top of page

Je dankbaarheidsspier trainen - stap 3: een dankbaarheidsdagboek bijhouden

zielenzo


When I’m worried and I can’t sleep I count my blessings instead of sheep. Deze woorden vormen het refrein van een liedje uit de film White Christmas. Maar hoewel deze film dateert uit 1954 en dus al meer dan 60 jaar oud is, is het tellen van dagelijkse lichtpuntjes ook vandaag nog steeds een ideale manier om stil te staan bij het moment en om het leven dat je leidt, te waarderen. En de makkelijkste manier om dat te doen, is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek.


Papier of online?


Je kan je dankbaarheidsdagboek bijhouden in de notitie-app op je smartphone of tablet of je kan een van de vele dankbaarheidsapps downloaden maar zelf gebruik ik het liefst een ouderwets papieren notitieboekje waarin ik elke avond een aantal fijne momenten van die dag noteer waar ik dankbaar voor ben. Zoals iemand die me dierbaar is en iets deed waar ik blij van werd. Of een fijn gesprek, een lekkere maaltijd, een complimentje dat ik kreeg, een taak die ik tot een goed einde heb gebracht, de warme douche die ik voor het slapengaan heb genomen, een ontspannen me-time moment, goede herinneringen, de wasmachine die draait, de heldere sterrenhemel, boodschappen die aan huis bezorgd worden, airconditioning op een snikhete dag of het stukje chocolade dat ik at.


Size doesn't matter


Wat je in je dankbaarheidsdagboek noteert, hoeft niet over grote successen of speciale gebeurtenissen te gaan: kleine dingen die je toevallig overkomen zijn al meer dan voldoende. En als je het moeilijk vindt om zulke kleine dingetjes op te merken dan kunnen onderstaande vragen je misschien wel op weg helpen:


  • Wat heb ik vandaag gedaan wat me gelukkig maakt?

  • Wat is er vandaag goed gegaan?

  • Welk compliment kreeg ik vandaag?

  • Wat bracht vandaag een glimlach op mijn gezicht?

Als je deze oefening elke avond doet, zal je al snel merken dat er ook op gewone en zelfs lastige dagen toch nog altijd fijne dingen gebeuren die je niet moet vergeten. Je versterkt dus niet alleen je vermogen om de kleine dingen te zien maar je oefent jezelf ook om niet te vergeten wat er allemaal goed gaat in je leven.


Je geest in balans brengen


Er is een goede reden waarom je deze dankbaarheidsoefening het best ’s avonds doet. Wanneer we gaan slapen, gaat onze geest namelijk liever op zoek naar alle zorgen en problemen die we moeten oplossen in plaats van naar de fijne en mooie dingen in ons leven te kijken. Je hoeft die neiging van je geest om op je zorgen te focussen ook niet te onderdrukken maar je moet er wel een evenwicht in brengen en dat kan je doen door ook de fijne dingen in je leven niet te vergeten.


Je hoeft ook niet elke avond een ellenlange opsomming te maken: zelfs als je elke avond slechts drie dingen noteert, heb je na een jaar al ruim 1000 (!) kleine geluksmomentjes verzameld. Hoe vaker je je dankbaarheidsvergrootglas bovenhaalt, hoe makkelijker het ook wordt om je dagboek in te vullen. En onthoud: hoe slecht de dingen er ook voorstaan, je kan altijd wel een lichtpuntje vinden in de duisternis. Zelfs voor de minder mooie ervaringen kan je dankbaar zijn omdat ze je bijvoorbeeld deden beseffen dat je sterker bent dan je dacht of omdat ze je een belangrijke levensles leerden.


Think outside the box


Een dankbaarheidsdagboek hoeft niet altijd met woorden gevuld te worden. Foto’s, kaartjes, tekeningen, brieven, een concertticket, het papiertje dat rond een stuk chocolade zit, een blad dat je opraapte tijdens een boswandeling of een visitekaartje van het restaurant waar je een gezellige avond met je familie of vrienden doorbracht: ze verdienen allemaal een plekje in je dankbaarheidsdagboek.


Wat doe jij om je dankbaarheidsspier te trainen?


©ziel&zo2024

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page