In het midden van mijn prikbord hangt een kaartje waarop ik met dikke letters de woorden “aspire to inspire before you expire” heb geschreven. Voor mij is dat echter niet zomaar een zinnetje maar mijn raison d’être. Nieuwe manieren ontdekken om persoonlijk en spiritueel te groeien en hierover schrijven om zo anderen te helpen die nog aan het begin van hun zoektocht staan, is voor mij namelijk veel meer dan een leuk tijdverdrijf. Het is voor mij een manier om mijn passie en talenten te combineren om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de wereld. Of zoals de Japanners zeggen: het is mijn ikigai.
Iki-wat?
Ikigai is een Japans concept waarvoor geen letterlijke Nederlandse vertaling bestaat maar je zou het nog het beste kunnen omschrijven als “een goede en mooie reden hebben om ’s ochtends op te staan”. Je ikigai is dus een bezigheid, hobby of werk waar jij ’s ochtends vol levenslust je bed voor uitkomt.
Je ikigai vinden
Sommigen weten al heel vroeg in hun leven wat hun ikigai is terwijl anderen als volwassene nog volop zoekende zijn en ’s ochtends allesbehalve gezwind en vol levenslust hun bed uitspringen. Ik behoorde zelf ook lange tijd tot die tweede categorie en kwam er pas als late dertiger achter wat mijn eigen ikigai is. Die ontdekking deed ik echter niet in mijn eentje maar wel mede dankzij de boeken van Francesc Miralles en Héctor Garcia.
Volgens Miralles en Garcia zijn er namelijk vier belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden in je zoektocht naar je persoonlijke ikigai:
Waar hou je van?
Wat heeft de wereld nodig?
Waar ben je goed in?
Waar kan je voor betaald worden?
Je ikigai bevindt zich dan precies op dat punt waar deze vier elementen van je leven elkaar overlappen. Of anders gezegd: je ikigai is het kruispunt van je passie, je missie, je beroep en je roeping.
Van theorie naar praktijk
Sta je te trappelen van ongeduld om je ikigai te vinden maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Geen probleem: hieronder vind je enkele tips die je op weg helpen.
GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN
Het lijkt een onbelangrijk detail maar de volgorde waarin je werkt, is echt wel van cruciaal belang. Begin daarom altijd met de bovenste cirkel en maak als eerste een lijst met alle dingen die je fijn vindt om te doen. Denk hier niet teveel bij na en beschouw het als een brainstormoefening waarbij je alles opschrijft wat er in je opkomt. Er staat dus ook geen limiet op het aantal dingen dat je mag opschrijven. Doe vervolgens hetzelfde voor de linkse cirkel en schrijf alles op waar je goed in bent. Vergelijk nu die twee lijsten met elkaar: de overlappingen die je ziet, zijn jouw passies. Het zijn dingen die je graag doet én die je ook goed kan. Doe nu hetzelfde voor de rechtse cirkel en eindig met de onderste cirkel. Zoek ook bij deze cirkels naar mogelijke overlappingen. Kijk tenslotte ook naar het totaalplaatje: zie je verbanden tussen de verschillende overlappingen?
JOURNALING
Doe je aan journaling? Gebruik de volgende keer dan eens deze startvragen: waar loop ik warm voor? Wat raakt me? Waar ben ik goed in? Welke unieke talenten heb ik? Welke unieke talenten kan ik nog verder ontwikkelen? Wat kan ik dat voor anderen nuttig is? Is er iets dat ik kan bijdragen aan de wereld? Welke verandering zou ik teweeg willen brengen in de wereld?
ALGEMENE TIPS
Tot slot nog enkele algemene tips bij de zoektocht naar je ikigai
Weet je echt niet wat te antwoorden op de vraag waar je van houdt? Maak dan eens deze zin af: ik voel me gelukkig als…
Voel je je overweldigd door de vraag wat de wereld nodig heeft? Bedenk dan dat “de wereld” ook je partner, je kinderen of je collega’s kan zijn. Waar hebben zij baat bij?
Je ikigai gaat niet alleen over het werk waar je nu je geld mee verdient maar ook over datgene waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.
Weet je niet waar je goed in bent? Begin je antwoorden met ik ben goed in… en vul dit aan met wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden)
Beperk jezelf niet: schrijf alles op wat er in je opkomt zodat je een duidelijk overzicht hebt. Je kan daarna nog altijd een bepaalde richting kiezen.
Kinderlijke passies en interesses zijn vaak een goed vertrekpunt. Door stil te staan bij wat je als kind graag deed, kan je vaak makkelijker achterhalen wat jouw ikigai is.
Werk in de omgekeerde richting. Als het je bijvoorbeeld erg veel moeite kost om je passie te vinden, kan je beginnen met op te schrijven wat je niet graag doet. Weten wat je niet wil, helpt je immers ook bij het achterhalen van wat je wel wil.
Blijf openstaan voor nieuwe ingevingen en stop nooit met het uitproberen van nieuwe dingen.
Onthoud dat ikigai niet draait om rijk worden: het gaat om gelukkig leven. Geld verdienen is hier dus niet de hoofdfocus.
Je ikigai vinden vraagt tijd, geduld en zelfreflectie. Leg jezelf dus geen strakke deadline op en geef ideeën en impulsen de kans om naar boven te komen.
Heb jij jouw ikigai al gevonden?
©ziel&zo2023
Comments