Een vriendschap verbreken
- zielenzo
- 24 mrt
- 4 minuten om te lezen

Vriendschappen komen en gaan in ons leven. Soms is het gewoon een kwestie van elkaar uit het oog verliezen of allebei een ander levenspad bewandelen waardoor je vriendschap een natuurlijke dood sterft maar soms kost een vriendschap ook gewoonweg te veel energie of is ze ongezond geworden en is het tijd om afscheid te nemen. En dat kan behoorlijk intens en pijnlijk zijn. Want ook al is het verbreken van de vriendschap het beste: je neemt afscheid van iemand die ooit een waardevolle rol in je leven had. In onderstaande blogpost vind je alvast enkele tips die je hierbij kunnen helpen.
Vriendschappen: goed voor je welzijn
Vrienden maken het leven mooier. Ze begrijpen je, delen in je geluk en geven je het gevoel ergens bij te horen. Dat gevoel van verbondenheid maakt je ook sterker: als je bij een vriend(in) bent, daalt bijvoorbeeld je stressniveau en stijgt je zelfvertrouwen. In moeilijke tijden bieden vriendschappen ook steun en troost.
Vriendschappen kunnen echter ook veranderen of verwateren. Dat hoeft overigens niet meteen te betekenen dat je er meteen een punt achter moet zetten. John Lennon zou ooit gezegd hebben: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans” en datzelfde geldt ook voor vriendschappen. Wanneer jij en je beste vriend(in) elk in een andere levensfase zitten, is het bijvoorbeeld heel normaal dat jullie prioriteiten anders zijn geworden. Wanneer de ene bijvoorbeeld al kinderen heeft gekregen en de ander geniet van zijn/haar leven zonder kinderen, zal je elkaar vaak minder zien dan voordien maar dat hoeft zeker niet het definitieve einde van je vriendschap te betekenen. Een plotse verandering in je inkomen, een nieuwe job, verhuizen, opnieuw gaan studeren of een andere verandering in je leven kan eveneens een tijdelijk dipje in je vriendschap veroorzaken.
Twijfel je zelf of een bepaalde vriendschap gewoon een klein dipje kent of dat er meer aan de hand is? Onderstaande signalen wijzen erop dat je vriendschap geen gezonde vriendschap is en dat je de vriendschap beter kan verbreken:
De vriendschap onderhouden kost je veel energie: na een ontmoeting voel je je uitgeput en zie je er tegenop om hem of haar weer te zien.
Het is eenrichtingsverkeer: jij bent altijd degene die contact opneemt en plannen voorstelt terwijl je vriend(in) alleen contact opneemt als hij/zij iets nodig heeft.
Je vriend(in) roddelt over je, liegt of houdt dingen voor je achter: net zoals in elke relatie is het ook bij vriendschappen essentieel dat je elkaar kan vertrouwen.
Jaloezie en neerhalen: je merkt dat een vriend(in) jaloers is op je en je voortdurend naar beneden probeert te halen. Echte vrienden zijn echter net blij wanneer het goed met je gaat.
Hoe verbreek je een vriendschap
Volgens wetenschapper Menelaos Apostolou zijn er zeven verschillende manieren om een vriendschap te verbreken:
Geen tijd meer met elkaar doorbrengen: je stopt met whatsappen, bellen en afspreken. Je stelt zelf ook niets meer voor en je vermijdt directe vragen om iets te doen. Wanneer je dan toch de vraag krijgt om samen iets te ondernemen, geef je een ontwijkend antwoord zoals “we zien wel”, “ik heb het erg druk de komende tijd” of “ik plan liever niet al twee maanden vooruit mijn weekend vol”.
Het gesprek aangaan: wanneer je het recht-door-zee type bent, kan je het gesprek met elkaar aangaan en eerlijk en vanuit jouw perspectief vertellen dat je de vriendschap wil beëindigen. Doe dit wel face-to-face en leg uit waarom je denkt dat de vriendschap geen toekomst meer heeft en geef duidelijke redenen aan – maar dan wel zonder oude koeien uit de sloot te halen.
Afstandelijk zijn: je gaat afstandelijker en formeler communiceren. Je reageert bijvoorbeeld alleen nog kort op berichten, je neemt enkel nog contact op bij speciale gelegenheden en je gaat op een meer afstandelijke toon praten – alsof je met een kennis of collega praat.
Op een abrupte en negatieve manier zeggen dat de vriendschap voorbij is: meestal gebeurt dit na een ruzie of meningsverschil.
Uitvluchten bedenken om onder afspraken uit te komen: je bent bang om de ander te kwetsen dus bedenk je allerlei uitvluchten en smoesjes in plaats van de waarheid te vertellen. Je gaat bijvoorbeeld niet in op een uitnodiging of je zegt af omdat je hoofdpijn hebt of het te druk hebt.
Langzaamaan verdwijnen: je gaat het contact stapje voor stapje verminderen. Dit kost meer moeite en energie maar heeft wel als voordeel dat je de vriendschap op een later moment in je leven nog opnieuw leven kan inblazen. Deze aanpak kan werken als jullie eenvoudigweg uit elkaar gegroeid zijn en niet meer bij elkaar passen – maar je wil wel de mogelijkheid openhouden dat jullie elkaar over twee jaar of vijf jaar opnieuw vinden.
Ghosten: dit is allesbehalve een nette manier (en waarschijnlijk ook de slechtste manier van allemaal) maar veel mensen kiezen toch voor deze aanpak. Ze verdwijnen dan plotseling uit je leven en verbreken het contact zonder enige uitleg. Ze reageren bijvoorbeeld niet meer op je berichten, praten niet meer met je en blokkeren je op sociale media of op whatsapp zonder dat hier een duidelijke reden voor is.
Hulp nodig?
Wil je een bepaalde vriendschap verbreken en vind je dit lastig? Weet dan dat een psycholoog je hierbij kan ondersteunen door je bijvoorbeeld te helpen om grenzen te stellen en assertiever te communiceren tijdens het gesprek. Hij kan je ook helpen omgaan met eventuele schuldgevoelens, verdriet of angst die gepaard gaat met het verbreken van de vriendschap.
©ziel&zo2025
Comments