top of page

De kunst van gelukkig alleen zijn

zielenzo


We gaan er vaak vanuit dat alleen zijn en eenzaamheid twee synoniemen van elkaar zijn maar dat zijn ze niet. Zelf kan ik er bijvoorbeeld echt van genieten om tijd in mijn eentje door te brengen terwijl familie, vrienden en collega’s me vaak meewarig aankeken wanneer ik hen vertelde over de uitstapjes die ik in mijn eentje deed en hoe heerlijk ik het vond om in alle rust in mijn eentje naar een museum te gaan of iets te gaan eten. Alsof ik eenzaam, zielig, saai of asociaal was. Terwijl leren houden van je eigen gezelschap en gelukkig alleen zijn net een kunst is die je zelfkennis en zelfvertrouwen doet groeien.


Alleen zijn is niet eenzaam


Eenzaamheid is een gevoel. Je hebt het gevoel geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Het is ook een gevoel van gemis. Je mist een partner of vrienden. Je mist goede relaties. Je kan je bijvoorbeeld ook eenzaam voelen wanneer je omgeven bent door een groep mensen met wie je geen raakvlakken hebt. Eenzaamheid gaat ook vaak gepaard met depressieve gevoelens of slapeloosheid en wakkert de aanmaak van stresshormonen aan.


Alleen zijn of alleen wonen is geen gevoel. Het is een situatie. Het vertelt iets over het aantal mensen rondom je. Alleen zijn betekent gewoon dat er niemand om je heen is. Niets meer en niets minder. Het heeft geen nadelige bijwerkingen en kent ook geen gezondheidsrisico’s. Alleen zijn kan ook een goede manier zijn om te ontstressen van een drukke wereld vol prikkels en jezelf weer op te laden.


Alleen zijn is een kunst


We leven in een samenleving waarin alleen zijn nog al te vaak mislukking betekent. Geen relatie = geen succes. Alsof we geen betekenis hebben als er niemand om ons heen is. Alsof we alleen van waarde zijn als iemand ons ziet. Niet zo gek dus dat veel mensen niet meer alleen kunnen zijn en er alles aan doen om dit ook te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan mannen en vrouwen die geen enkele avond thuis zijn en hun hele agenda volplannen. En als ze dan toch onverwacht een avond alleen thuis zijn, gaan ze meteen bellen en whatsappen om toch maar geen tijd met zichzelf te moeten doorbrengen.


Alleen zijn heeft echter een enorm voordeel. En dat is dat je tijd hebt voor jezelf. Tijd om je focus naar binnen te richten. Tijd om na te denken over wat jij wilt. Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jouw verlangens en drijfveren? Waar sta je in het leven? En hoe gaat het nu eigenlijk echt met je? Door alleen te zijn, leer je jezelf kennen en kom je erachter wie je echt bent – los van wat anderen daarvan vinden. Alleen zijn leert je dus gelukkig te zijn. Meer zelfs, het leert je geluk in jezelf te vinden. Als je alleen kunt zijn en je je daar ook goed bij voelt, beheers je dus een heel waardevolle kunst.


Tips om te wennen aan alleen zijn


Als je nog nooit iets alleen hebt ondernomen, kan je beter met iets kleins beginnen. Ga bijvoorbeeld eens in je eentje maar wel met een fijn boek of tijdschrift op een terrasje zitten of maak een wandeling.


Denk ook in positieve woorden over jezelf als je solo op pad bent. Denk dus niet “mensen vinden me zeker zielig omdat ik hier alleen ben” maar wel “ik ben een sterke onafhankelijke vrouw die doet waar ze zelf zin in heeft”.


Als je toch nog veel last ondervindt van angstige of negatieve gedachten kan je ook iets actiefs gaan doen in je eentje. Als je alleen naar een museum gaat of alleen gaat joggen, ben je namelijk druk bezig met die activiteit waardoor er vanzelf minder ruimte is voor negatieve gedachten. Steken die gedachten echter voortdurend de kop op of is de angst om alleen te zijn of iets alleen te ondernemen te groot om het op eigen houtje te overwinnen? Weet dan dat je altijd om professionele hulp en begeleiding van een psycholoog kan vragen.


©ziel&zo2023


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page