Een diepvriespizza die je zo in de oven schuift, frietjes met mayonaise, een hele reep chocolade, kant-en-klare macaroni met kaas uit de supermarkt die je alleen nog even hoeft op te warmen in de microgolfoven, een pakje chocoladekoekjes of een halve pot Ben & Jerry’s cookie dough ijs. Iedereen van ons heeft zo zijn eigen favoriet als het over comfort food gaat. Jezelf in tijden van stress met dit soort voedsel troosten is niet de meest gezonde optie maar als je er slechts af en toe naar grijpt, is het geen drama en hoef je je er ook niet schuldig over te voelen. Wanneer je echter de hele tijd ongezond eet, gaat niet alleen je lichamelijke gezondheid erop achteruit maar ook je mentale gezondheid. Je gaat je bijvoorbeeld ongelukkiger voelen en je loopt zelfs meer kans op een depressie. Waarom dat zo is en wat je hieraan kan doen, vertel ik je graag in onderstaand artikel.
Het antwoord zit in je darmen
Over de gevolgen van ongezond eten op je lichamelijke gezondheid zijn er al honderden boeken geschreven maar weinigen weten dat ongezond eten ook een averechts effect heeft op je mentale gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je geheugen al trager wordt na vijf dagen heel vet eten? Of dat je 31% meer kans hebt op een depressie als je heel veel suiker en vet eet? Het antwoord op de vraag waarom dit zo is, zit letterlijk in je darmen. In je darmen zitten namelijk miljoenen bacteriën die je darmwand gezond houden en je afweersysteem trainen. Wetenschappers noemen dit het microbioom of de darmflora.
Goede en slechte bacteriën
In je darmflora zitten zowel goede als slechte bacteriën. Dat is bij iedereen zo en is ook volkomen normaal. Wel is het belangrijk dat deze bacteriën in je darmen in balans zijn. Wanneer ze uit balans zijn, kan dit namelijk een negatieve invloed hebben op zowel je mentale als fysieke gezondheid.
Als je gezond eet, heb je meer goede bacteriën in je darmen. Die bacteriën maken onder meer serotonine aan wat ook wel eens het geluksstofje wordt genoemd. Wanneer die serotonine vervolgens via je bloedbaan naar je hersenen gaat, ga je je namelijk blij, gelukkig en tevreden voelen. Daarnaast maken die goede bacteriën ook nog een stofje aan dat heel erg op serotonine lijkt. Ook dit zogenaamde pré-geluksstofje gaat via je bloedbaan naar je hersenen en wordt daar vervolgens omgezet in nog meer serotonine.
Als je heel ongezond eet, haal je echter die hele balans tussen goede en slechte bacteriën overhoop. Je krijgt dan minder goede en meer slechte bacteriën in je darmen. Minder goede bacteriën betekent minder geluksstofjes die naar je hersenen gaan maar dat is niet het enige negatieve aan dit verhaal. De slechte bacteriën in je darmen geven via je bloed namelijk ook een signaal aan je hersenen. Helaas zorgt dat signaal ervoor dat het pré-geluksstofje in je hersenen niet wordt omgezet in serotonine maar in een stofje dat giftig is voor je hersenen. Sommige hersencellen gaan hierdoor zelfs dood. Ongezond eten zorgt op die manier niet alleen voor minder geluksstofjes in je hersenen maar het beschadigt zelfs je hersenen waardoor je een hoger risico loopt op depressie.
Zo eet je jezelf gelukkig
Gezonder eten zorgt ervoor dat je genoeg goede bacteriën in je darmen hebt maar tegenwoordig is het niet altijd even makkelijk om nog te weten wat er nu precies met gezonde voeding bedoeld wordt. De ene zweert bijvoorbeeld bij een vegetarisch dieet terwijl een ander kiest voor koolhydraatarm, paleo, veganistisch of nog iets anders. Experts zijn het echter over eens dat het mediterrane dieet wonderen doet voor je darmen, hart en algemene gezondheid. Uit een onderzoek waarbij mensen met een depressie volgens het mediterrane dieet aten, bleek bijvoorbeeld dat hun depressieve klachten na drie maanden met maar liefst 45% waren afgenomen. Uit een onderzoek van het University College London waarbij wetenschappers de eetgewoonten en het mentale welzijn van maar liefst 36.000 mensen uit Frankrijk, Australië, Amerika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk analyseerden, bleek bovendien dat de mensen die een mediterraan dieet volgden ruim 30% minder kans hadden om een depressie te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot degenen die veel bewerkt voedsel, verzadigde vetten en suiker op het menu zetten.
Het mediterrane dieet
Zoals de naam al laat vermoeden, is het mediterrane dieet gebaseerd op de traditionele eetgewoonten van de inwoners van landen aan de Middellandse Zee zoals Italië en Griekenland. Al is het niet echt een dieet maar meer een manier van leven waarbij je veel gezonde vetten, noten, fruit en groenten binnenkrijgt en je ook fysiek actief blijft.
Het boodschappenlijstje dat bij dit mediterrane dieet hoort, bevat dus vooral veel fruit en groenten, peulvruchten (waaronder ook kikkererwten of linzen), bonen, noten, volle granen en olijfolie. Vis, gevogelte, eieren, kaas en yoghurt horen er ook bij maar wel met mate.
Ben jij net als ik een overtuigd aanhanger van het mediterrane eetpatroon of zien jouw maaltijden er helemaal anders uit? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!
©ziel&zo2024
Comments