top of page

Hoe voorkom je dat je als introvert kopje onder gaat in onze extraverte samenleving?

zielenzo


Krijg je vaak te horen dat je een goede luisteraar bent? Hou je er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan? Vind je het fijn om tijd in je eentje door te brengen? Kan je oprecht genieten van stilte? Is lezen jouw tweede natuur? Hou je van 1-op-1 gesprekken? Krijg je stress van overlegmomenten waarbij iedereen naar jou kijkt? Heb je veel expertise maar krijg je van je baas toch regelmatig te horen dat je jezelf meer moet profileren en laten zien? Als dit jou herkenbaar in de oren klinkt is dan is de kans groot dat je net als 30% van de mensen introvert bent.


Misverstanden & stereotypes


Verlegen. Passief. Teruggetrokken. Saai. Houdt niet van mensen. Stil. Veel te serieus. Geen gevoel voor humor. Traag. Niet assertief genoeg. Maakt geen contact. In zichzelf gekeerd. Overgevoelig. Onzichtbaar. Het zijn slechts enkele woorden die vaak in één zucht vernoemd worden als het over introverte mensen gaat.


Dat het imago van een introvert niet altijd even positief is, is echter niet alleen jammer maar vooral ook geheel onterecht.


Wat introversie wel is


Carl Jung was de eerste psycholoog die de termen introvert en extravert definieerde en uitwerkte. Zijn definitie van een introvert luidt als volgt: een introvert is iemand die zijn energie haalt uit zijn eigen innerlijke belevingswereld.


Mensen met introverte eigenschappen halen hun energie dus uit zichzelf. Ze kunnen uren verdwalen in hun creative mind en hun eigen gedachten en gevoelens onderzoeken. Hun interne wereld van ideeën, emoties en indrukken is met andere woorden hun energiebron. Van de buitenwereld raken ze daarentegen makkelijk overprikkeld. Ze hebben dan het gevoel dat er teveel van alles is en raken overweldigd door alle indrukken. Alleen al het feit dat er mensen om hen heen zijn, kan hen overprikkelen. Dat is ook de reden waarom ze grenzen stellen aan hun sociale contacten: ze ondergaan elke ervaring immers heel intens en hebben hersteltijd in hun eentje nodig om daar van bij te komen. Introverten worden door sommigen daarom ook wel eens vergeleken met oplaadbare batterijen: ze slaan energie op en moeten uitrusten om zich terug te kunnen opladen. En die energie vinden ze in een omgeving met weinig prikkels.


Bij mensen met extraverte eigenschappen is het net omgekeerd: zij halen hun energie uit activiteiten, mensen, plaatsen en dingen en ze zoeken heel bewust de drukte (en prikkels) op. De buitenwereld is met andere woorden hun energiebron en ze krijgen de kriebels zodra ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg prikkels krijgen. Extraverten worden daarom ook wel vergeleken met zonnepanelen: ze verbruiken energie en ze moeten er op uit trekken om bij te tanken en op te laden want als ze alleen zijn of binnen zitten, voelen ze zich alsof ze onder een dik wolkendek verscholen zitten.


Geen of-of verhaal


Nadat Jung zijn definities en begrippenkader had uitgewerkt, voegde hij nog een belangrijke nuance toe die vandaag nog weleens over het hoofd wordt gezien wanneer het over introvert/extravert gaat. Er bestaat namelijk niet zoiets als een volledig introvert of volledig extravert persoon. Op sommige eigenschappen zal je bijvoorbeeld een beetje introvert of extravert scoren terwijl je op andere eigenschappen juist heel sterk introvert of extravert scoort. Daarnaast zijn er ook introverten die zichzelf in bijna alle kenmerken herkennen maar op één bepaalde eigenschap toch heel extravert scoren waardoor anderen niet willen geloven dat ze introvert zijn.


“De introvert” en “de extravert” bestaan dus niet: we zijn allemaal een mengeling van introverte en extraverte kanten zijn. Introverte mensen zijn bijvoorbeeld niet per definitie verlegen en er zijn ook extraverte mensen die verlegen zijn. Het is dus geen of-of verhaal waarbij je ofwel introvert ofwel extravert bent maar een schaal met links heel introvert en rechts heel extravert en waarbij je van het ene wat meer hebt dan van het andere. Bovendien heb je naast het feit dat je introvert of extravert bent, ook nog tal van andere eigenschappen, kwaliteiten, talenten en drijfveren die je maken tot wie je bent.


Introvert in een extraverte wereld


We leven tegenwoordig in een wereld waarin de extraverten ruimschoots in de meerderheid zijn. Niet zo gek dus dat het huidige sociale ideaalbeeld een vlotte charismatische prater is die veel prikkels aankan en energie krijgt van mensen. Dat is op zich ook niet negatief maar het kan er wel voor zorgen dat je je als introvert onzeker gaat voelen en het gevoel krijgt dat je je gedrag moet gaan aanpassen om toch enigszins aan dit ideaalbeeld te kunnen voldoen.


Jezelf gaan voordoen als extravert en bijvoorbeeld naar feestjes gaan terwijl je liever thuis een boek leest of proberen om net zo snel, ad rem en besluitvaardig over te komen als je extraverte collega’s is echter enorm vermoeiend. Bovendien raak je zo ook datgene kwijt waar je van nature in uitblinkt. Maak dus gebruik van jouw natuurlijke voorsprong als introvert in plaats van jezelf te forceren om iets te zijn wat je niet bent.


En ingeval je niet meteen weet wat je natuurlijke voorsprong als introvert is: hieronder vindt je vijf voorbeelden van situaties waarin jij als introvert een streepje voor hebt op de anderen.

  • Je kan goed “in het moment zijn” en met je volle aandacht bij één welbepaald onderwerp blijven zonder voortdurend afgeleid te worden door je smartphone. Je bent met andere woorden van nature mindful.

  • Je gaat niet over één nacht ijs. Goed observeren, reflecteren en analyseren zit bij jou ingebakken waardoor je de juiste besluiten neemt en niet in een eindeloos trial-and-error proces verzandt.

  • Extraverte mensen zijn op feestjes en netwerkevents een soort vlinder die overal even langs fladdert: ze ontmoeten graag veel mensen met wie ze vervolgens een luchtig praatje slaan terwijl jij net verveeld raakt door al die smalltalk over koetjes en kalfjes en meer van diepgaande gesprekken houdt waardoor je ook echt de kern van de materie raakt.

  • Je neemt de tijd voor je iets zegt waardoor je een zinvolle bijdrage kan leveren aan vergaderingen terwijl extraverte mensen moeite hebben om op hun beurt te wachten en meteen zeggen wat ze denken waardoor hun bijdrage niet altijd even spot-on is.

  • Introverte leidinggevenden zijn in hun nopjes als ze kunnen luisteren wat van hen fantastische leidinggevenden maakt. Ze luisteren namelijk niet alleen naar mensen in alle lagen van de organisatie maar het is voor hen ook een soort van tweede natuur om naar nieuwe ideeën te luisteren en die ook op waarde te schatten. Je zult trouwens ook maar heel zelden introverte leidinggevenden tegenkomen die hun medewerkers neerbuigend behandelen.

©ziel&zo2023


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page