Hoe gaat het met je? Het is een vraag die steeds meer mensen beantwoorden met “ik heb het druk!”. Dat is ook niet zo gek: de meesten van ons hebben nu eenmaal een agenda die bomvol afspraken staat waardoor we van de ene naar de andere activiteit rennen en enkel nog bezig zijn met het afvinken van takenlijstjes. Die grote tijdsdruk heeft echter een negatieve invloed op onze creativiteit.
The Creativity Crisis
De Amerikaanse hoogleraar Kyung Hee Kim laat in zijn onderzoek “The Creativity Crisis” zien dat de creativiteit in Amerika sinds de jaren negentig duidelijk is afgenomen. En dat is niet toevallig de periode waarin het internet opkwam en we steeds meer, langer en harder gingen werken. Om creatief te zijn heb je immers rust en ruimte nodig. Na een dag hard werken zit je brein echter overvol en zie je geen heldere oplossingen meer. Je brein is op dat moment gewoonweg niet meer in staat om irrelevante informatie weg te filteren en nieuwe verbindingen aan te leggen tussen de relevante stukjes kennis die overal in je geheugen verspreid zitten.
Een avondje netflixen of een uitgebreid rondje maken op sociale media lijkt op zo’n moment dan misschien wel een leuke vorm van ontspanning maar je doet er je lichaam en geest geen plezier mee. Zij willen immers juist dat je lege momenten niet altijd meteen gaat opvullen en dat je gewoonweg eens even niets doet en een Kairosmoment inlast.
Chronos en Kairos
Chronos en Kairos zijn twee figuren uit de Griekse mythologie. Chronos is de god van de gewone tijd of kloktijd die steeds maar doorloopt. Het is de meetbare tijd die zegt dat er 24 uur in een dag zitten, 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut. Chronostijd is de tijd waarin we doelgericht te werk gaan en plannen maken maar ironisch genoeg is het ook de tijd waarin we altijd tijd tekort komen.
Kairos is de god van het geschikte moment en de kans die je moet grijpen als hij voorbijkomt maar hij is ook de god van rust, inspiratie en creativiteit. Hij staat symbool voor onze innerlijke tijdsbeleving: de tijd die er echt toe doet. Kairostijd is aandacht, rust, verbinding, stilte en reflectie.
Geen of/of verhaal
Je hoeft geen keuze te maken tussen Chronos en Kairos. Integendeel zelfs. Net zoals bij zoveel dingen in het leven gaat het ook bij je tijdsbeleving over het vinden van een goede balans tussen Chronostijd en Kairostijd. Wie beide soorten tijd beleeft, maakt zijn leven immers evenwichtiger.
Inspiratie, goede ideeën en verhelderende inzichten komen vooral naar boven op die momenten waarop we het idee van tijd verliezen. Kairos is dus noodzakelijk voor ons creatief denkvermogen maar Chronos is net zo goed nodig. Hij zorgt er namelijk voor dat we ons aan onze afspraken houden, dat er orde en structuur is en dat we op een efficiënte en productieve manier tewerk gaan. Het is dus geen of/of verhaal: ze zijn allebei waardevol en je hebt ze allebei nodig in je leven.
Helaas is bij velen van ons deze balans doorgeslagen: we werken te hard, doen te veel en multitasken er op los in chronologische tijdsschema’s waardoor er nauwelijks nog ruimte is voor Kairosmomenten. Nochtans is het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld om zo’n Kairosmoment voor jezelf te creëren.
Een Kairosmoment creëren
Een Kairosmoment creëer je door de gewone gang van zaken te onderbreken en een pauze te nemen van je werk, carrière en verplichtingen. Hierdoor kom je tot rust en kan je je aandacht op één ding richten. Naar muziek luisteren, dagdromen, mijmeren, wandelen, mindfulness, tijd in de natuur doorbrengen, gewoonweg even niets doen en genieten van het moment of juist helemaal opgaan in datgene wat je aan het doen bent waardoor je elk besef van tijd verliest: het zijn stuk voor stuk ideale Kairosmomentjes.
Welke tijd is bij jou de baas?
©ziel&zo2023
Comments