Terwijl we in het Westen voortdurend aangespoord worden om op alle vlakken naar perfectie te streven, gaat de eeuwenoude Japanse Wabi Sabi filosofie net uit van het tegenovergestelde. Het Japanse Wabi Sabi staat namelijk voor het omarmen van imperfectie en een levensstijl waarbij je leert te genieten van het hier en nu, van wie je bent en wat je hebt en niet van wat je mist en allemaal nog wil hebben.
It’s a way of seeing
Snap je na het lezen van bovenstaande tekst nog niet helemaal wat Wabi Sabi nu precies inhoudt? Geen probleem, je bent zeker geen uitzondering. Zelfs Japanners die met Wabi Sabi zijn opgegroeid, slagen er vaak niet in om dit helder en duidelijk aan Westerlingen uit te leggen.
Wabi Sabi is namelijk niet één concreet ding maar een levenskunst die draait om dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie, niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid. Een hele mondvol dus. Al zou je de kern van Wabi Sabi ook kunnen omschrijven als: niets is eeuwig – niets is af – niets is perfect.
Niets is eeuwig
Wabi Sabi is de acceptatie dat niets blijft zoals het is. Alles verandert immers en is op een bepaald moment ook eindig. Jezelf verzetten tegen verandering heeft dan ook geen enkele zin.
Stemt de gedachte dat niets eeuwig is je droef? Bekijk het dan eens van een andere kant: het feit dat niets voor altijd is, zorgt er ook voor dat je meer geniet van het moment zelf. Wabi Sabi nodigt je zo uit om alles uit het moment zelf te halen. Als alles eeuwig zou bestaan, zouden we immers niets meer hebben om over te rouwen en zouden we bijgevolg ook nooit meer geluksmomenten en successen vieren.
Niets is af
Wabi Sabi herinnert je er ook aan dat niets af is. Net zoals de natuur uit een oneindig aantal cycli van geboorte en dood bestaat en zich zo altijd blijft ontwikkelen, zijn ook mensen dynamisch. Wabi Sabi betekent met andere woorden dat je het idee omarmt dat alles nog te gebeuren staat en alles nog te beleven valt.
Niets is perfect
Wabi Sabi gaat tenslotte ook over de schoonheid van imperfectie. Dingen die mooier zijn geworden door slijtage. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen die een mooie patina hebben gekregen of waarvan het oppervlak craquelé is geworden. En uiteraard geldt ook voor ons mensen dat niemand perfect is. En precies dat biedt ons ook ruimte voor groei. Wie denkt dat hij de perfectie heeft bereikt, vergist zich dus niet alleen maar is ook rigide en star. Het feit dat niemand perfect is, is immers net datgene wat van ons mensen van vlees en bloed maakt.
©ziel&zo2022
Commentaires