Negeren en doorgaan. Piekeren. Afleiding zoeken. Ruzie maken. Een woedeaanval. Het zijn allemaal verschillende manieren om met onze emoties om te gaan maar ze hebben 1 ding gemeen met elkaar: je onderdrukt er je emoties mee. En daar betaal je vroeg of laat een prijs voor.
Waarom het onderdrukken van je emoties geen goed idee is
Iedereen voelt zich soms wel eens gekwetst, teleurgesteld, boos of afgewezen. Deze gevoelens ook effectief uiten is meestal echter niet zo evident. We hebben namelijk als kind al geleerd dat je zulke emoties best negeert en met het ouder worden werden we daar ook steeds beter in. Nochtans helpt het ontkennen of negeren van je gevoelens je geen stap verder. Je gevoelens zullen er bijvoorbeeld niet opeens door verdwijnen.
Wat je er helaas wel mee bereikt, is dat je er je hele organisme mee ontregelt. De natuurlijke energie van een emotie tegenhouden, vraagt namelijk een grote inspanning van je lichaam. Je klemt bijvoorbeeld je kaken op elkaar, je houdt je adem in en/of je spant je nek en schouders aan. Angst kan je dan weer misselijk maken terwijl emotionele stress je buikpijn of hoofdpijn geeft. Je emoties uit de weg gaan kan er daarnaast ook voor zorgen dat je cynisch wordt of zelfs in een depressie terechtkomt. En last but not least: emoties die je wegstopt komen vroeg of laat nog veel harder naar boven dan eerst. Zeggen dat het onderdrukken van je emoties je levenskwaliteit niet ten goede komt, is dan ook een understatement.
Luister naar je lichaam
Je lichaam laat je elk moment van de dag weten hoe het met je gaat. Je lichaam weet bijvoorbeeld wanneer je gespannen, angstig of boos bent. Dat komt omdat je hartslag, spierspanning, ademhaling en lichaamstemperatuur stuk voor stuk reageren op de emoties die je ervaart. Als je je eigen gevoelens goed kent en vooral ook accepteert, bevorder je dus niet alleen je emotionele welzijn maar ook je lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je ook jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.
Niet twijfelen aan de boodschappen die je lichaam je geeft, is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Stilstaan en naar je emoties luisteren is namelijk sowieso al een uitdaging in onze drukke wereld maar daar komt dan nog eens bij dat luisteren naar je emoties soms ook gewoon eng, ongemakkelijk en onwennig is. Je kan hier echter langzaam aan wennen door een aantal keer per dag een korte adempauze in te lassen. Tijdens deze adempauze ga je dan gedurende enkele minuten heel bewust diep in- en uitademen en bij jezelf naar binnen kijken. Hoe voel je je? Wat gaat er door je hoofd? Zit er ergens spanning in je lijf?
Doordat je bij deze oefening de hele tijd diep in- en uitademt, masseer je als het ware je emoties en haal je er de spanning af. Terwijl je ademt, identificeer je namelijk alles wat je voelt en erken je welke emoties er allemaal bij je aanwezig zijn. En dat zorgt er dan weer voor dat je emoties ontspannen en minder intens worden waardoor jij ook gaat ontspannen.
Je emoties een weg geven om je lichaam te verlaten
Misschien denk je nu “emoties uiten: allemaal goed en wel maar hoe ga ik hier nu concreet mee aan de slag?”. Probeer in dat geval eens wat de volgende oefening met je doet wanneer je een emotie voelt opkomen:
Neem waar hoe je op de emotie reageert. Laat je ze bijvoorbeeld komen en gaan of probeer je ze uit alle macht weg te duwen omdat je ze niet wil voelen? Of klamp je je er juist aan vast en voed je je gevoel met allerlei negatieve gedachten en oordelen?
Aanvaard je emotie. Jezelf verzetten tegen iets wat er toch al is, is namelijk niet alleen zinloos maar kost ook ontzettend veel energie. Door jezelf bezig te houden met iets wat je niet wil, hou je het bovendien ook in stand. Vergelijk het met het niet willen denken aan een witte ijsbeer. Van zodra je niet aan een witte ijsbeer wil denken, denk je namelijk alleen nog maar aan witte ijsberen en dat is met emoties precies hetzelfde. Niet boos willen zijn, maakt je op die manier dus juist boos.
Ervaar de emotie en hoe deze in je lichaam aanvoelt. Dus enkel ervaren en waarnemen maar niet nadenken want van zodra je over je emotie gaat nadenken, hou je ze in stand of maak je alles juist nog groter. Als je je volledig concentreert op wat je voelt en dat er ook laat zijn, stop je sowieso met nadenken want je kan geen twee dingen tegelijkertijd geconcentreerd doen. Wanneer je je concentreert op wat je voelt, zal je bovendien merken dat je gevoel eerst aanzwelt om vervolgens een piek te bereiken waarna het gevoel ook weer afneemt en je lichaam verlaat.
Als je emoties zo sterk zijn dat je er helemaal door overmand wordt, dan zal bovenstaande oefening je waarschijnlijk niet lukken. Probeer in dat geval dan om je gevoelens letterlijk te uiten door je tranen de vrije loop te laten, de woede uit je lijf te schreeuwen of je frustraties van je af te kloppen door op een kussen te stompen. Of schrijf het van je af, ga hardlopen, maak een schilderij of doe iets anders waardoor je emoties je lichaam kunnen verlaten.
©ziel&zo2023
Comments