Nuttige websites
Hieronder vind je een overzicht van meer dan dertig verschillende organisaties die hulp en ondersteuning bieden op het vlak van mentaal welzijn. Als je op de naam van de organisatie klikt, kom je bovendien meteen terecht op hun website. En als je graag een PDF-versie van deze lijst wil, kan je eenvoudigweg op de downloadknop hieronder klikken.
1712
Via het telefoonnummer 1712 kom je terecht bij de hulplijn 1712. Dit is een hulplijn voor iedereen met een vraag over geweld, misbruik en kindermishandeling.
1813
Via het telefoonnummer 1813 kom je terecht bij de anonieme hulplijn van Zelfmoord1813.
Deze website helpt je om stap voor stap je alcoholprobleem aan te pakken. Je vindt hier info over alcoholgebruik maar ook zelfhulptools om je te helpen je alcoholgebruik te verminderen of te stoppen. Daarnaast bieden ze ook online begeleiding aan. Ze hebben eveneens een aanbod voor mensen uit de omgeving van mensen met een alcoholprobleem.
Alles over kanker bundelt alle mogelijke medische, praktische en ondersteunende informatie over kanker – gecheckt door specialisten. Daarnaast is er een uitgebreide kalender waar organisaties en lotgenotengroepen hun activiteiten voor patiënten en naasten bekend maken.
Deze website bundelt alle bestaande betrouwbare informatie over het aanpakken en voorkomen van pesten en biedt hulp aan kinderen/jongeren, leerkrachten, begeleiders en ouders. Je vindt er info, feiten en cijfers, antwoorden op vragen, doorverwijzingen naar hulp en wegwijzers met concrete stappenplannen op maat van kinderen, jongeren, ouders en begeleiders.
Angsthulp biedt info over angst, spanning en stress. Je vindt er ook een zelftest om de ernst van angstklachten te meten en online zelfhulp met info en een aantal oefeningen om je te leren omgaan met angst- en stressklachten. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid tot online begeleiding door een professionele hulpverlener en blended hulpverlening met hulpverleners van een centrum geestelijke gezondheidszorg en andere organisaties.
Awel biedt een luisterend oor voor kinderen en jongeren die anoniem hun vragen, problemen of verhalen kwijt willen. Daarnaast biedt Awel info en links over verschillende thema’s uit de leefwereld van kinderen en jongeren. Je kan Awel telefonisch bereiken op het gratis nummer 102 maar ook via mail en chat.
Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Je kan er bijvoorbeeld terecht met vragen over een moeilijke relatie of persoonlijke problemen maar ook als je financiële, administratieve, juridische of materiële problemen hebt of problemen in je gezin, familie of buurt. Daarnaast bieden zij ook hulp aan slachtoffers van geweld en misbruik, slachtoffers en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven, en aan gedetineerden en hun naasten.
Deze website is er niet alleen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of psychische klachten maar voor iedereen die op zoek is naar een gezond evenwicht en wil weten hoe hij/zij op een zinvollere manier kan omgaan met zijn stressoren, kwetsbaarheden en draagkracht.
Depressiehulp geeft op een laagdrempelige en begrijpbare manier info over depressie en verwante psychische problemen. Je kan er ook terecht voor online zelfhulp en voor online begeleiding met een vaste professionele hulpverlener waarmee je wekelijks kan chatten.
Echo-lotgenotenwerking biedt verscheidene contactmogelijkheden voor overlevers van kindermishandeling. Er zijn zowel online als fysieke bijeenkomsten en ze werken ook samen met hulpverleners.
Deze website informeert, inspireert en ondersteunt je bij het behouden of versterken van je geluk. Je vindt er concrete oefeningen en tips om aan je geluksgevoel te werken.
De website Gezondheid en Wetenschap en de bijhorende app Zoek Gezond geven betrouwbare informatie over gezondheid en bepaalde aandoeningen. Je vindt er ook factchecks van artikelen over gezondheid die recent in de media zijn verschenen en eerstehulptips van het Rode Kruis Vlaanderen.
Dit is de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Je vind hier info en tips over allerlei thema’s op het gebied van gezond leven zoals mentaal welzijn en slaap maar ook beweging en voeding.
Glinsterhulp is een online platform voor gezinnen na het verlies van een baby of opgroeiend kind. Je kan hier gratis en heel eenvoudig in contact komen met lotgenoten.
De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn of haar psychisch herstel. Daarnaast staat hun cursusaanbod ook open voor naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners. De cursussen worden telkens begeleid door een trainer met persoonlijke ervaring en een trainer met professionele kennis.
Het Jongeren Advies Centrum (JAC) helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen en maakt deel uit van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW).
Jongdementie.be is een website die allerlei informatie bundelt over jongdementie en waar zowel personen met (een vermoeden van) jongdementie, hun naasten en mantelzorgers als professionals terecht kunnen.
Deze website helpt jonge mantelzorgers om hun situatie te herkennen en biedt hen heel wat tips en ondersteuning. Onderwijsprofessionals vinden er ook info en advies over hoe ze deze jongeren kunnen ondersteunen.
Luistergenoten zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid die vrijwillig een luisterend oor aanbieden via chat of telefoon aan wie nood heeft aan een gesprek. Het is met andere woorden een vorm van lotgenotencontact voor mensen met een psychische kwetsbaarheid waarbij alle gesprekken vertrouwelijk en anoniem zijn.
Mee-leven richt zich tot iedereen die samenleeft met iemand die aan zelfdoding denkt. Naasten vinden er bijvoorbeeld allerlei info en tips over hoe je hiermee om kan gaan, hoe je je eigen noden niet uit het oog verliest en hoe je ook goed voor jezelf kan blijven zorgen. Je vindt er ook een toolbox met concrete oefeningen en adressen van organisaties waar je zelf terecht kan voor hulp en ondersteuning.
Missing You richt zich tot kinderen, jongeren en jongvolwassenen (tot 30 jaar) die een dierbare verloren zijn. Op hun website vind je allerlei info en sensibilisering over rouw en een literatuurlijst met leesboeken, prentenboeken, werkboeken en gedichtenbundels over verschillende manieren van overlijden en verschillende dierbaren die je kan verliezen maar bijvoorbeeld ook een creatieve ruimte met gedichten, muziek en video's rond rouw en verlies. Ze bieden ook de mogelijkheid tot lotgenotencontact via ontmoetingsdagen, maandelijkse rouwgroepen en rouwkampen.
MoodSpace helpt voornamelijk 18+ studenten (maar ook studenten uit het secundair onderwijs) met betrouwbare info, tips en zelfhulp om met emotionele problemen om te gaan. Je vindt er bijvoorbeeld een infotheek en zelftest met feedback rond psychisch welzijn, contactgegevens voor (nood)hulp in je buurt, podcasts rond mentaal welbevinden en 5 zelfhulpmodules rond gezonde levensstijl, stress en angst, tijd en energie, zelfverwondend gedrag en zelfmoordgedachten.
NokNok is er voor jongeren van 12 tot 16 jaar en helpt hen om zich beter in hun vel te voelen. Je vindt er allerlei informatie, zelftests, opdrachten en tips over verschillende thema’s zoals angst, piekeren, autisme, ADHD, depressie, eetproblemen, jezelf pijn doen, zelfdoding enz… NokNok legt je ook uit bij welke instanties je terecht kan met je vragen of problemen.
Dit is de website van de OverKop-huizen. Jongeren vinden hier allerlei info, tips en advies dat hen ondersteunt bij het verbeteren van hun mentale gezondheid en dat het stigma en taboe rond geestelijke gezondheid vermindert. Er is ook een chatfunctie waarvoor OverKop samenwerkt met Awel, JAC en CLB-chat.
Petit Bambou is een gratis platform met zowel afzonderlijke sessies als volledige programma’s rond meditatie, ademhaling en mindfulness.
Deze website is er voor iedereen die te maken heeft met psychische gezondheidsproblemen, eetstoornissen en/of een negatief zelfbeeld. Je vindt er info, ondersteuning en inspiratie om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en een gezonde relatie met voeding en lichaamsbeeld.
Psychosenet is een website waarop duidelijke informatie gegeven wordt over psychose. Het gaat dan bijvoorbeeld over psychosegevoeligheid, schizofrenie, manie en depressie, behandeling, medicatie, naasten, stigma, hulp en herstel. Naast het algemene online informatieplatform bieden ze ook specifieke informatie voor jongeren en is er tevens een forum beschikbaar en een eSpreekuur waarin vragen door experten beantwoord worden.
Rouwkost biedt hulp bij het rouwverwerkingsproces van jonge mensen tussen 13 en 23 jaar. Je vind er allerlei info over omgaan met rouw bij jongeren, welke tools hierbij kunnen helpen en welke hulp er in Vlaanderen bestaat. Daarnaast vind je er ook heel wat tips over wat je kan doen als ouder, school of vereniging.
Rustbox helpt kinderen, jongeren en hun begeleiders om rustig te worden maar is eveneens geschikt voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Op de rustbox kunnen ze bijvoorbeeld via pictogrammen aangeven of ze rustig, onrustig of heel onrustig zijn en krijgen ze vervolgens aangepaste tips. Je kan er ook rondsnuisteren in de rustotheek, meer lezen over stress en een rustplan voor jezelf opmaken.
Op deze website kan je een persoonlijk veiligheidsplan opmaken dat je kan gebruiken wanneer je het mentaal moeilijk hebt en tijdens crisismomenten. Je kan het plan dankzij de 6 stappen makkelijk online invullen en vervolgens ook downloaden en eventueel uitprinten. Op de site kan je ook nog verscheidene linken vinden naar andere hulpmiddelen.
Samana is een vereniging van en voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Ze organiseren tal van activiteiten zoals ontmoetingsmomenten, infosessies, cursussen en vakanties op maat. Ze doen ook huisbezoeken en hebben meer dan 100 creaclubs waar je in groep creatief aan de slag kan gaan.
Similes steunt, adviseert, informeert en vertegenwoordigt familieleden en naasten in Vlaanderen en Brussel van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Op hun website vind je heel wat informatie en daarnaast zorgt deze organisatie ook voor lotgenotencontact en doet ze ook aan belangenbehartiging.
De Sorrybox helpt kinderen en jongeren met een lagere sociale ontwikkeling, verstandelijke beperking of taalachterstand om het terug goed te maken na een conflict of agressie-incident. Daarnaast vinden ouders, leerkrachten, opvoeders en begeleiders er ook allerlei info en tips over het ontwikkelen van herstelvaardigheden, het stilstaan bij wat er gebeurd is en hoe het terug goed te maken.
Sinds 2004 maakt Te Gek!? Geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar bij het brede publiek. Ze organiseren bijvoorbeeld campagnes, muziektheatertournees en Te Gekke wandelingen.
TEJO biedt laagdrempelige therapeutische begeleiding aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. De gesprekken gebeuren door professionele therapeuten op vrijwillige basis en zijn kortdurend, quasi-onmiddellijk, anoniem en gratis.
Wanneer je jouw verhaal kwijt wil of met een probleem zit waarmee je geholpen wil worden, biedt Tele-onthaal jou een luisterend oor. Je kan hen telefonisch bereiken via het telefoonnummer 106 of via chat. De telefonische hulplijn is er 24/24 en 7 dagen op 7 en alle gesprekken zijn gratis en anoniem.
Uilenspiegel VZW is een vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ze creëert en ondersteunt bijvoorbeeld lotgenotengroepen, geeft informatie, organiseert vorming en doet aan belangenbehartiging.
Vaardig Leven is een toolkit met wetenschappelijk onderbouwde oefeningen die je helpen om veerkracht te ontwikkelen en je psychische vaardigheden te trainen zodat je beter kan omgaan met je gedachten en emoties en met de obstakels en moeilijkheden in je leven.
Waardevol werk is een gratis website die informatie, tips en tools bevat rond werkbaar werk in de social profit.
Zelfmoord1813 is de centrale toegangspoort voor iedereen die hulp zoekt om met zelfmoordgedachten om te gaan, iedereen die bezorgd is om iemand met zelfmoordgedachten en alle nabestaanden na zelfdoding. Je kan het bereiken via het nummer 1813, via chat en via email. Daarnaast vind je op deze website ook de meest recente en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de preventie van zelfdoding.
ZoJong geeft jonge mantelzorgers duidelijke info en advies op maat over hoe ze bijvoorbeeld een balans kunnen vinden tussen de zorgtaken en hun eigen leven maar biedt hen ook een plaats om te ventileren en te chatten met een teamlid van de organisatie.
De Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden allesomvattende zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren. Op hun website vind je heel veel informatie op mensenmaat en je kan er ook vinden waar je naartoe kan als jij of iemand die je kent slachtoffer is geworden van seksueel geweld.