Hoewel de meesten onder ons liever niet oog in oog met een wolf zouden willen staan, voelen veel mensen zich toch aangetrokken tot deze wilde dieren. En in tegenstelling tot wat de vele weerwolflegendes, mythes en sprookjes ons willen doen geloven, zijn dit geen kwaadaardige beesten maar wel prachtige en heel loyale en intelligente dieren met spirituele krachten.
De wolf als spiritueel krachtdier
In natuurreligies is het de normaalste zaak van de wereld om als mens in verbinding te staan met de natuur, planten en dieren om je heen. Denk bijvoorbeeld aan de Native Americans of Indianen waar dieren als spirituele gidsen worden gezien die je wijsheid, raad of bemoediging brengen en je op die manier helpen tijdens je levenstocht. Volgens de Indiaanse spiritualiteit zijn deze totemdieren of krachtdieren als het ware een spiegel van je ziel. Ze tonen je eigenschappen en vermogens die in jezelf verborgen zitten en helpen je zo om je eigen kracht aan te spreken en in balans te komen.
Sommige mensen weten van nature al wat hun krachtdier is terwijl het bij anderen spontaan op hun pad komt. Je ziet een bepaald dier dan bijvoorbeeld regelmatig voorbijkomen in boeken, films, tv-programma’s of op internet of je merkt dat een bepaald dier regelmatig een gespreksonderwerp in je leven is. Krachtdieren staan er ook om bekend dat ze graag in je dromen verschijnen dus als je vaak over een bepaald dier droomt dan zou dit wel eens een teken kunnen zijn dat je je krachtdier ontmoet hebt en dat hij je iets wil vertellen.
En zo kan de wolf dus ook een krachtdier met een spirituele betekenis zijn. Zo staat hij bijvoorbeeld voor verbondenheid maar ook voor innerlijke kracht.
VERBONDENHEID
Wolven leven in een hiërarchie waar iedereen zijn eigen plek heeft en iedereen gewaardeerd wordt om zijn unieke vaardigheden en doet waar hij of zij het beste in is. Wolven werken dan ook goed samen en willen niet alleen het beste voor elkaar maar ook voor het geheel. Zo zijn ze bijvoorbeeld liefdevolle en beschermende ouders maar zijn ze ook zorgzaam voor de zwakkeren in de groep.
Wanneer de wolf als jouw krachtdier verschijnt, kan je dat dus beschouwen als een teken dat je best eens nadenkt over jouw eigen plaats in het grotere geheel. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mensen met wie je veel tijd doorbrengt zoals je familie, vrienden en/of collega’s: welke rol neem jij in deze groep in? Past die rol jou nu nog? Is er een evenwicht tussen jouw behoeften en die van de anderen?
INNERLIJKE KRACHT
De wolf is een roedeldier maar hij is ook heel goed in staat zichzelf te redden. Bovendien is hij een meester in het bewaken van zijn eigen grenzen. Wanneer de wolf als jouw bondgenoot verschijnt, moedigt hij je dan ook aan om terug te vallen op je innerlijke kracht en om met vastberadenheid, vrijgevigheid en loyaliteit beginnen te werken aan datgene wat je wil.
De mythe van de grote boze wolf
Een wolf kan in zijn eentje met gemak de nek van een edelhert breken en een groep wolven kan zonder probleem een heel sterke en duizenden kilo’s zware eland vloeren maar ze zullen nooit zomaar mensen aanvallen.
Volgens sommige onderzoekers komt dit omdat wolven uitstekende lezers van lichaamstaal zijn: ze kunnen namelijk angst of agressie herkennen, ook als dit op een heel subtiele manier geuit wordt. Wolven zouden op die manier aan ons gedrag kunnen zien dat we geen prooien zijn. Andere wolvenonderzoekers menen dan weer dat wolven zo voorzichtig zijn bij mensen omdat wij rechtop lopen. Nog anderen zijn ervan overtuigd dat de mensenangst van wolven te wijten is aan onze dodelijke wapens. Maar wat de exacte reden ook is, wolven zijn heel schuwe dieren en de angst voor mensen zit diep in hun genen en wordt van generatie op generatie doorgegeven. In tegenstelling tot wat films ons laten zien, staan mensen dus niet op het menu van de wolf. Dieren staan wel op zijn menu maar ook die doodt hij nooit voor zijn plezier. Een wolf is en blijft natuurlijk wel een roofdier maar hij gaat enkel op jacht als hij voedsel nodig heeft om zijn familie te voeden. Ook gevechten vermijdt hij liever: enkel als hij zich bedreigd voelt, zal hij aanvallen. Dat is meteen ook de reden waarom er doorheen de geschiedenis toch enkele zeldzame gevallen zijn terug te vinden waarin een mens door een wolf werd aangevallen. Meestal was de mens echter zelf de oorzaak van die aanvallen. In de overige gevallen ging het dan weer om een wolf die door de ziekte hondsdolheid was getroffen.
Als je die zeldzame aanvallen van wolven op mensen vergelijkt met aanvallen op mensen door andere grote wilde dieren, is de wolf overigens juist een van de minst gevaarlijke wilde dieren. In Noord-Amerika werden er in de periode 1890-2001 bijvoorbeeld 89 mensen door poema’s aangevallen waarbij 17 mensen ook effectief gestorven zijn. In diezelfde periode werden er ook 71 mensen gedood door Grizzlyberen. Wanneer we naar de rest van de wereld kijken, zien we dat er in de 20ste eeuw maar liefst 6.297 mensen werden gedood door tijgers, leeuwen, luipaarden en beren. Jaarlijks sterven er ook maar liefst 40.000 mensen door slangenbeten. Maar ook kleine dieren hebben heel wat aanvallen op mensen op hun palmares staan. In de USA alleen al worden er bijvoorbeeld jaarlijks ongeveer 27.000 mensen door knaagdieren gebeten en 500 mensen door vossen. Elk jaar worden overigens ook miljoenen mensen door hun eigen huishond gebeten.
The Wolf Conservation Association
Hoewel wolven nog altijd met heel wat onbegrip te maken krijgen, zijn er toch ook steeds meer mensen die zich inzetten voor de bescherming van deze dieren. Zo hebben we in ons eigen kleine Belgenland bijvoorbeeld The Wolf Conservation Association vzw.
Deze non-profit organisatie zet zich in voor de bescherming van de wolf, gedragsonderzoek en het verspreiden van correcte informatie over deze dieren. Zo geven ze bijvoorbeeld voorlichting over het echte gedrag van wolven en hoe waardevol deze dieren voor en in onze natuur zijn en laten ze ook zien dat wolven fijne dieren zijn die geen gevaar vormen voor de mens. The Wolf Conservation Association vzw heeft ook een wolvencentrum in Bilstain waar ze wolven opvangen. Via hun website www.wolf-center.eu kan je zelfs een bezoek aan hun wolven aanvragen. Je kan via een adoptielidmaatschap ook een of meerdere wolven van hun wolvencentrum adopteren en in ruil krijg je dan een certificaat en foto van jouw adoptiewolf of -wolven.
Welk dier heeft voor jou een spirituele betekenis?
©ziel&zo2024
Comments