Heb je ooit de Disney-Pixarfilm “Inside Out” gezien? In deze animatiefilm neem je een kijkje in het hoofd van het meisje Riley. Daar bevinden zich namelijk vijf personages die elk hun eigen emotionele beleving van de wereld hebben: Angst, Afkeer, Verdriet, Plezier en Woede. En die personages reageren allemaal op een andere manier op wat Riley overkomt wanneer ze van een klein dorpje naar de grote stad San Francisco verhuist. Hoewel Plezier bijvoorbeeld haar best doet om alles van de zonnige kant te blijven bekijken, verstoren de anderen dat. De personages maken ook geregeld ruzie met elkaar over hoe Riley het beste kan omgaan met de uitdagingen van het wonen in een grote stad. Hoewel dit slechts een animatiefilm is, zit hier echter ook een grote kern van waarheid in. Net als Riley hebben wij immers ook verschillende ikken en bestaat onze persoonlijkheid onder meer uit een zorgzaam stuk, een perfectionistisch deel, een kritisch stuk en een kwetsbaar deel. En met behulp van de Voice Dialogue methode van Hal en Sidra Stone kan je deze verschillende kanten van jezelf ook effectief gaan ontdekken.
Verschillende ikken
De Voice Dialogue methode werd in de jaren ’70 ontwikkeld door het Amerikaanse psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone. Deze methode gaat er vanuit dat onze persoonlijkheid uit een grote waaier van verschillende ikken bestaat die allemaal hun eigen manier van denken en voelen hebben en ook bepaald gedrag gaan stimuleren. Zo is er bijvoorbeeld de perfectionist, de levensgenieter, de zorgzame ouder, de behulpzame, de luiaard, de avonturier, het speelse kind, de egoïst, de optimist, de controleur, de innerlijke criticus en de peoplepleaser. Sommige van deze ikken spelen een hoofdrol terwijl andere ikken nauwelijks of zelfs helemaal geen rol spelen.
Een innerlijke reis
In een Voice Dialogue sessie leer je om zonder oordeel naar je ikken te kijken. Je ontdekt welke kwaliteiten elke ik heeft, wanneer en waarom elke ik in je leven ontstaan is en op welke manier elk van deze ikken je kwetsbaarheid beschermt. Elke ik heeft immers een uniek levensverhaal waardoor zo’n sessie letterlijk een innerlijke reis wordt waarbij je je krachten, zwaktes, angsten, verlangens, valkuilen en talenten in beeld gaat brengen. Voice Dialogue zorgt op die manier ook voor meer zelfkennis.
Deze methode wordt meestal gebruikt door psychologen, therapeuten en coaches om je te helpen bij het in kaart brengen van de verschillende rollen die je op je neemt en om uit te zoeken waar deze vandaan komen. Vervolgens ga je dan samen onderzoeken of die rollen op dit moment nog wel voor je werken. De Voice Dialogue methode kan je op die manier dus ook helpen om bepaalde patronen te doorbreken waardoor je meer vat krijgt op je gedrag en de keuzes die je maakt. Wat overigens niet betekent dat bepaalde ikken zullen verdwijnen. De peoplepleaser of innerlijke criticus die in jou verscholen zit, zal dus niet op magische wijze uit je leven verdwijnen maar met behulp van Voice Dialogue kan je wel leren om de levensgenieter of luiaard in jezelf wat vaker op de voorgrond te laten treden.
Een Voice Dialogue oefening om je stille en ondergesneeuwde ikken aan het woord laten komen
Stel dat je twijfelt of je al dan niet als freelancer zou beginnen werken. Diep vanbinnen wil je dit graag maar telkens je er nog maar over nadenkt, merk je dat je sterke ikken je meteen de mond snoeren met gedachten zoals “dat kan jij toch helemaal niet!” of “werken voor een baas geeft je een vast inkomen en dat is veel veiliger”. De volgende Voice Dialogue oefening kan je in dat geval een handje helpen:
Stap 1: stel je voor dat links van je de ik van “Ja, ik doe het” zit met al zijn gedachten en gevoelens. Rechts van je zit dan de ik van “Nee, ik doe het niet”.
Stap 2: laat de ja-kant helemaal uitspreken en schrijf alles op wat hij te zeggen heeft. Waarschijnlijk zal je merken dat de nee-kant al snel aan jou begint te trekken maar negeer dat en luister alleen naar wat de ja-kant je allemaal te vertellen heeft. Doe daarna hetzelfde met de nee-kant en laat ook hem ongestoord zijn zegje doen. Ook hier noteer je alles wat hij je vertelt.
Stap 3: laat je bewuste ik aan het woord. Probeer je los te maken van alle gedachten en gevoelens van zowel de ja-kant als de nee-kant en kijk dan met een neutrale blik naar wat beide kanten van elkaar kunnen leren. Zie je ergens een compromis?
Heb jij ervaring met Voice Dialogue? Zou je het anderen aanraden?
©ziel&zo2023
Comments