Heb je al eens van de website FutureMe.Org gehoord? Via deze website kan je een digitale brief aan jezelf schrijven en je kiest zelf op welke datum die bij jou bezorgd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je brief één jaar, vijf jaar, tien jaar tot zelfs 50 jaar later bij je toekomstige zelf zal aankomen. Zo’n brief is echter veel meer dan een leuke verrassing in je mailbox: het is een fijn moment van reflectie en het schrijven ervan doet je nadenken over je wensen, dromen en doelen. Het kan je op die manier dus ook aanzetten om bepaalde voornemens te maken en om actie te ondernemen om die voornemens ook effectief in de praktijk te brengen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat je gezonder leeft als je jezelf verbonden voelt met je toekomstige zelf maar dat je ook veel plezier haalt uit zo’n document uit het verleden omdat het je momenten doet herinneren die je anders vergeten zou zijn.
Een vorm van therapie
Een brief naar je toekomstige zelf schrijven, is een heel waardevolle en krachtige oefening om verbinding te maken met je toekomstige wensen, dromen en doelen en om nieuwe perspectieven te ontdekken. Het geeft je de kans om te reflecteren op wie je werkelijk wil zijn en wat je belangrijk vindt maar ook op wat je nog allemaal wil bereiken.
Een brief naar je toekomstige zelf schrijven kan je op die manier ook helpen om weer contact met jezelf te maken en je zelfbewustzijn te vergroten. Door woorden te geven aan je passies, je dromen en je diepste verlangens, krijg je ook meer duidelijkheid en focus. Je brief wordt op die manier niet alleen een bron van inspiratie en motivatie voor de toekomstige reis die voor je ligt maar ook een waardevolle houvast wanneer de rit onderweg een beetje hobbelig verloopt.
Hoe het werkt
De website futureme.org bestaat al ruim 20 jaar en heeft in al die jaren meer dan 20 miljoen brieven verstuurd. Er zijn bovendien geen strakke regeltjes die je moet volgen: je kiest dus zelf hoe lang of hoe kort je je brief maakt en van zodra hij af is, geef je je emailadres door en stel je een datum in waarop FutureMe de brief aan jou mag afleveren. Die datum kies je ook helemaal zelf: het kan bijvoorbeeld volgende maand of volgend jaar zijn maar evengoed een dag in het jaar 2034. De teller op de website gaat momenteel zelfs tot 2074 (!) dus er is letterlijk voor iedereen wel een geschikte datum te vinden.
Zelf aan de slag
Zie je dit concept helemaal zitten en wil je graag een brief aan je toekomstige zelf sturen? Lees dan zeker onderstaande tips & tricks die je helpen om je schrijfproces in goede banen te leiden:
Een brief aan je toekomstige zelf schrijven vereist de nodige tijd en reflectie. Kies daarom een rustig moment waarop je je kan concentreren en je in een reflectieve stemming bent. Maak bijvoorbeeld twee uur vrij hiervoor zodat je niet gehaast bent en je je volledig kan richten op het schrijven van je brief. Doe dit ook op een rustig plekje waar je je fijn en ontspannen voelt en waar je ongestoord kan schrijven.
Voordat je begint met schrijven, raad ik je ook aan om jezelf enkele vragen te stellen om zo je gedachten te ordenen. Neem bijvoorbeeld wat tijd om te reflecteren op je huidige leven: welke gedachten en gevoelens komen er in je op? Waar verlang je naar? Welke doelen heb je? Heb je ergens spijt van of zou je iets graag opnieuw willen doen? Denk ook eens na over wie je wil zijn en wat je wil ervaren in de toekomst: wat wil je bijvoorbeeld bereikt hebben over één, vijf of tien jaar? Welke eigenschappen en/of vaardigheden wil je versterken? Wat wil je veranderd zien? Van wie of wat wil je afscheid nemen?
Nadat je ruim de tijd genomen hebt om te reflecteren op je huidige en toekomstige leven, is het tijd om te beginnen schrijven aan jouw eigen persoonlijke brief aan je toekomstige zelf. Begin je brief met een warme begroeting en pakkende openingszin aan je toekomstige zelf zoals “lieve … (je eigen voornaam), ik hoop dat deze brief je vindt op een punt in je leven waar je vreugde, succes en vervulling ervaart”. Neem vervolgens de tijd om te schrijven hoe je leven er op dit moment uitziet: deel je huidige ervaringen (zowel de hoogte- als dieptepunten) en de gevoelens die je momenteel hebt. Dit geeft je toekomstige zelf een helder en realistisch beeld over je huidige bestaan maar ook een referentiepunt voor de groei die je hebt doorgemaakt. Je kan bijvoorbeeld iets schrijven zoals “Op dit moment ben ik bezig met … (je huidige activiteiten of projecten). Ik voel me … over deze ervaringen (beschrijving van je huidige gevoelens: enthousiast, overweldigd, dankbaar etc). Ik heb geleerd dat … (de belangrijkste lessen die je totnutoe hebt geleerd)". Schrijf vervolgens over de doelen die je graag wil bereiken. Beschrijf echter niet alleen wat je wil bereiken maar ook de stappen die je wil nemen om deze doelen te bereiken en hoe je je voelt wanneer je ze bereikt hebt. Ingeval je moeite hebt met dit laatste, kan het helpen om jezelf in te beelden dat je je toekomstige zelf voor je ziet staan: kijk hoe je straalt en hoe blij en trots je bent op de resultaten van al je inspanningen en merk op welke gevoelens er hierdoor bij je naar boven komen.
Sluit je brief af met een liefdevolle en inspirerende boodschap voor je toekomstige zelf. Denk bijvoorbeeld aan een bemoedigend woordje, een wens voor succes of gewoon een herinnering aan de persoon die je wil worden zoals “ik ben ervan overtuigd dat jij, mijn toekomstige zelf, in staat bent om al je dromen waar te maken. Blijf geloven in jezelf en laat angst je nooit tegenhouden” of “ik wens je alle geluk en vreugde in de wereld. Moge je altijd de moed hebben om je hart te volgen”. Als je wil, kan je hier ook nog aan toevoegen dat je dankbaar bent voor de groei en ervaringen die je in de toekomst zal hebben.
Wanneer je brief klaar is, kies je een verzenddatum en vul je nog enkele gegevens in en FutureMe doet de rest.
Wanneer je specifieke doelen wil behalen, raad ik je overigens wel aan om jezelf voldoende tijd en ruimte te geven om te groeien, je doelen na te streven en positieve veranderingen in je leven aan te brengen en dit ook in het achterhoofd te houden wanneer je een afleverdatum instelt. Al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een brief aan jezelf te schrijven zonder specifieke doelen erin. Denk bijvoorbeeld aan een soort liefdesbrief aan jezelf waarin je jezelf complimenten geeft over wie je bent, wat je doet en bepaalde eigenschappen en/of talenten die je hebt om zo je zelfliefde te vergroten of een brief waarin je terugblikt op je leven en beschrijft waar je trots op bent en wat je allemaal al bereikt hebt om zo je dankbaarheid te tonen voor de groei en de successen die je al hebt ervaren en de lessen die je geleerd hebt. Bij zulke brieven hoef je dan uiteraard ook geen afleverdatum in de verre toekomst te kiezen. Of misschien vind je het wel fijn om jaarlijks op 1 januari een brief aan jezelf te schrijven die dan op 31 december weer aan jou wordt terugbezorgd.
PS: als je liever met pen en papier aan de slag gaat, kan dat natuurlijk ook. Stop in dat geval je handgeschreven brief in een envelop en plak deze dicht. Schrijf er dan vooraan de datum op waarop je hem mag openmaken en bewaar hem op een plek waar je hem niet kwijtraakt of uit het oog verliest.
Heb jij al eens een brief aan jezelf geschreven?
©ziel&zo2024
Comments