Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven wel eens een IQ-test afgelegd. Misschien klikte je ooit uit pure nieuwsgierigheid op een banner bovenaan een website en werd je zo naar een online IQ-test geloodst? Of misschien maakte het deel uit van het selectieproces bij je sollicitatie.
Zo’n IQ-test meet je ruimtelijk inzicht, je logisch redeneervermogen, je rekenvaardigheden en je verbale vaardigheden. De uitslag van die test, je IQ-score, zou dan bepalen hoe succesvol je kan zijn in het leven. Maar hoewel er effectief een relatie bestaat tussen het IQ en de levensomstandigheden van groepen, zijn er meer uitzonderingen dan gevallen die deze regel bevestigen. Mensen met een gemiddeld IQ blijken namelijk vaak een succesvoller leven te leiden dan mensen met de hoogste IQ’s. Het gaat er in het leven immers niet alleen om hoe slim je bent of hoe hoog je bent opgeleid maar ook hoe goed je met anderen omgaat.
Het sociale broertje van IQ
Naast je IQ beschik je ook over een EQ of emotionele intelligentie. Zoals de naam al doet vermoeden, zegt je EQ iets over hoe je omgaat met je eigen emoties en met de emoties van anderen maar ook over hoe je in bepaalde situaties reageert. Het EQ is met andere woorden het sociale broertje van het IQ.
Volgens Daniel Goleman, een Amerikaans psycholoog, schrijver en voormalig wetenschapsjournalist van de New York Times die de term “emotionele intelligentie” bij het brede publiek introduceerde, is je emotionele intelligentie een combinatie van vijf emotionele vaardigheden:
Zelfbewustzijn
Zelfregulering
Motivatie
Empathie
Sociale vaardigheden
ZELFBEWUSTZIJN
Zelfbewuste mensen begrijpen hun eigen emoties: ze weten bijvoorbeeld niet alleen welke emotie ze voelen maar ook waarom ze zich juist zo voelen. Ze realiseren zich ook dat hun gevoelens verbonden zijn met wat ze denken, doen en zeggen. Emotioneel intelligente mensen gebruiken ook vaak een uitgebreide woordenschat om precies uit te leggen wat ze bedoelen. Ze zeggen bijvoorbeeld niet “ik voel me slecht” maar wel “ik voel me prikkelbaar” of “ik voel me gefrustreerd”. Omdat ze zo zeker zijn van hun gevoelens kunnen ze ook makkelijker beslissingen nemen. Zelfbewuste mensen zijn zich bovendien ook bewust van hun eigen sterke en zwakke punten: ze weten waar ze goed in zijn en waar ze beter niet aan beginnen.
ZELFREGULERING
Om je emotioneel goed te voelen moet je losgeslagen emoties kunnen bedwingen. Hoewel je meestal weinig of geen controle hebt over welke gevoelens in je opkomen en wanneer ze je overspoelen, heb je wel in de hand hoe lang ze duren. Mensen die deze vaardigheid bezitten, gaan op een volwassen manier met hun emoties om en ze uiten ze op een kalme en gecontroleerde manier. Ze gaan goed om met hun impulsen, zorgen en angsten en ze blijven zelfs kalm, positief en onverstoorbaar op heikele momenten. Dat ze hun gemoedstoestand onder controle kunnen houden, levert hen ook nog andere voordelen op. Zo verdoen ze geen tijd met mokken en zeuren maar ondernemen ze actie, reageren ze niet meteen op wat anderen doen of op wat hen overkomt en lopen ze niet vast in negatieve emoties die hen belemmeren. Zelfregulering wordt daarom ook wel eens innerlijke kalmte genoemd.
MOTIVATIE
Gemotiveerd zijn betekent dat je bereid bent om te werken voor iets dat pas op langere termijn succes zal opleveren. Je bent met andere woorden productief en houdt wel van een uitdaging. Wat overigens niet betekent dat het voor emotioneel intelligente mensen allemaal perfect hoeft te zijn. Emotioneel intelligente mensen weten namelijk dat je altijd teleurgesteld gaat zijn als perfectie je doel is. In plaats daarvan focussen ze op wat goed gaat.
EMPATHIE
Mensen zijn geen mysterie voor iemand die over een stevige dosis empathie beschikt. Als je een goed empathisch vermogen hebt, kan je namelijk de gedachten en gevoelens van anderen lezen, ze begrijpen en erop anticiperen. Of anders gezegd: je begrijpt wat mensen voelen, willen of nodig hebben. Emotioneel intelligente mensen kunnen ook goed luisteren en geven om mensen. Bijgevolg zijn ze ook nieuwsgierig naar iedereen in hun omgeving.
SOCIALE VAARDIGHEDEN
Wie goede sociale vaardigheden heeft, gaat makkelijker om met andere mensen, ongeacht of het bekenden of vreemden zijn. Op een respectvolle en positieve manier met anderen omgaan, goed kunnen luisteren en communiceren, tactvol en diplomatiek omgaan met moeilijke mensen en gespannen situaties: het zijn stuk voor stuk sociale vaardigheden die emotioneel intelligente mensen bezitten. Wie deze vaardigheden mist, maakt daarentegen een arrogante, onaangename en/of ongevoelige indruk zoals onderstaande anekdote laat zien…
Toen de ongeveer 200 journalisten en redacteurs van een nieuwsdivisie van de Britse mediagigant BBC vernamen dat hun afdeling zou worden opgeheven, werden ze niet alleen woedend over de beslissing van het management maar keerde hun woede zich ook tegen de brenger van het slechte nieuws. Het leek er zelfs even op dat de manager de bewakingsdienst moest roepen om hem veilig naar buiten te loodsen.
De dag nadien ging een andere manager bij dezelfde werknemers langs om de beslissing nogmaals toe te lichten. Toen deze manager klaar was met spreken, werd hij echter toegejuicht door het personeel en was er van woede geen sprake meer. Vanwaar deze ommekeer bij het personeel?
Het verschil tussen beide managers lag in de stemming en toon waarmee zij hun boodschap brachten. Zo was de eerste manager zijn mededeling begonnen met een gloedvol betoog over de geweldige prestaties van de andere afdelingen en over de fantastische reis naar Cannes die hij net had gemaakt. Door zijn boodschap op zo’n bruuske en kritische manier over te brengen, riep hij echter alleen maar tegenstand en vijandigheid op bij zijn luisteraars.
De tweede manager die het personeel toesprak, had het over het wezenlijk belang van de journalistiek voor een levendige samenleving en over de roeping die hen er toe had aangezet om dit beroep te kiezen. Hij herinnerde de werknemers eraan dat niemand de journalistiek ingaat om er rijk van te worden en hij verwoordde de passie en toewijding waarmee de journalisten hun werk hadden verricht. Tot slot wenste hij iedereen het allerbeste bij de voortzetting van hun carrière. Deze tweede manager had ondanks alle problemen toch nog voor optimisme en zelfs voor inspiratie gezorgd. Bij zijn luisteraars was dan ook helemaal geen sprake van enige tegenstand of vijandigheid.
Je kan het leren
De mate van emotionele intelligentie varieert van persoon tot persoon en gaat van heel laag naar erg hoog. Aan het ene uiteinde van het spectrum heb je dan bijvoorbeeld mensen die ontzettend hoog scoren op EQ terwijl je aan het andere uiteinde bullebakken terugvindt die er genoegen in scheppen om andere mensen te vernederen en tegen hen staan te razen en te tieren.
Je EQ verhogen is echter geen onmogelijke opdracht. In tegenstelling tot je IQ is je EQ immers niet genetisch bepaald en kan je het grotendeels aanleren. Je kan bijvoorbeeld een cursus emotionele vaardigheden volgen maar er zijn ook persoonlijke coaches die je hiermee verder kunnen helpen.
©ziel&zo2022
Comments