Jezelf willen ontplooien en groeien, anderen beter leren begrijpen, beperkende gedachten leren loslaten, je zelfvertrouwen een boost geven, het negatieve stemmetje in je hoofd wat zachter zetten, leren omgaan met stress, je coaching vaardigheden verbeteren, vlot en doelgericht communiceren en jezelf uiten zoals jij dat wil: het zijn slechts enkele dingen waarbij neuro linguïstisch programmeren of kortweg NLP je een handje kan helpen. In onderstaand artikel vertel ik je daarom graag wat meer over deze bijzondere techniek.
Drie letters
Neuro Linguïstisch Programmeren of NLP wordt gedefinieerd als “de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen”. Dat klinkt als iets ingewikkelds maar in de praktijk betekenen deze drie letters eenvoudigweg het volgende:
Neuro is de afkorting van neurologisch en verwijst naar je hersenen en je centrale zenuwstelsel en de manier waarop je hersenen de informatie van je zintuigen verwerken en zo je ervaringen in denken omzetten. Of anders gezegd: de N in NLP betekent dat je gedrag, gedachten en gevoelens bepaald worden door je hersenen.
Linguïstisch verwijst naar taal en communicatie. Het gaat hier bijvoorbeeld over specifieke taalpatronen en de specifieke woorden die je kiest maar ook over het effect van de woorden die je gebruikt en zelfs over de non-verbale manier waarop je met anderen maar ook met jezelf communiceert.
Programmeren houdt in dat je je brein anders kan leren aansturen. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van onbewuste gedrags- en denkpatronen en het aanleren van een andere manier van denken, voelen en doen.
Het maakt dus niet uit hoe jong of oud je bent, of je man of vrouw bent, introvert of extravert of welke opleiding je hebt gevolgd: iedereen kan met NLP aan de slag gaan.
Hoe werkt NLP?
NLP geeft een antwoord op de vraag hoe je de dingen anders kan doen. NLP coaching richt zich dus niet zozeer op het probleem maar wel op de oplossing die eraan gegeven wordt. Een NLP coach gaat er bovendien vanuit dat alle antwoorden en hulpmiddelen al in jezelf aanwezig zijn en dat het enkel een kwestie is van nieuwe oplossingen te leren zien.
Enkele NLP oefeningen
NLP gebruikt een uitgebreid arsenaal aan oefeningen en technieken. Als je hier graag meer over wil weten, raad ik je aan om contact op te nemen met een gecertificeerde en ervaren NLP coach of therapeut die je hierbij kan ondersteunen en begeleiden. Als voorproefje vind je hieronder alvast enkele NLP oefeningen om je een idee te geven.
DE 3 POSITIES OEFENING
De 3 posities oefening gaat over hoe je de dingen bekijkt en hoe je jouw eigen filter van de werkelijkheid kan uitzetten om zo een beter overzicht van de situatie te krijgen. Deze oefening is dus een handig hulpmiddeltje bij conflicten maar je kan het bijvoorbeeld ook gebruiken als je last hebt van een ander of als je je leidinggevende of collega’s wil overtuigen of meekrijgen met een idee.
Zoals de naam al doet vermoeden, ga je in deze oefening vanuit drie verschillende posities naar de situatie kijken. Als eerste begin je op de ik-positie. Sta hiervoor letterlijk even op en word je bewust van jezelf en van jouw mening en gevoel. Leef je helemaal in jezelf in. Stel jezelf vervolgens de vraag: wat voel ik hierbij? Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk? Vervolgens ga je op de positie van de ander staan. Neem ook nu weer even de tijd om als het ware in de schoenen van die andere persoon te gaan staan. Leef jezelf helemaal in hem of haar in. Wat voelt hij? Wat denkt hij? Wat doet hij? Kijk nu vanuit die positie naar de situatie en stel jezelf de volgende vragen: hoe is het om aan de andere kant van de lijn te staan? Hoe zie ik mezelf nu ik door de ogen van de ander kijk? Wat is er nodig om deze situatie te verbeteren?
Nadat je hebt ingezoomd op jezelf en op de ander, is het nu tijd om de helikopterpositie in te nemen en de situatie als buitenstaander te bekijken. Wat zie je gebeuren wanneer je naar de situatie kijkt? Wat is het effect van jouw gedrag op de ander? Wat doet de ander en welke invloed en effect heeft dat op jou?
Wanneer je deze oefening zelf doet, zal je merken dat de ene positie je heel wat beter afgaat dan de andere maar dat is normaal. Iedereen heeft zijn of haar eigen persoonlijke voorkeur voor een van deze drie posities. Als je deze oefening samen met een coach of therapeut doet, volgt er overigens nog een nabespreking waarbij jullie samen bespreken welke inzichten je hebt gekregen en wat je is opgevallen maar ook wat je daarmee wil en kan doen maar ook als je de oefening in je eentje doet, raad ik je aan om voor jezelf na te gaan welke inzichten je opdeed, wat je is opgevallen en wat je hier nu mee wil en kan doen.
SUCCESERVARINGEN HERBELEVEN
Je successen herbeleven geeft niet alleen een boost aan je zelfvertrouwen: het vult je ook met positieve energie die je inspireert en misschien ook wel wat extra inzicht geeft.
Denk daarom eens terug aan een van je eerdere successen en speel deze als een film in je hoofd af. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:
Wat is er in die situatie gebeurd?
Wat had ik gedaan?
Wat maakte dat ik zo’n goed gevoel had?
Hoe gedroeg ik me?
Met welke filters keek ik naar wat er gebeurde?
Welke stemming heerste er?
Hoe voelde mijn lichaam?
Welke gedachten had ik daarbij?
DE MENTOREN TECHNIEK
Ken je iemand die op bepaalde momenten heel veel energie heeft? Dat kan bijvoorbeeld iemand uit je omgeving zijn die heel erg gedreven is maar het kan evengoed een bekende topsporter zijn of een superheld uit een film. Beeld jezelf nu eens in dat jij de plaats van deze persoon zou innemen. Visualiseer je mentor ook echt voor je en stap in zijn schoenen. Voel, hoor en zie zijn gedrag, denken, voelen en wijsheid. Geef jezelf nu advies als die mentor: hoe zou hij of zij bijvoorbeeld met jouw uitstelgedrag of negatieve gedachten omgaan?
Heb jij al ervaring met NLP? Wat vond je ervan? Zou je het aan anderen aanraden of juist niet?
©ziel&zo2023
Comments