Een opfrisbeurt voor je online leefomgeving
- zielenzo
- 24 mrt
- 3 minuten om te lezen

De woorden voorjaarsschoonmaak of lenteschoonmaak associëren we meestal met het opruimen en poetsen van ons huis of appartement maar we vergeten vaak dat onze online leefomgeving ook wel zo’n jaarlijkse opfrisbeurt kan gebruiken. Onderstaande tips helpen je alvast op weg bij het opschonen en opruimen van je mailbox, apps en sociale media.
Je mailbox opschonen
Vaak belanden er heel wat dingen in onze mailbox waar we geen interesse in hebben. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsbrieven van bedrijven, websites of webshops op wiens mailinglijst je ooit bent terechtgekomen omdat je er iets hebt gekocht of aan een wedstrijd hebt meegedaan. Of misschien heb je je ooit enthousiast aangemeld voor een bepaalde nieuwsbrief maar blijkt die inmiddels niet meer relevant voor je te zijn. In plaats van deze nieuwsbrieven elke keer ongeopend te verwijderen, is het handiger om je uit te schrijven bij alle nieuwsbrieven die je niet meer leest. Zo heb je meteen ook veel meer overzicht in je mailbox.
Je accounts opzeggen bij websites en webshops die je niet meer bezoekt, is een andere handige tip om je mailbox op te schonen. Want geen account meer betekent ook dat je geen promotiemails meer van hen ontvangt.
Je apps opschonen
Hoeveel apps staan er op jouw smartphone? En hoeveel van die apps gebruik je ook daadwerkelijk? Bij de meeste mensen is het antwoord op die tweede vraag veel kleiner dan het antwoord op de eerste vraag. Als dat ook bij jou het geval is, is dit het ideale moment om eens kritisch te kijken naar alle apps die er momenteel op je smartphone staan en om alle apps te verwijderen die je niet meer gebruikt. Zet ook de notificaties en meldingen uit bij degene die je wel gebruikt: je concentratie en offline leven zal je er dankbaar voor zijn.
Je sociale media opschonen
Door de jaren heen heb ik op diverse social media platformen een profiel aangemaakt en ben ik op die manier uiteraard ook talloze andere accounts gaan volgen. Een aanzienlijk aantal van die accounts passen nu echter niet meer bij me of zijn niet meer relevant omdat ze niet langer bij mijn interesses, doelen of waarden aansluiten.
De eerste stap in het opruimen van je sociale media bestaat dan ook uit het ontvolgen van alle accounts die geen waarde meer toevoegen aan jouw huidige leven. Denk bijvoorbeeld aan accounts die je niet meer inspireren, accounts die je geen positief gevoel over jezelf geven of accounts die gewoonweg niet meer passen bij je huidige leven omdat ze bijvoorbeeld draaien rond een hobby of interesse die je niet meer hebt, een studie die je hebt stopgezet of een jobbranche waar je niet meer in werkt. En ja, mensen en bedrijven ontvolgen of verwijderen klinkt misschien drastisch maar je krijgt er wel een social media feed en tijdlijn voor terug die je inspireert en waar je met een goed gevoel doorheen scrolt in plaats van met onrust of ontevredenheid.
Als je bij bepaalde sociale netwerken helemaal geen goed gevoel meer hebt, kan je jouw profiel er ook definitief verwijderen – of er gewoonweg niet meer inloggen en de app van je smartphone verwijderen als je niet zo ver wil gaan.
Dezelfde principes kan je overigens ook toepassen op je afspeellijsten bij streamingdiensten zoals Spotify en op de YouTubekanalen waarop je geabonneerd bent. Zie je bijvoorbeeld afspeellijsten, podcasts en/of kanalen die je niet meer interesseren of inspireren of waar je geen goed gevoel meer bij hebt? Verwijder ze dan en hou enkele degene over die je blij maken of die jij waardevol vindt.
©ziel&zo2025
Comentarios