top of page

De glas-halfvol manier: kijken naar wat je al goed kan en dat verbeteren

zielenzo

Bijgewerkt op: 8 sep 2022


Als kind worden we al op erg jonge leeftijd op school beoordeeld waarbij de focus vooral ligt op wat je nog niet weet of wat er niet zo goed gaat in plaats van wat je al geleerd hebt. Je leert met andere woorden dat je beter moet worden in wat je niet goed kan. De aandacht verschuift zo van datgene wat je van nature goed doet naar datgene wat je niet zo goed kan.


Als je als kind bijvoorbeeld niet zo goed bent in rekenen en je al die cijfers ook gewoonweg niet interessant vindt terwijl je wel heel goed bent in taal en dat ook heel fijn vindt om te doen, zal de focus steevast op rekenen liggen. Extra energie en aandacht besteden aan het verbeteren van wat er niet zo goed gaat, komt je motivatie echter niet ten goede.


Ook in ons professionele leven worden we in functioneringsgesprekken vooral gewezen op wat nog ontbreekt en wat we moeten verbeteren. Maar wat als we in plaats daarvan eens gaan kijken naar wat we al goed doen en dat verder gaan ontwikkelen?


Waarom focussen op je talent?


In 1950 gebeurde er een onderzoek over snellezen bij Amerikaanse middelbare scholieren en dat had een op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend resultaat.


Het onderzoek begon met een meting van de snelheid waarmee de scholieren een tekst lazen. Een klein groepje blijkt een duidelijk hogere leessnelheid te hebben en heeft dus een talent voor snellezen. Na deze eerste meting krijgen alle scholieren een training in snellezen waarna er opnieuw een meting volgt.


Bij de meerderheid van de scholieren werd na de training een verbetering van hun leessnelheid van 66% opgetekend. Bij de kleine groep met talent voor snellezen was er echter een verbetering te zien van maar liefst 828%!


Je groeipotentieel op je talenten is dus enorm groot en bovendien ook vele malen groter dan je groeipotentieel op activiteiten waar je gemiddeld of onder het gemiddelde op scoort. Je energie in je talenten steken, levert je dus ontzettend veel op. Doen waar je goed in bent, kost bovendien ook minder energie terwijl het meer voldoening geeft. Als je daarentegen doet waar je niet goed in bent, dan vreet dat energie en het is ook allesbehalve bevorderlijk voor je motivatie en geluk. Of anders gezegd: aandacht besteden aan je zwaktes verzwakt je terwijl aandacht besteden aan je sterktes je versterkt.


Wat is mijn talent?


Je talent is datgene waar je geen moeite voor hoeft te doen. Het is iets wat je van nature al goed kan. Vaak ben je zelf niet eens bewust van je talent: het is voor jou zo vanzelfsprekend om te doen dat je er niet bij stilstaat. Misschien ga je er onbewust zelfs vanuit dat iedereen het kan. Waardoor je misschien geen idee hebt wat je talent dan wel is. In dat geval kan je bijvoorbeeld de hulp van een coach inschakelen of praten met mensen die dicht bij je staan en je goed kennen. Er zijn ook tal van vragenlijsten en testen die je (online) kan invullen.


Weet jij wat jouw talent is?


©ziel&zo2022

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page