Voel je je uitgeput en ver weg van jezelf? Heb je het gevoel dat je geleefd wordt door je omgeving? Ben je je persoonlijke missie uit het oog verloren? Lees dan zeker verder want in deze blogpost vertel ik je hoe gezond egoïsme je kan helpen om jezelf meer centraal te zetten in je leven.
Gezond egoïsme is niet egoïstisch
We willen allemaal zinvol en waardevol zijn voor onze familie, vrienden, carrière, samenleving en de wereld maar dat is alleen maar mogelijk als je je eigen lichaam, geest en ziel op de eerste plaats zet. Een goede relatie met je innerlijke ik is namelijk de basis voor alle andere succesvolle relaties in je leven. Of anders gezegd: pas wanneer jij goed voor jezelf zorgt, jezelf begrijpt en jezelf ook helemaal accepteert, kan je anderen geven wat zij nodig hebben. Of zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: “you can’t give away what you don’t have”.
En dat is precies waar het bij gezond egoïsme om draait: goed voor jezelf zorgen én tegelijkertijd om anderen geven. En hierbij ook bewust prioriteit geven aan jezelf en kiezen voor wat jij wil. Niet ten koste van anderen maar ten gunste van jezelf zodat je het leven creëert dat echt bij je past. Is dat makkelijk? Nee. Je kan namelijk niet én iedereen tevreden houden én tegelijkertijd je eigen pad volgen. Maar geloof me: het is alle moeite en inspanningen dubbel en dik waard. Gezond egoïsme schenkt namelijk ontzettend veel vervulling. Niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor je omgeving. Want als jij het belang van anderen boven dat van jezelf stelt, zorgt dat bij jou alleen maar voor uitputting, frustratie, irritatie en weinig energie. En dat is allerminst een goede basis om liefde te geven of goede daden te doen.
De basisingrediënten van gezond egoïsme
Leven op een manier die echt bij jou past betekent dat je je leven gaat vormgeven op basis van de persoon die jij ten diepste bent. Dat je je prioriteiten verandert en focust op jezelf, op je gezondheid en op datgene wat jou blij en gelukkig maakt. Dat je je energie besteedt aan datgene waar jij in gelooft. Dat je je zielsmissie gaat volgen zonder je daarbij te laten leiden of afleiden door andermans verwachtingen en meningen.
Misschien klinkt dit voor jou nu nog als een onhaalbare missie en heb je geen idee hoe je hier nu concreet mee aan de slag moet gaan. Daarom vind je hieronder de 7 pijlers van gezond egoïsme die je zullen helpen bij dit hele proces :
1. AUTHENTICITEIT
Met gezond egoïsme eer je de persoon die jij diep van binnen bent en geef je invulling aan jouw unieke pad in dit leven. Gezond egoïsme gaat dus niet over je buitenkant maar wel over je binnenkant. Over keuzes maken vanuit de kern van wie jij bent en wat je nodig hebt. En dat levert je heel wat meer op dan enkel wat extra energie. Door te leven vanuit de verbinding met jezelf, voel je je bijvoorbeeld beter in balans en versterk je ook je innerlijke kracht.
Ga dus een keer met jezelf aan tafel zitten en doe alsof je jezelf voor het eerst ontmoet. Bekijk je lichaam en je geest met een frisse blik en ga op ontdekkingsreis: wie ben je echt? Wat voel je? Wat wil je? Hoe gaat het met je? Wat heb je nodig? Wat is jouw missie? Waarom ben je hier op aarde?
2. VERANTWOORDELIJKHEID
Jij bent de kern van jouw leven. Er is niemand die jou completer kan maken dan jijzelf. Het is dus ook jouw verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen en om jezelf serieus te nemen. Om te kiezen voor wat jij nodig hebt en graag wil hebben/doen.
Bij verantwoordelijkheid hoort echter ook acceptatie. Neem dus niet alleen verantwoordelijkheid voor al je behoeftes, vragen en eigenschappen maar accepteer ook de obstakels die niet in jouw plaatje van de perfecte ik passen. Zij maken namelijk ook deel uit van jouw echte ik en die ik is sowieso veel interessanter dan het perfecte plaatje dat social media ons voorhoudt.
3. AANDACHT
Je kan pas keuzes maken die goed voor je zijn als je weet wat je op dit eigenste moment nu precies nodig hebt. En dat kan je pas weten als je aandacht hebt voor jezelf. Niet af en toe maar elke dag. Maak dus dagelijks tijd om aandachtig aan te voelen hoe het nu werkelijk met je gaat.
4. GRENZEN STELLEN
Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor je eigen interne energiebatterij. Die batterij is echter niet eindeloos. Stel daarom duidelijke grenzen om te voorkomen dat je leegloopt en de controle over jouw eigen energie uit handen geeft. Durf bijvoorbeeld nee te zeggen of afstand te bewaren. Of beslis om ergens niet voor de volle 100% voor te gaan.
5. MOGELIJKHEDEN ZIEN
Gezond egoïsme creëert ruimte om te zien dat je agenda niet zo stevig vaststaat als je denkt en dat je meer ruimte voor creativiteit en optimisme kan vrijmaken dan je oorspronkelijk voor mogelijk hield.
6. VERTROUWEN
De verwachtingen van anderen loslaten en opnieuw je eigen kompas gaan volgen vraagt veel vertrouwen: vertrouwen in jezelf dat je niet alleen het juiste doet maar dat je dit ook echt kan.
7. COMMUNICATIE
Gezond egoïsme vraagt om duidelijke en heldere communicatie. Je moet je behoeftes, grenzen en verlangens namelijk niet alleen helder maken voor jezelf maar ook voor anderen in je omgeving.
Voor de twijfelaars onder ons
Misschien heb je nu zoiets van “okee, op papier klinkt dit allemaal wel heel logisch enzo maar hoe kan ik er in een specifieke situatie nu achter komen of ik gezond egoïstisch ben of enkel aan mezelf denk?”. Om daarachter te komen, kan je jezelf de volgende vragen stellen:
Ben ik goed bezig? (kijk hierbij mild en zonder oordeel vanop een afstand naar de situatie)
Hoe zou ik het vinden als mijn beste vriendin dit deed?
Doe ik hiermee iemand kwaad?
Uit welk deel van mezelf komt deze impuls?
Is dit een behoefte van me of is het vooral hebberigheid? (behoeften kunnen lichamelijk zijn zoals de behoefte aan aanraking, beweging en rust maar we hebben bijvoorbeeld ook allemaal behoefte aan autonomie, authenticiteit, spel, begrip en erkenning, steun, waardering, respect, eerlijkheid, inspiratie, harmonie en liefde en aan de mogelijkheid om het leven te vieren maar ook om te rouwen)
©ziel&zo2023
Comments