top of page

Een droomdagboek bijhouden

zielenzo


Terugkerende patronen in je dromen leren zien, beter worden in het herinneren van je dromen, logica vinden in je onderbewuste wereld: het zijn stuk voor stuk dingen waarbij een droomdagboek je kan helpen. Hoewel het bijhouden van zo’n dagboek wel wat zelfdiscipline vereist, is het ook een hele fijne oefening om te doen en een belangrijke bron van inzicht in je innerlijke wereld. In dit blogartikel vertel ik je daarom graag wat meer over hoe je zelf met een droomdagboek aan de slag kan gaan.


Het dagboek van je ziel


Zoals de naam al laat vermoeden is een droomdagboek of dream journal een naslagwerk van de dromen die je hebt gehad. Misschien vraag je je echter af wat nu precies het nut is van zo’n droomdagboek? Sommigen doen dit louter omdat ze nieuwsgierig zijn naar hun eigen droomwereld maar het bijhouden van een droomdagboek kan je onder andere ook helpen bij het verwerken van nachtmerries. Als je bijvoorbeeld regelmatig nachtmerries hebt, kan je via je droomdagboek nagaan of er een terugkerend thema is dat je onderbewustzijn (nog) niet kan loslaten.


Een droomdagboek stimuleert ook je creativiteit. Wanneer je droomt, ervaar je namelijk dingen die door je eigen geest gecreëerd worden. En dat kunnen soms erg fantasierijke maar ook bizarre, verwarrende en enge dingen zijn. Door deze dingen op te schrijven, leg je echter niet alleen je droomwereld op papier vast maar ga je er ook veel bewuster mee om waardoor je creativiteit een flinke boost krijgt. Een droomdagboek bijhouden kan daarnaast ook helpen om emoties te verwerken. Door de inhoud van je dromen op te schrijven en er bewust mee aan de slag te gaan, kan je de emoties erachter immers beter leren begrijpen.


Aan de slag


Als je met een droomdagboek wil gaan werken, moet je er uiteraard eerst eentje aanschaffen. Je kan ervoor kiezen om een voorbedrukt droomdagboek te kopen maar persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een blanco notitieboek waar je vrijuit in kan schrijven zonder je te moeten houden aan een vooraf bepaalde schrijfruimte. Tijdens het schrijven hou je best ook pennen en markeerstiften in verschillende kleuren bij de hand zodat je je dromen in specifieke categorieën of thema’s kan opdelen.


Hou zowel je droomdagboek als je pennen en stiften ook altijd in de buurt van je bed. Als je bij het ontwaken nog op zoek moet gaan naar pen en papier is de kans namelijk groot dat je je droom al bent vergeten voordat je de kans kreeg om hem op te schrijven! Er is overigens geen goede of foute manier om in je droomdagboek te schrijven dus doe gewoon wat voor jou het beste aanvoelt. Sommigen verdelen bijvoorbeeld hun blad in twee kolommen waarbij ze in de linkerkolom de droom noteren en in de rechterkolom de uitleg terwijl anderen eerst hun droom opschrijven en daaronder de uitleg. Nog anderen vinden het dan weer fijn om hun droom te tekenen en daar een korte beschrijving van hun gevoelens bij te vermelden.


Welke invulmethode je ook kiest: weet dat het niet de bedoeling is dat je droomdagboek eruit ziet als een literair meesterwerk. Enkel kernwoorden opschrijven, halve zinnen noteren, werken met pijlen: het mag allemaal. Spelling, grammatica en leestekens spelen hier ook geen enkele rol: het gaat erom dat je zo snel mogelijk de inhoud van je droom noteert. Als je wil, kan je er nadien natuurlijk nog altijd een gestileerd verhaal van maken maar bij het ontwaken moet je nu eenmaal snel zijn zodat je je nog zoveel mogelijk details kan herinneren voordat je droom vervaagt.


Als beginnend droomdagboekschrijver zal je ook merken dat je waarschijnlijk niet meer dan een paar regels kan opschrijven voordat de herinnering aan je droom vervaagt. Weet echter dat dit met oefening steeds vlotter zal gaan en dat het ook gemakkelijker zal worden om je steeds meer details van je dromen te herinneren. Dus zelfs als je denkt dat je een saaie droom zonder noemenswaardige gebeurtenissen hebt gehad: noteer hem toch in je droomdagboek. Soms besef je namelijk pas na het opschrijven van je droom dat er toch een bepaalde betekenis achter zit.


©ziel&zo2023



4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page