top of page

Positieve psychologie: wat is het en hoe kan je het in je eigen leven toepassen?

zielenzo


Heel wat mensen zien psychologie als een wetenschap die zich voornamelijk bezighoudt met het analyseren van problemen en negatieve emoties en gedachten (en hoe je die kan oplossen of verminderen) maar dat is slechts een deel van het verhaal. In 1999 ontstond namelijk een bijzondere vorm van psychologie die net het omgekeerde doet van de traditionele psychologie: in plaats van te kijken naar wat er mis is, richt de positieve psychologie zich namelijk op positieve emoties, op datgene wat wel goed gaat en op de mogelijkheden die je in je hebt om een fijn en betekenisvol leven te leiden.


Wat gaat er wel goed?


Zoals de naam al doet vermoeden, richt positieve psychologie zich op dingen die goed gaan en gebruikt ze technieken die je kunnen helpen om te groeien en tot bloei te komen. Je gaat bijvoorbeeld onderzoeken wat jouw positieve eigenschappen zijn en hoe je deze kan inzetten om je doelen te bereiken. Zo’n doel kan iets heel concreets zijn maar het kan ook gaan om gevoelens of gedachten die je graag wil bereiken of voelen (zoals hoop, moed of vertrouwen). Positieve psychologie heeft daarnaast ook veel aandacht voor dankbaarheid en moedigt je aan om voor jezelf na te gaan waar je allemaal dankbaar voor bent maar ze helpt je ook om je veerkracht te trainen waardoor je beter om kan gaan met tegenslagen.


Dit betekent overigens niet dat de positieve psychologie het bestaan van negatieve gevoelens ontkent of negeert. Negatieve gevoelens zoals verdriet, stress en pijn horen nu immers eenmaal bij het leven. Positieve psychologie gaat er echter vanuit dat je beter met zulke negatieve gevoelens kan omgaan als je je focust op het ervaren van positieve gevoelens en het ontdekken en ontwikkelen van je eigen kracht.


Hoe kan je positieve psychologie in je dagdagelijks leven gebruiken?


Hieronder vind je drie kleine oefeningen die je helpen om de principes van de positieve psychologie in je eigen leven toe te passen.


EEN POSITIEF DAGBOEK

Een van de meest gebruikte manieren om positieve psychologie een plekje in je dagdagelijkse bezigheden te geven, is het bijhouden van een positief dagboek. Net als in een gewoon dagboek schrijf je hier dingen in die je overdag hebt meegemaakt maar zoals de naam al verklapt, noteer je in een positief dagboek enkel de positieve ervaringen en gebeurtenissen. En dat hoeven echt geen grootse dingen of intense ervaringen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een moment waar je tevreden over was, iets waar je trots op bent of iets waarmee je die dag blij was. Misschien had je bijvoorbeeld een fijn gesprek met iemand waarin je moest lachen of heb je met succes een nieuw recept uitgeprobeerd? Je hoeft ook geen ellenlange opsommingen neer te pennen: ‘s avonds drie dingen noteren die voor jou die dag positief waren, volstaat al. Wanneer je dit elke avond doet, zal je merken dat je je steeds meer bewust gaat worden van de dingen die al goed gaan en waar je dankbaar voor bent.


EEN SPELLETJE DANKBAARHEIDSPINGPONG

Heel wat mensen (mezelf inbegrepen) hebben een dankbaarheidsdagboek waarin ze elke avond enkele dingen in noteren waarvoor ze die dag dankbaar waren. In plaats van een lijstje te maken, kan je echter ook een spelletje dankbaarheidspingpong met je partner spelen voordat jullie naar bed gaan. Je noemt dan snel om beurten iets kleins op waar je dankbaar voor bent waardoor je daarna gegarandeerd goedgezind in slaap valt.


MAAK JE EIGEN MOODBOARD OF COLLAGE

Zoals je hierboven al kon lezen, richt positieve psychologie zich ook op hoe je je positieve eigenschappen kan inzetten om je doelen te bereiken. Een heel leuk hulpmiddel hierbij is het maken van jouw eigen persoonlijke moodboard of collage waarbij je jouw doel visueel voorstelt en als het ware tot leven brengt. Wanneer je jouw moodboard of collage daarna ophangt op een plek in je huis waar je elke dag meermaals voorbijkomt, herinner je jezelf bovendien niet alleen aan het doel dat je wil bereiken en aan de stappen die je hiervoor moet ondernemen maar heb je ook meteen een extra motivatie. Uit onderzoek blijkt bovendien dat je je meer optimistisch voelt als je twee weken lang elke dag de best mogelijke versie van jezelf visualiseert.


Heb jij een van deze oefeningen zelf al eens uitgeprobeerd? Wat vond je ervan?


©ziel&zo2023

 

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page