top of page
zielenzo

Panta Rhei: alles stroomt


Misschien heb je weleens de uitspraak “panta rhei” gehoord maar weet je niet wat er precies mee bedoeld wordt? Lees dan snel verder want in deze korte blogpost vertel ik je niet alleen van wie deze uitspraak is maar ook wat ze betekent en waarom mensen deze woorden in de mond nemen.


Filosofentaal


De woorden “panta rhei” worden vaak toegeschreven aan de Griekse filosoof en schrijver Heraclitus van Efeze die in de zesde eeuw voor Christus leefde maar ook Plato en Aristoteles gebruikten al eerder soortgelijke woorden.


Verandering is de enige constante


Panta rhei betekent zoveel als “alles stroomt, niets blijft”.


De gedachte achter deze uitspraak is dat alles op de wereld constant in beweging is, ongeacht of we dat nu willen of niet. Alles verandert dus voortdurend. Of anders gezegd: alles stroomt en verandering is de enige constante in ons leven.


De symboliek van de rivier


Heraclitus verwees met panta rhei naar zijn parabel waarin hij vertelt dat je nooit twee keer dezelfde rivier kan oversteken. Al het water dat tijdens de eerste oversteek door de rivier stroomde, is bij de tweede oversteek namelijk vervangen door nieuw water waardoor het niet meer dezelfde rivier is. Bovendien veranderen wij als persoon ook voortdurend waardoor we bij de tweede oversteek niet meer dezelfde persoon zijn als tijdens de eerste oversteek.


©ziel&zo2022


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page