We zijn tegenwoordig omringd door digitale media en de mogelijkheid om altijd aan te staan kan wel leuk en handig zijn maar soms raakt de balans tussen online en offline zoek. In dit artikel vertel ik je daarom wat meer over gezonde mediagewoontes en hoe je een digitale detox kan doen.
Digiminderen
Digitale media zijn vandaag voor velen niet meer weg te denken uit hun leven. Er helemaal afstand van nemen is dan ook behoorlijk lastig. Maar dat hoeft ook niet. Wie bij de woorden digitale detox dus meteen denkt aan het volledig offline gaan, is eraan voor de moeite. Je kan namelijk ook kiezen voor digitaal minimalisme en bijvoorbeeld focussen op de apps en media die wel voor je werken.
De voordelen van een digitale detox
Minderen met digitale media heeft heel wat voordelen. Dus als je nog niet helemaal overtuigd bent van het nut van een digitale detox: hieronder vindt je alvast vier goede redenen om er vandaag nog mee te beginnen.
JE HOUDT MEER TIJD OVER
Tijd online spenderen betekent dat je minder vrije tijd overhoudt in de echte wereld. Minder schermtijd betekent bijgevolg dat je eindelijk tijd hebt voor al die dingen die je al zo lang wil doen maar waar je nooit de tijd voor kon vinden. Zoals meer boeken gaan lezen, regelmatig een wandeling maken, quality time doorbrengen met familie en vrienden en/of je favoriete hobby weer oppakken. Een leven waarin je smartphone niet meer aan je hand zit vastgeplakt, wordt zo dus een leven waarin er meer tijd is om fijne dingen te doen en herinneringen te maken.
BYEBYE SMARTPHONESTRESS
Social media updates, agendameldingen en voortdurend bereikbaar zijn maakt het lastig om rust te vinden en te ontstressen. Je stresshormonen zullen je dus heel dankbaar zijn als je je smartphone wat vaker negeert.
JE SLAAPT BETER
Stresshormonen en een goede nachtrust is allesbehalve een match made in heaven. Bovendien verstoren al die lichtgevende schermpjes ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor je moeilijker inslaapt en je nachtrust nog meer verstoord raakt.
JE WORDT CREATIEVER EN PRODUCTIEVER
Een inkomend mailtje direct beantwoorden of tussendoor snel even reageren op een appje haalt je uit je concentratie en leidt je af van waar je eigenlijk mee bezig bent. Hierdoor wordt het heel moeilijk om in een flow te komen en op lange termijn zorgt dit soort gedrag er bovendien ook voor dat je concentratievermogen steeds kleiner wordt. Door je smartphone aan de kant te leggen, krijg je dus niet alleen meer rust in je hoofd maar je wordt er ook productiever en creatiever van.
Aan de slag
Een digitale detox is geen one size fits all en betekent evenmin dat je je smartphone, tablet en laptop uit je leven moet verbannen. Vaak volstaan enkele kleine aanpassingen al om een betere balans te vinden tussen je online en offline tijd.
Vooraleer je die aanpassingen kan doen, moet je echter eerst weten hoe het nu precies gesteld is met jouw digitale gedrag. Een digitale detox begint daarom dus met het in kaart brengen van je schermtijd. Ga eens na hoeveel tijd je effectief online spendeert, welke apps je het vaakst gebruikt en hoe lang en op welke momenten je het meest vatbaar bent voor virtuele verleidingen. Aan de hand van deze informatie kan je dan gerichter op zoek gaan naar een betere balans.
Extra hulpmiddeltjes
Vind je het moeilijk om digitaal minimalisme in de praktijk te brengen? Misschien maken de volgende trucjes en hulpmiddeltjes het je wat makkelijker.
Hou je slaapkamer schermvrij: verban je smartphone, tablet en laptop uit je slaapkamer. Zo kom je niet in de verleiding om voor het slapengaan of bij het wakker worden snel even je sociale media te gaan checken. Een slaapkamer dient bovendien slechts voor twee dingen (slapen en vrijen) en voor geen van beide heb je een schermpje nodig.
Zet je notificaties uit: je brein reageert instinctief op elk biepje en geluidje van je smartphone en zal je dus ook elke keer aansporen om erop te reageren. Zet daarom alle pushberichten en notificaties van je apps uit.
Maak bewust de keuze om online te gaan: vaak grijpen we gedachteloos of uit verveling of gewoonte naar onze smartphone en niet omdat we echt benieuwd zijn naar de laatste posts op social media. Stel jezelf daarom elke keer bewust de vraag of je echt online wil gaan en waarom. En als het enkel is om een beetje te swipen, wat doelloos door je social media te scrollen of je mail voor de zoveelste keer te checken: laat je smartphone dan maar zitten.
Leestip
Vind je het moeilijk om in je eentje aan de slag te gaan en kan je wel wat hulp gebruiken? Het boek “Digital detox – minder technostress en meer focus dankzij de TouchPoints Methode” van Florence Pérès heeft mij heel erg goed geholpen bij het in kaart brengen en veranderen van mijn digitale gewoontes.
Ga jij ook voor een digitale detox in 2023?
©ziel&zo2022
Comments