, deel ik de mening van de schrijfster dat het in werkelijkheid juist het begin is: het begin van een nieuwe manier van leven en werken. Dus als je nog op zoek bent naar een herkenbaar, vlot en helder geschreven boek over dit toch wel gevoelige onderwerp dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen. Het boek bestaat bovendien uit verschillende korte hoofdstukjes en de schrijfster herhaalt ook regelmatig wat ze eerder schreef dus het is zeker ook geschikt om te lezen als je nog middenin je burn-out zit en je nog niet zoveel energie hebt of je niet lang kan concentreren op een tekst.
Vind je innerlijke kracht
(Swami Purnachaitanya)
​"Vind je innerlijke kracht" is een prachtig boek voor iedereen die graag wil leren wat meditatie is. Het is zowel inspirerend als praktisch en bevat tal van haalbare tips en oefeningen die je makkelijk in je eigen leven kan toepassen om zo je eigen meditatie-routine op te bouwen. De auteur is overigens niet alleen een spirituele gids en een veelgevraagd yoga- en meditatiedocent maar ook de enige westerling die door goeroe Sri Sri Ravi Shankar als "swami" benoemd is. Dus als je graag wil leren om volledig in het moment te zijn, een rustigere geest te krijgen en optimale energie te ervaren: zoek niet verder en lees dit boek. Ik garandeer je dat je er geen spijt van zal krijgen!
Big Magic
(Elizabeth Gilbert)
In Big Magic moedigt Elizabeth Gilbert je aan om je verborgen talenten te ontdekken. Balancerend tussen spiritualiteit en vrolijk pragmatisme laat ze je zien hoe je je ideeën kan omarmen, hoe je nieuwe uitdagingen het hoofd kan bieden en hoe je je dagen kan vullen met meer passie en mindfulness. De oorspronkelijke Engelse titel van dit boek is "Big Magic: creative living beyond fear" en dat is ook de reden waarom ik dit boek ooit gekocht heb. Het staat namelijk boordevol praktische adviezen voor een inspirerend en creatief leven waarbij de schrijfster je als het ware als een lifecoach begeleidt. Het boek is overigens niet alleen mooi geschreven maar ook met veel vaart en humor waardoor je meteen zin krijgt om creatief aan de slag te gaan. Kortom: een heel aanstekelijk boek over het ontwikkelen van je creatieve ik dat ik de afgelopen jaren al meermaals herlezen heb.
Minder streng voor jezelf
(Mark Coleman)
We hebben allemaal een innerlijke criticus in ons. Het is die stem in ons hoofd die voortdurend kritiek levert op wie we zijn en wat we doen. De negatieve en strenge toon waarop je innerlijke criticus je toespreekt kan je zelfvertrouwen ondermijnen en je aan jezelf doen twijfelen. Zijn kritische stem is soms overweldigend maar het goede nieuws is dat je er zo mee kunt leren omgaan dat hij zijn greep op jou verliest. En dat is precies wat je in dit boek leest. Elk hoofdstuk geeft je inzicht in wat de innerlijke criticus voedt, wat hem drijft en wat hem het zwijgen oplegt. Kortom: een aanrader voor werkelijk iedereen want we kunnen allemaal wel wat hulp gebruiken om onze innerlijke criticus de mond te snoeren.
Veerkracht
(Rick Hanson)
​Rick Hanson is een gerenommeerde neurospycholoog en meditatieleraar. In zijn boek "veerkracht" laat hij je zien dat innerlijke krachtbronnen zoals dankbaarheid en mededogen onmisbaar zijn in een wereld vol onzekerheden. Want het is net door deze krachtbronnen dat we de veerkracht ontwikkelen waarmee we stress het hoofd kunnen bieden en problemen kunnen oplossen. En dat maakt van dit boek een echte aanrader in de drukke en ingewikkelde wereld waarin we leven.
De gelukkigste man ter wereld
(Eddie Jaku)
In het boek "De gelukkigste man ter wereld" vertelt de 100-jarige Eddie Jaku hoe hij dankbaarheid, goedheid en hoop vond in de donkerste tijden in zijn leven. Jaku groeide namelijk als Joodse jongen op in het Duitse Leipzig. Hij was erg trots op zijn land maar dat veranderde allemaal toen hij in de tweede wereldoorlog naar de concentratiekampen van Buchenwald en Auschwitz werd gebracht. Eddie overleefde de kampen en zelfs een dodenmars maar verloor er wel zijn familie en vrienden. Daarom besloot hij hulde te brengen aan alle slachtoffers van deze horrorpraktijken door niet alleen zijn verhaal te vertellen maar ook door zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Dit krachtige en hartverscheurende maar ook hoopvolle en erg persoonlijke verhaal is dan ook een absolute aanrader voor jong en oud.
Authenticiteit
(Stephen Joseph)
In zijn boek "authenticiteit" presenteert psycholoog Stephen Joseph zijn frisse en inspirerende kijk op jezelf zijn, met praktische adviezen en oefeningen voor de lezer. Op basis van de wijsheid van grote filosofen, inzichten en onderzoeksresultaten van psychologen en casestudy's uit zijn eigen praktijk laat de auteur zien waarom authenticiteit zo belangrijk is: het is namelijk de basis van ons geluk en de sleutel tot voldoening, vitaliteit en welzijn.
Op de tweesprong van moeten en willen
(Elle Luna)
​Hoe kom ik erachter wat mijn ware roeping is? En als ik die gevonden heb, hoe blijf ik daar dan trouw aan? Het zijn vragen die iedereen wel kent maar ze beantwoorden is vaak heel wat minder evident. Elle Luna bestempelt dit moment in haar boek als de tweesprong van moeten en willen. "Moeten" is dan datgene wat we denken te moeten doen of wat anderen van ons verwachten terwijl "willen" net datgene is waar we van dromen en waar ons hart ligt. In het eerste deel van dit boek vertelt de schrijfster over haar eigen ervaringen met deze tweesprong terwijl deel twee en drie je meer vertellen over hoe je al dat "moeten" uit je leven kan bannen en hoe je op zoek kan gaan naar je eigen roeping. Het vierde en laatste deel van het boek staat tenslotte in het teken van het delen van jouw roeping met de rest van de wereld zodat je met jouw passie ook het leven van anderen kan verrijken. Dit vrolijk en creatief vormgegeven zelfhulpboek met de subtitel "wat doe je en wat wil je echt?" inspireert je dus niet alleen maar motiveert je ook om zelf in actie te komen. Het boek telt overigens slechts 168 pagina's en sommige daarvan zijn enkel met een quote of tekening gevuld terwijl anderen opdrachten en invuloefeningen bevatten dus als je wil, kan je het zelfs op één avond uitlezen.
Het bos, vier vragen, het leven en ik
(Tessa Randau)
In "Het bos, vier vragen, het leven en ik" vertelt Tessa Randau het verhaal van een jonge vrouw die met haar gevoelens worstelt. Ze heeft alles waar ze altijd al van droomde maar de werkelijkheid blijkt toch anders te zijn dan hoe het in haar dromen was. Op een dag gaat ze naar het bos om uit te rusten van het hectische leven dat ze leidt met haar veeleisende job en de drukte van haar gezin en om te overdenken waarom ze niet gelukkig is. Daar ontmoet ze een oudere vrouw die haar vier vragen stelt. Vier vragen over hoe ze in haar leven staat en wat ze wil veranderen.
In Duitsland werd dit boek een bestseller en dat is ook geheel terecht als je het mij vraagt. Het boekje heeft weliswaar maar 124 bladzijden maar de boodschap is zo prachtig gebracht dat elke bladzijde indruk achterlaat. Ook aan de layout en illustraties werd heel wat aandacht besteed waardoor het boekje zowel rust als kracht uitstraalt. Dus als je nog op zoek bent naar een inspirerend en vlot geschreven boekje voor jezelf of anderen: dit is wat je zoekt.
De kleine prins
(Antoine De Saint-Exupéry)
Dit prachtige moderne sprookje van Antoine de Saint-Exupéry is gliefd bij klein en groot. Het is echter niet alleen prachtig geschreven en vormgegeven: het is ook een verhaal vol diepe wijsheden. Het boek vertelt het verhaal van een piloot die neerstort in de Sahara woestijn en daar een klein jongetje ontmoet. Dat jongetje blijkt een prins te zijn die samen met een roos op een kleine planeet met drie vulkaantjes leeft. Op een dag besluit de kleine prins echter om zijn planeet te verlaten en te gaan kijken hoe de rest van het heelal eruit ziet. Hij bezoekt vervolgens verschillende andere planeetjes die telkens bewoond worden door een volwassene die zichzelf op een of andere manier belachelijk maakt. Zoals de ijdeltuit die door iedereen geliefd wil worden maar helemaal alleen op zijn planeet woont of de dronkenlap die drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt voor het feit dat hij drinkt. Uiteindelijk bezoekt het prinsje ook de planeet aarde waar hij in de Sahara de neergestorte piloot ontmoet die hij vervolgens allerlei verhaaltjes vertelt over zijn planeet met de roos en de andere planeten die hij bezocht heeft. Hoewel het oorspronkelijk geschreven is als een sprookje voor kinderen, is dit ook voor volwassen een heel mooi boekje dat je doet stilstaan bij de manier waarop je hebt leren denken en de dingen waar je je in het dagelijkse leven zo druk mee bezig houdt.
Eten, bidden, beminnen
(Elizabeth Gilbert)
Dit boek lijkt zijn lezers in twee groepen te verdelen: ofwel vind je het een fascinerend en inspirerend boek dat je in één adem uitleest ofwel vind je het helemaal niks. Ik behoor tot de eerste groep maar ik geef toe dat ik bij mijn eerste leespoging ook niet door het boek heen raakte. Het verdween dan ook al gauw helemaal achteraan in mijn boekenkast waar het enkele jaren onaangeroerd bleef liggen. Op een gegeven moment werd ik er toch weer tot aangetrokken en deze keer bleef ik wel gefascineerd verderlezen. In plaats van je dit boek aan of af te raden, zou ik dus eerder zeggen: "leen het eens uit bij de bibliotheek en kijk of het iets met je doet". PS: het boek is beter dan de film!
De jongen, de mol, de vos en het paard
(Charlie Mackesy)
"De jongen, de mol, de vos en het paard" van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De prachtige en oneindig ontroerende tekeningen en de eenvoudige maar poëtische woorden vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren die op zoek zijn naar een thuis. Die zoektocht leert hen vervolgens heel wat belangrijke lessen over vriendelijkheid, moed en hoop. Dat klinkt misschien niet zo superboeiend maar geloof me: deze moderne klassieker heeft mijn hart gestolen. Elke pagina raakt je en laat je nadenken over de simpele dingen in het leven. De Nederlandse versie is overigens vertaald door Arthur Japin en zijn prachtige verwoordingen moeten niet onderdoen voor de originele Engelse tekst. Nog een kleine tip: vorig jaar zag ik op kerstdag op BBC de korte animatiefilm waarin dit verhaal tot leven wordt gebracht en die is al net zo wondermooi als dit boek. Dus als je ooit de kans krijgt om hem te zien: zeker doen!