Vlinders in je buik voelen. Ergens mee in je maag zitten. Buikpijn krijgen van de stress of spanning. Een beslissing nemen vanuit je buikgevoel. Waarschijnlijk heb je deze woorden zelf ook al eens uitgesproken maar wist je dat het niet zomaar uitdrukkingen zijn? Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er in je slokdarm, maag en darmen maar liefst 100 miljoen zenuwcellen verspreid zitten. Dat zijn er minstens evenveel als in je hersenen! Via deze zenuwcellen stuurt je buik voortdurend signalen naar je hersenen en omgekeerd. Je hersenen en je darmen communiceren dus ook echt met elkaar. Wat je eet, hoe je je voelt en wat je denkt zijn bijgevolg geen losstaande dingen. Neurowetenschappers noemen dit ook wel het enterisch zenuwstelsel of de hersen-darm as.
Twee breinen?
Onze buik wordt ook wel eens omschreven als ons tweede brein. Terwijl het brein in je hoofd zich bezighoudt met dingen zoals praten, denken, voelen, handelen en reageren is dit tweede brein voornamelijk bezig met je spijsvertering in goede banen te leiden. En dat gaat van relatief simpele dingen zoals slikken tot allerlei complexe taken zoals het activeren van enzymen die het voedsel afbreken of het verteren, absorberen en verwerken van allerlei verschillende voedingsstoffen.
Het brein in je spijsverteringsstelsel kan uiteraard geen echte gedachten produceren zoals het brein in je hoofd maar het kan wel een buikgevoel produceren en het kan ook dingen af- of aanleren en onthouden. Hoe meer onderzoek hiernaar verricht wordt, hoe meer wetenschappers er ook vanuit gaan dat je twee breinen met elkaar verbonden zijn zoals een Siamese tweeling. Wanneer het ene brein geprikkeld wordt, reageert het andere immers ook. Of anders gezegd: wanneer je darmen niet tevreden zijn, is je hoofd dat ook niet en vice versa. Wanneer je je bijvoorbeeld angstig, gestresst of somber voelt dan heeft dat ook een negatieve invloed op je darmen: je voedsel wordt dan minder goed verteerd en je darmflora verslechtert waardoor ook je immuunsysteem slechter gaat functioneren. En het omgekeerde geldt ook: wanneer je darmflora uit balans raakt door dingen zoals ongezonde voeding, onontdekte voedselintoleranties of het gebruik van medicijnen zoals antibiotica dan zal je dit ook merken aan je stemming, focus en geheugen. Je kan dan bijvoorbeeld last krijgen van angstgevoelens, stress, somberheid en zelfs depressie.
Uit onderzoek blijkt overigens ook dat veel mensen met een hersenaandoening zoals schizofrenie, Alzheimer, Parkinson of een bipolaire stoornis ook te kampen hebben met darmproblemen. Gezonde darmen zorgen dus niet alleen voor een gezond lichaam maar ook voor een gezond hoofd.
Je tweede brein opladen
De moraal van dit verhaal? Als je mentaal en fysiek gezond wil blijven, is het heel belangrijk om jouw tweede brein niet uit het oog te verliezen en het met goede energie te voeden en op te laden. Onderstaande tips kunnen je hier alvast een handje bij helpen.
Probeer stress te verminderen. Er zijn tal van manieren en technieken die je helpen bij het verminderen en onder controle houden van stressgevoelens maar dit is geen one-size-fits-all. Het is dus een kwestie van uitproberen en kijken wat je fijn vindt om te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mindfulnessoefeningen, meditatie, tai chi, yoga, wandelen, schrijven, muziek maken, tuinieren, lezen of een andere hobby die je graag doet en waarmee je alles en iedereen om je heen vergeet.
Bouw voldoende rustmomenten in je dag in.
Eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel: kijk bijvoorbeeld eens naar het ingrediëntenlijstje op de producten die je koopt. Wanneer er meer dan vijf ingrediënten zijn gebruikt of wanneer je een chemiediploma nodig hebt om de ingrediëntenlijst te ontcijferen dan laat je dit beter in het winkelrek staan. Betekent dit dan dat je geen bewerkt voedsel meer mag eten? Nee, natuurlijk niet. Als je 80% van de tijd gezond eet, ben je al heel goed bezig.
Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vezels binnenkrijgt. Kies bijvoorbeeld voor volkoren graanproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Verhoog je vezelinname wel geleidelijk aan en ga niet opeens extra veel vezels eten zodat je darmen de tijd krijgen om hieraan te wennen.
Drink voldoende water: anderhalve tot twee liter per dag is een goede richtlijn maar op warme dagen mag dit zeker meer zijn.
Meer lezen?
Psychiater Uma Naidoo behaalde niet alleen een diploma aan de befaamde Harvard Medical School maar is ook een gediplomeerde chef-kok en voedingsspecialiste. In haar boeken “The Food Mood Connection” en “Calm Your Mind With Food” legt ze je haarfijn en in makkelijk begrijpbare taal uit hoe je voeding bijdraagt aan je mentale gezondheid en hoe voeding kan helpen bij het behandelen en voorkomen van allerlei uiteenlopende psychologische en cognitieve gezondheidsproblemen.
©ziel&zo2024
Comments