top of page

Je nervus vagus: de informatiesnelweg tussen je hoofd en je buik

zielenzo


Goed kunnen ontspannen na stress, genieten van een heerlijke nachtrust en je vitale organen harmonieus laten samenwerken: het zijn slechts enkele van de vele voordelen waarvan je geniet wanneer je nervus vagus goed is afgesteld. In onderstaande blogpost vertel ik je daarom graag wat meer over deze relaxatiezenuw en hoe je ze in optimale conditie houdt.


Een korte anatomieles


De nervus vagus wordt soms ook wel eens de zwervende zenuw of tiende hersenzenuw genoemd. Het is een belangrijke maar ook heel complexe zenuwbaan die ontspringt vanuit je hersenstam en onder meer door je stembanden, longen, hart, milt, lever en spijsverteringsorganen loopt om vervolgens te eindigen in je dikke darm. Je nervus vagus is met andere woorden een snelweg die rechtstreeks vanuit het oudste deel van de hersenen naar je maag en darmen loopt. Via deze snelweg tussen je hoofd en je lichaam worden bovendien de hele tijd boodschappen over en weer gestuurd om je hersenen informatie te geven over wat er in je lichaam aan de hand is. Daarnaast is deze zenuw ook de belangrijkste zenuw van je parasympathische zenuwstelsel (het zenuwstelsel dat voor rust, ontspanning, herstel, balans, genezing en vertering zorgt) en is ze betrokken bij enorm veel functies in je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat je nervus vagus zelfs verantwoordelijk is voor het aansturen van je slikspieren en het aanspannen van je stembanden?


Hoe weet je of je nervus vagus goed werkt?


Een slecht werkende nervus vagus kan tot allerlei verschillende en heel uiteenlopende symptomen leiden waar de klassieke geneeskunde niet altijd een antwoord op heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld over symptomen zoals hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, chronische stressgevoelens, jezelf voortdurend overprikkeld of opgejaagd voelen, pijn in nek en schouders, slikproblemen, onverklaarbare hartkloppingen of bloeddrukproblemen, hormonen die all over the place zijn, sombere gevoelens en neerslachtigheid, heesheid, misselijkheid, spijsverteringsproblemen, brandend maagzuur en vergeetachtigheid.


Wat kan je doen bij een slecht werkende nervus vagus?


Net als andere delen van je hersenen wordt ook de nervus vagus door externe factoren beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan de stress die je dagelijks ervaart, de voeding die je eet, de alcohol die je drinkt, de vrije radicalen waaraan je blootstaat, je slaap (of het gebrek eraan) en de beweging die je al dan niet krijgt. Er zijn bijgevolg ook verschillende manieren om je nervus vagus te stimuleren maar ga niet zomaar lukraak aan de slag. Met de verkeerde activiteiten en prikkels maak je het namelijk alleen maar erger. Hieronder vind je alvast enkele tips waar je zelf zonder risico mee aan de slag kan gaan om zo uit te testen wat bij jou het beste werkt.


  • Aangezien je nervus vagus de belangrijkste parasympathische zenuw is, is ze vooral gebaat bij ontspanning. Je kan je nervus vagus bijvoorbeeld stimuleren met yoga, meditatie, mindfulnessoefeningen, wandelen in de natuur of rustige ademhalingsoefeningen waarbij de focus op buikademhaling ligt. Zwemmen of een rustgevende massage kan ook. Stressvolle activiteiten zoals een zware of intense sportinspanning of het bekijken van een spannende film of thriller kan je daarentegen beter vermijden.

  • Wanneer je je darmen gezonder maakt, krijgen je hersenen via de informatiesnelweg van de nervus vagus minder stresssignalen vanuit je buik. Je kan bijvoorbeeld je darmflora verbeteren door voeding te eten met voldoende pre- en probiotica. Daarnaast doet voeding met veel vitamine B, magnesium en omega 3 vetzuren ook wonderen voor je nervus vagus.

  • De nervus vagus loopt langs je stembanden en het inwendige deel van je oor: je kan deze zenuw dus activeren door te neuriën of te zingen. Zo kan je bijvoorbeeld een mantra of slaapliedje zingen maar je favoriete liedjes zingen of gewoonweg meezingen met de radio werkt net zo goed.

  • Knuffelen stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine en dat draagt op zijn beurt bij aan het stimuleren van de nervus vagus.


Let op: wanneer je je nervus vagus overstimuleert, kan ze gaan overreageren. Je hartslag en bloeddruk gaan dan heel snel omlaag waardoor je kan flauwvallen. Dit zal met de bovenstaande tips echter niet heel snel gebeuren maar het is toch goed om het in gedachten te houden. Doe daarom ook niet alle tips en activiteiten tegelijkertijd maar probeer er eens eentje of enkele uit en kijk wat het met je doet. Wat voor de ene prima werkt, werkt bovendien niet altijd even goed voor de ander dus het is letterlijk een kwestie van testen en uitproberen.


Leestip


De impact van de nervus vagus op je emotionele en mentale gezondheid is nog relatief nieuw dus zijn er nog niet zoveel boeken over dit onderwerp verschenen. Wil je toch graag meer lezen over deze fascinerende zenuw dan zijn de boeken “Activeer je nervus vagus” en “versterk je nervus vagus” van stressexpert Luc Swinnen een ideale kennismaking.


©ziel&zo2024

2 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page