“Hoe voel je je?” Het is een vraag die we nog amper stellen. Niet aan elkaar maar ook niet aan onszelf. Hoe je je voelt, geeft je echter belangrijke informatie over wat jij nu op dit eigenste moment ervaart. Onze gevoelens hebben daarnaast ook een enorm grote impact op de beslissingen die we nemen en de manier waarop we met anderen omgaan. Bewust met je gevoelens omgaan kan dus niet alleen je beslissingen en relaties verbeteren maar het doet je ook beter in het leven staan.
Je emoties in kaart brengen
Gevoelens herkennen en begrijpen is niet voor iedereen even makkelijk. Terwijl de ene bijvoorbeeld “ik voel me bang” of “ik voel me verdrietig” zegt, komt een ander niet verder dan “ik voel me niet zo goed”. Als jij het ook lastig vindt om over je gevoelens te praten dan kan de zogenaamde Mood Meter of stemmingsmeter van Marc Brackett je misschien wel een handje helpen bij het in kaart brengen van je emoties.
Marc Brackett is professor aan de universiteit van Yale en daarnaast ook oprichter en directeur van het Yale Center for Emotional Intelligence. Zijn Mood Meter maakt deel uit van de door hem ontwikkelde RULER methode waarmee je je emoties beter kan uiten en ook begrijpen waar ze vandaan komen.
De RULER methode
De RULER methode bestaat uit vijf vaardigheden:
Recognize (herkennen): herkennen wat je voelt maar ook het herkennen van de signalen die bij de verschillende emoties horen (zoals gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en stemtoon).
Understand (begrijpen): weten wat de oorzaak van een bepaalde emotie is en inzien hoe emoties je gedachten en beslissingen beïnvloeden.
Label (labelen): gevoelens nauwkeurig kunnen benoemen (bijvoorbeeld blij, tevreden, opgetogen of extatisch).
Express (uiten): je gevoelens op een gepaste manier uitdrukken.
Regulate (reguleren): leren omgaan met wat je zelf voelt maar ook met wat anderen voelen
De eerste drie vaardigheden helpen je om nauwkeurig te identificeren wat je nu precies voelt terwijl de overige twee je vertellen hoe je met die emoties kan omgaan.
What’s in it for me?
Misschien heb je na het lezen van bovenstaande paragraaf iets van “okee, leuke theorie maar wat levert het volgen van deze methode me nu concreet op?”. Als je van nature heel empathisch bent en je ook makkelijk over je gevoelens praat dan heeft deze methode inderdaad niet zoveel extra waarde maar voor anderen kan hij zeker wel het proberen waard zijn. De RULER methode vergroot namelijk je zelfbewustzijn en je emotionele woordenschat en leert je ook meer te voelen waardoor je zelfzekerder en comfortabeler met je emoties omgaat. Als je deze methode gedurende een langere periode gebruikt, kan hij je overigens ook helpen om patronen te ontdekken.
De Mood Meter als praktische tool
De Mood Meter of stemmingsmeter geeft je een taal om uit te drukken hoe je je voelt. Ideaal dus als je emotionele woordenschat niet zo groot is of wanneer je het lastig vindt om je gevoelens te uiten. Door jezelf op deze stemmingsmeter te plaatsen kan je namelijk niet alleen een antwoord geven op de vraag “welke emotie beschrijft het beste wat ik nu voel?” maar het zet je ook aan om voor jezelf na te gaan wat de mogelijke reden is waarom je je zo voelt.
De Mood Meter bestaat uit twee assen
Het energieniveau dat bij je huidige gevoel/emotie hoort
De mate van positiviteit of negativiteit (hoe fijn je dit gevoel of deze emotie vindt)
Hieronder zie je hoe zo’n Mood Meter er concreet uitziet. Zoals je ziet, zijn er vier kwadranten die elk hun eigen kleur hebben:
Rode gevoelens: dit zijn emoties die veel energie met zich meebrengen en laag scoren op positiviteit. Het gaat dan bijvoorbeeld over gevoelens zoals woede of paniek.
Blauwe gevoelens: dit zijn emoties die amper energie met zich meebrengen en ook laag scoren op positiviteit. Je voelt je bijvoorbeeld moedeloos of wanhopig.
Groene gevoelens: deze emoties brengen eveneens amper energie met zich mee maar ze scoren wel hoog op de positiviteitsschaal. Je voelt je bijvoorbeeld sereen.
Gele gevoelens: deze emoties brengen veel energie met zich mee en scoren ook hoog op de positiviteitsschaal. Je voelt je bijvoorbeeld opgewonden of in extase.
Is de Mood Meter iets wat jij zou gebruiken? Waarom wel/niet?
©ziel&zo2024
Comments