top of page

Namasté: het licht in mij groet het licht in jou

zielenzo


Wie aan Yoga doet, heeft ongetwijfeld al eens het woord “Namasté” voorbij horen komen. Weinigen kennen echter de achterliggende betekenis dus vandaag wil ik je graag wat meer vertellen over deze bijzondere groet.


De letterlijke betekenis van Namasté


Namasté is een Sanskriet woord en is eigenlijk een samenstelling van twee verschillende woorden: Namas dat “buig” betekent en Té dat “voor jou” betekent. Of vrij vertaald: buigen naar de ander die je groet.


Die vertaling zie je ook terugkomen in het Boeddhisme en Hindoeïsme. Mensen gebruiken Namasté hier namelijk als een manier om elkaar te groeten en zo hun respect voor die andere persoon uit te drukken. In het Hindoeïsme is het daarnaast ook een manier om de goden te groeten.


Geen onderdanigheid


Je ziet vaak dat degene die deze groet gebruikt, zijn handen voor zijn hart in een gebedshouding tegen elkaar houdt en licht voorover buigt terwijl hij de groet Namasté zegt. Die buiging in combinatie met de letterlijke vertaling van Namasté als “ik buig voor jou” wordt door buitenstaanders soms wel eens geïnterpreteerd als een teken van onderdanigheid of minderwaardigheid maar dat is het helemaal niet. Integendeel zelfs. De groet "Namasté" is namelijk een teken dat jullie allebei gelijkwaardig en volwaardig zijn en elkaars aanwezigheid waarderen.


Namasté in de Westerse wereld


Je kan Namasté uiteraard ook als groet gebruiken zonder er een religieuze betekenis aan te koppelen. Je gebruikt het dan als een manier om respect voor elkaar te tonen en als teken van wederzijdse aanvaarding en waardering. Namasté wordt hier dan ook meestal vertaald als “mijn diepste ziel groet jouw ziel” of “het licht in mij groet het licht in jou”.


Door Namasté te zeggen, zeg je dus eigenlijk dat je onbevooroordeeld, respectvol en met liefde naar jezelf en naar anderen kijkt en dat je iedereen in zijn waarde laat. Je geeft de ander zo dus niet alleen het gevoel dat je hem echt ziet en dat je meer dan alleen maar de buitenkant ziet maar je geeft hem ook het gevoel dat hij er mag zijn zoals hij is. Of zoals de Engelsen het zo mooi verwoorden:


My soul honors your soul. I honor the place in you where the entire Universe resides. I honor the light, love, truth, beauty and peace within you, because it is also within me. In sharing these things we are united, we are the same, we are one.


Je kan Namasté dus ook gewoon als een leefwijze zien die gebaseerd is op compassie, zorgzaamheid en respect. De gedachte “ik respecteer en waardeer jou” is hierbij het vertrekpunt wat dus eigenlijk inhoudt dat je altijd vriendelijk bent tegen anderen. Wat overigens niet betekent dat je dan maar alles moet accepteren of dat je het bijvoorbeeld nooit oneens met iemand mag zijn of niet in discussie mag gaan. Maar dat doe je dan niet om de ander van jouw gelijk te overtuigen maar wel om elkaar beter te begrijpen en te respecteren.


Namasté tijdens de Yogales


Namasté kan in de yogales gebruikt worden om alle aanwezigen welkom te heten maar het wordt meestal als afsluiting gebruikt om iedereen te bedanken voor hun aanwezigheid.


Wanneer je yogadocent je met Namasté begroet (of hier de les mee afsluit), mag je het zelf ook terug zeggen om je dankbaarheid, waardering en respect uit te drukken maar dat hoeft niet. Dus als je het aangenamer vindt om stil te blijven en het te voelen dan is dat zeker ook okee. Als je Namasté zegt terwijl je je hier niet goed bij voelt, is het trouwens sowieso een zinloos en leeg gebaar dus voel je zeker niet verplicht om deze groet te gebruiken.


©ziel&zo2023

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page