Iedereen heeft ooit wel eens te maken gekregen met uitdagende opdrachten, frustrerende collega’s en een lastige baas maar voor sommigen is zo’n werkvloer dagdagelijkse realiteit. En dat is allesbehalve een pretje. Je ervaart hierdoor namelijk onnodig veel stress en je kan er zelfs angsten door ontwikkelen of in een burn-out terechtkomen. Niet zo verwonderlijk dus dat men zulke werkplekken als giftig of toxisch bestempelt.
In onderstaand blogartikel wil ik je laten zien hoe je zo’n toxische werkomgeving kan herkennen en wat je kan doen als je zelf in zo’n ongezonde omgeving werkt.
Signalen die op een toxische werkomgeving wijzen
Een toxische werkomgeving is nefast voor je gezondheid, tevredenheid en werkgeluk maar hoe kom je er nu achter of een slechte dag op het werk gewoon een slechte dag was of het resultaat van een toxische omgeving?
Een van de duidelijkste signalen dat er iets grondig fout zit op je werkplek is het feit dat je grenzen voortdurend overschreden worden. Je baas toont bijvoorbeeld geen enkel respect voor jou en jouw tijd waardoor je werk steevast de bovenhand krijgt op je persoonlijk leven en je geen ademruimte meer over hebt naast je werk. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je baas verwacht dat je je werk ook na de werkuren op de eerste plaats zet of dat hij het niet meer dan normaal vindt dat je elke dag overuren maakt. Of misschien maakt hij er een gewoonte van om je nog een extra opdracht te geven terwijl je op het punt staat om naar huis te vertrekken.
Een ander kenmerk van een toxische werkomgeving is dat drama, ruzie en persoonlijke conflicten schering en inslag zijn waardoor je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je continu op eieren moet lopen. Werken in zo’n gespannen sfeer is overigens niet alleen heel erg onaangenaam maar kan ook effectief fysieke klachten veroorzaken zoals slapeloosheid, vermoeidheid en zelfs paniekaanvallen. En nu we het toch over mentale en lichamelijke klachten hebben: werknemers die vaak ziek zijn, zijn ook een overduidelijk teken van een ongezonde werkomgeving. Stress heeft namelijk effectief een negatieve impact op je immuunsysteem dus je kan je wel voorstellen wat er gebeurt als je constant gestresst bent.
Andere tekenen van een giftige werkplek zijn:
Een toxische werkomgeving kent geen ethische waarden. Eerlijkheid, vertrouwen en transparantie is ver te zoeken en men vraagt je bijvoorbeeld om te liegen of om dingen te verzwijgen voor collega’s en/of klanten.
Er heerst een onveilige sfeer op de werkvloer en er gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen: pesten, roddelcircuits, seksuele intimidatie, discriminatie of criminele activiteiten zoals verduistering of witwaspraktijken.
Tijd voor verandering?
Herken je jezelf in bovenstaande omschrijvingen? Zie je er voortdurend tegenop om naar je werk te gaan? Wordt je snel en vaak ziek? Als je antwoord op een of meer van deze vragen “ja” is dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om iets te veranderen. Want net zoals een boom niet kan groeien in vervuilde grond en een vis niet overleeft in giftig water, zal jij ook niet floreren in een toxische werkomgeving. In plaats van te groeien, zal je op een of andere manier namelijk steeds weer over je grenzen geduwd worden. Het enige advies wat ik je in dit geval kan geven, luidt dan ook: maak dat je daar wegkomt want dit is een gevecht dat je niet kan winnen.
Twijfel je toch nog of je zou weggaan of blijven? Stel jezelf dan deze vragen en wees eerlijk naar jezelf:
Kan ik nog functioneren in deze omgeving?
Levert mijn werk me energie op of kost het me alleen maar energie en levert het me niets op?
Welke impact heeft mijn werksituatie op mijn leven, gezin en gezondheid?
Is dit een goede omgeving voor mij?
Voel ik mij hier nog op mijn plek?
Wil ik hier nog zijn?
©ziel&zo2023
Comments