We hebben allemaal een innerlijk kind in ons dat geliefd en beschermd wil worden en dat wil spelen en dromen. Dit kind leeft ons hele leven met ons mee en door er contact mee te maken, kun je niet alleen oude pijn oplossen maar ook gelukkiger worden.
Waarom je innerlijke kind zo belangrijk is
Je innerlijke kind is het belangrijkste wezen in je leven als je gelukkig en voldaan wil leven. Als je innerlijke kind veilig is en zich geborgen voelt, ben je bijvoorbeeld vol kracht, vreugde, vertrouwen en levensmoed. Maar als het eenzaam, gekwetst, verdrietig of boos is, lijkt je leven stil te staan. Op de een of andere manier lijkt alles dan leeg: je krijgt nooit wat je echt nodig hebt, je voelt je iedere keer afgewezen, niet gezien of niet erkend en het voelt alsof je te weinig liefde, aandacht, mogelijkheden of geld krijgt. Je hebt het gevoel dat je je leven nooit echt in eigen hand kunt nemen en het slachtoffer bent van de eisen van je baas, collega’s, familie, vrienden en/of partner.
Veel mensen hebben zich bovendien zodanig aan de wereld om hen heen aangepast dat ze niet meer weten wat ze willen of nodig hebben om geluk te voelen. Contact maken met je innerlijke kind is dus ook heel zinvol om jezelf te vinden en erachter te komen wat je werkelijk wil en waar je gelukkig van wordt.
Gevoelens, emoties en reactiepatronen
Je innerlijke kind staat voor je gevoelens en emoties en je onbewuste reactiepatronen en reflexen. Het is een combinatie van hoe je op aarde kwam en van de ervaringen die je opdeed in de eerste zes à zeven jaar van je leven. Dit zijn namelijk de jaren waarin je de meeste vaardigheden ontwikkelt. Je leert bijvoorbeeld vertrouwen maar je leert ook omgaan met grenzen en teleurstellingen. In die eerste zes tot zeven jaar van je leven worden dus als het ware de verbindingen voor de rest van je leven aangelegd.
Intern waarschuwingssysteem
In je hersenen bevindt zich een intern waarschuwingssysteem dat je leert wanneer je moet vechten, vluchten of bevriezen. Als je een onveilige jeugd hebt gehad of een trauma hebt meegemaakt, is de kans echter groot dat je tijdens het opgroeien overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg” of “het is allemaal mijn schuld” hebt ontwikkeld.
De overlevingsmechanismes en overtuigingen uit je kindertijd en jeugd spelen echter ook nog een rol als je al volwassen bent. Daarom kan het zomaar gebeuren dat je reageert vanuit een reflex terwijl je eigenlijk anders had willen reageren. Je kunt dan in een bepaalde situatie bijvoorbeeld bevriezen van angst om dan later te beseffen dat die situatie eigenlijk helemaal niet zo beangstigend was.
Angsten, verslavingen en vermijdingsstrategieën
Je innerlijke kind kan dus beschadigd zijn door één bepaalde traumatische gebeurtenis maar het kan ook beschadigd raken door voortdurende en aanhoudende problemen zoals verwaarlozing of mishandeling of ouders die emotioneel niet beschikbaar waren.
Als je behoefte aan liefde, veiligheid en zorg als kind niet of niet altijd vervuld werd, kan dat echter sporen achterlaten in je volwassen leven. Heel wat angsten, verslavingen en vermijdingsstrategieën hangen namelijk vaak samen met je gekwetste innerlijke kind. Daarom is het ook zo belangrijk om hier als volwassene bewust aandacht aan te besteden: als je dat niet doet dan is de kans immers reëel dat die oude pijn en bijhorende gedachten- en gedragspatronen jou gaan besturen.
Je innerlijke kind helen
Contact maken met de wanhoop of het verdriet dat je als kind ervaren hebt, kan heel confronterend en ontwrichtend zijn. Toch is dit de enige manier om je helemaal gegrond te voelen in het hier en nu en echte veiligheid en liefde te gaan ervaren.
Vraagt jouw innerlijke kind om heling?
Je innerlijke kind kan op allerlei verschillende manieren om heling vragen. Een vaak voorkomend signaal is bijvoorbeeld dat je vaak automatische en erg heftige reacties hebt. Je kan dan letterlijk van het ene op het andere moment heel geïrriteerd, boos of verdrietig worden zonder zelf precies te begrijpen waarom die bepaalde situatie zo’n sterke respons bij je opwekt.
Andere signalen die er mogelijks op kunnen wijzen dat je innerlijke kind om heling vraagt, zijn:
Je bent heel onafhankelijk en je hebt jezelf wijsgemaakt dat je niemand nodig hebt of je vindt het moeilijk om hulp te vragen en/of te aanvaarden.
Je hebt jezelf destructieve copingmechanismes aangeleerd zoals teveel drinken, gokken, teveel of te weinig eten, alles uitstellen, jezelf opzettelijk pijn doen enz…
Je hebt een onveilig hechtingspatroon waardoor je in relaties bijvoorbeeld last hebt van verlatingsangst, bindingsangst of extreme jaloezie.
Extra liefde en aandacht voor je innerlijke kind
Het helen van je innerlijke kind is de sleutel tot alle positieve eigenschappen van je innerlijke kind. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsgierigheid, creativiteit, enthousiasme en het kinderlijke vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben.
Weet je niet meteen hoe je je innerlijke kind wat extra aandacht en liefde kan geven? Onderstaande tips helpen je alvast op weg:
Een kind is geen denkend wezen maar een waarnemend en voelend wezen: het communiceert vooral met zijn emoties en zintuigen en met zijn lichaam. Dat is ook de reden waarom je innerlijke kind vaak niet goed reageert op ingewikkelde rationele taal. Probeer dus uit je linker hersenhelft te komen en verbind je met je rechter hersenhelft. Deze laatste staat namelijk voor emotionele expressie, intuïtie en creativiteit terwijl je linker hersenhelft voor kritisch denken, logica en woorden staat. Hoe je dit dan concreet doet? Met ademhalingsoefeningen en door je regelmatig met je zintuigen te verbinden. Noem bijvoorbeeld 1 ding dat je op dit moment ziet en 1 ding dat je ruikt, hoort, voelt en proeft. En doe eens wat vaker dingen die je als kind leuk vond om te doen. Zoals tekenen, stripverhalen lezen, knutselen, een zandkasteel maken, steentjes verzamelen tijdens een wandeling, luidop meezingen met de radio terwijl je door de kamer danst of iets anders waar je als kind graag deed.
Vraag je innerlijke kind eens hoe het zich voelt, wat het nodig heeft of hoe het een bepaalde ervaring uit het verleden heeft ervaren en schrijf of teken vervolgens het antwoord in een schrift of journal. Doe dit vrijuit en zonder nadenken. Dit schrift/journal is dan jouw veilige plek waar je jezelf zonder angst kunt uitdrukken.
Word je eigen ouder en geef jezelf de dingen die je als kind en in je jeugd tekort kwam. Had je bijvoorbeeld graag meer waardering, liefde, tederheid, bescherming, aanvaarding, steun, aandacht, veiligheid of vrijheid gewild? Schrijf dit voor jezelf op en probeer ook om alle (intense) emoties die je hierbij voelt door je heen te laten stromen. Geef jezelf vervolgens ook echt datgene wat je vroeger hebt gemist. Geef dus je grenzen aan, vraag om hulp, wees lief voor jezelf, verwen jezelf, geef aandacht aan je eigen wensen en behoeften, vier je successen en wees trots op jezelf. Kortom: wees liefdevol, zorgzaam en vol compassie met jezelf zoals je dat ook voor een klein kindje zou zijn. En last but not least: ga alleen relaties aan met mensen die van je houden om wie je bent en laat je niet pesten, misbruiken, aan het lijntje houden, kwetsen, afwijzen of beschamen. Dus als je slecht wordt behandeld in een relatie, job of ruimte: vertrek en kijk niet om.
Vraag jezelf regelmatig wat je nodig hebt om je veilig, geliefd en rustig te voelen zodat je innerlijke kind zich gehoord en gezien voelt.
Hou een emotiedagboek bij waarin je in dialoog gaat met je innerlijk kind. Stel haar vragen zoals “hoe voel je je vandaag?” of “waar ben je bang voor?” en laat haar vervolgens antwoorden zonder hierin tussen te komen. Vraag haar vervolgens hoe je haar kan helpen en schrijf ook nu weer zonder nadenken neer wat er in je opkomt.
Meer lezen?
Er zijn intussen al heel wat boeken verschenen over werken met je innerlijke kind waarvan ik je onderstaande titels van harte kan aanbevelen:
Het helen van je innerlijke kind (Susanne Hühn)
Het innerlijke kind – schuldgevoel loslaten (Susanne Hühn)
Het innerlijke kind – angst loslaten (Susanne Hühn)
Bevrijd je innerlijke kind (Mike Hellwig)
©ziel&zo2023
Comments