De wintermaanden zijn steevast mijn favoriete periode van het jaar. In december 2017 maakte de winterse gezelligheid echter plaats voor twijfel. Veel twijfels. Het enige wat ik op dat moment zeker wist, was dat ik vrij goed hersteld was van mijn burn-out en dat ik weer zin had gekregen om aan het werk te gaan. Ik wist echter niet of ik nog wel wilde terugkeren naar mijn vroegere werkgever. Kon ik alles wat er het afgelopen anderhalve jaar gebeurd was, zomaar achter me laten en doen alsof er niets gebeurd was? En stel dat ik dat kon: wilde ik dat dan ook? Misschien zou het beter zijn om een overplaatsing naar een andere afdeling te vragen? Misschien zou ik dan terecht komen op een dienst of afdeling waar ik me opnieuw een human being voelde in plaats van een human resource en waar ik mijn talenten weer volop kon inzetten? Maar wat dan met het feit dat ik mezelf niet langer kon terugvinden in de huidige visie en missie van de organisatie? Kon ik het opbrengen om mezelf in te zetten voor een organisatie wiens waardenpatroon intussen haaks stond op mijn persoonlijke waardenpatroon en op alles wat voor mij essentieel is in het leven? Ik dacht toen ook terug aan de beginperiode dat ik er werkte en hoe ik toen het gevoel had dat mijn werk ertoe deed. Dat mijn werk zinvol was. Dat gevoel had ik al een hele tijd niet meer gehad en dat knaagde aan me.
Veel mensen uit mijn omgeving vonden mijn streven naar zinvolheid een luxeprobleem en waren van mening dat je al blij mag zijn dat je überhaupt een job hebt. Je werk zinvol en de moeite waard vinden, is echter een essentiële menselijke behoefte. Je wil toch niet jarenlang miljoenen uren spenderen aan een job waar je niet veel om geeft om dan vervolgens vast te stellen dat je al die tijd je leven on hold hebt gezet?
Wat is zinvol werk?
Op 22 juni 2016 verscheen er op de website van de krant De Tijd een opiniestuk met de titel “Maak werk van meer zinvol en actief werk”. In het voorjaar van 2016 had de Antwerp Management School namelijk in samenwerking met de New World of Work-coalitie en de krant De Standaard een grootschalig onderzoek gevoerd naar zinvol werk. Bijna 50.000 werknemers hadden deze bevraging ingevuld maar de resultaten waren niet meteen om over naar huis te schrijven.
Uit de bevraging bleek dat een op drie Vlaamse werknemers zijn werk niet als zinvol ervaart en dat slechts een schamele 5% over de hele lijn een sterke mate van zinvolheid ervaart. Het gaat dan over mensen die hun werk graag doen, die een overeenkomst ervaren tussen hun job en hun interesses, die zichzelf kunnen zijn in hun job en die ervaren dat hun werkgever hen daartoe stimuleert. Dit is meteen ook de definitie van een zinvolle job.
Een job voelt als zinvol als:
… je je werk graag doet
… je job aan je interesses en waardenpatroon beantwoordt
… je je talenten kan inzetten
… je het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn in je job
… je werkomgeving stimulerend genoeg is (autonomie en ondersteuning)
Wat is voor jou zinvol werk?
Wat als je op dit moment nog zoekende bent en echt geen enkel idee hebt hoe een zinvolle job er voor jou moet uitzien? Of zit je met een knagend gevoel als je aan je huidige job denkt maar weet je niet hoe je van dit gevoel af kan raken?
Uitzoeken wat je nu precies wil van het leven en van je werk is niet iets wat je snel even tussendoor doet. Er zijn echter wel een aantal vragen die je jezelf kan stellen om deze innerlijke ontdekkingsreis een beetje vlotter te laten verlopen.
Waarom doe ik de dingen die ik doe – hoe steek ik als persoon in elkaar?
Waar liggen mijn passies en talenten? Waar was ik als kind goed in? Wat deed ik vroeger graag? Waar krijg ik energie van? Wat geeft me zin in het leven? Waarvoor spring ik ’s ochtends met plezier uit bed?
Hoe kijk ik naar de wereld? Op welke manier wil ik graag deel uitmaken van de wereld? Welke zinvolle bijdrage wil ik leveren aan de samenleving?
Wat betekent succes voor mij?
Wat wil ik bereiken met mijn job? Welk resultaat wil ik van mijn werk?
Welke waarden en prioriteiten vind ik belangrijk? Vind ik deze terug in de organisatie waar ik voor werk?
Wat zijn mijn sterke punten? Let op: het gaat hier over vaardigheden en activiteiten die je niet alleen goed kan maar ook graag doet! Goed zijn in iets wat je niet leuk vind of waar je geen energie van krijgt, telt niet mee.
Welk leven wil ik? Waar wil ik over 5, 10 of 20 jaar zijn? Wat zijn mijn langere, grotere loopbaandoelen?
©ziel&zo2022
Comments