De Amerikaanse succesauteur Philip Roth schreef ooit dat ademhalen het beste middel is tegen verstikking. Er schuilt echter veel meer waarheid in zijn woorden dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Adem geeft ons namelijk niet alleen leven en energie maar ook ontspanning en een rustige geest. Het maakt je kalm en helder en je krijgt meer vrede met jezelf. Jezelf leren om goed te ademen is dus ongelooflijk belangrijk voor je welzijn en helpt je om kalm te blijven tijdens alle pieken en dalen in het leven.
Buik versus borst
Mensen kunnen op twee verschillende manieren ademen: vanuit hun buik of vanuit hun borst.
Wanneer je vanuit je buik ademt, voorzie je je hele lichaam van zuurstof en activeer je het deel van je zenuwstelsel dat voor rust en een ontspannen gevoel zorgt. Je zal bijvoorbeeld merken dat je hartslag vertraagt en dat je middenrif en je spieren zich ontspannen. Als je vanuit je buik ademt, vertel je dus eigenlijk aan je lichaam dat alles rustig en veilig is, zelfs al heb je op dat moment veel aan je hoofd. Dat verklaart ook meteen waarom deze manier van ademen je ook kan helpen om sneller in slaap te vallen.
In tijden van stress ruilen we deze diepe buikademhaling echter vaak in voor een oppervlakkige borstademhaling. Wanneer je met je borst ademt, gebruik je echter alleen het bovenste gedeelte van je longen waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Maar dat is niet het enige nadeel aan deze manier van ademen. Als je vanuit je borst ademt, gaat je hart bijvoorbeeld sneller kloppen en gaan je spieren zich ook schrap zetten en verkrampen waardoor je je allesbehalve rustig en ontspannen voelt. Vergeet tenslotte ook niet dat zo’n borstademhaling veel meer inspanning van je lichaam vraagt. Je moet bij het in- en uitademen namelijk heel wat spieren aanspannen waardoor de spanning in je middenrif, nek en schouders drastisch toeneemt. En met drastisch bedoel ik ook echt drastisch want wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat één minuut borstademhaling net zoveel energie kost als een gewicht van 60 kilo boven je hoofd houden!
Je buikademhaling oefenen
Een gezonde buikademhaling levert je dus alleen maar voordelen op maar hoe maak je hier nu een gewoonte van? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dat niet zo moeilijk. Maak bijvoorbeeld elke dag vijf minuutjes tijd om onderstaande oefening te doen:
Ga in een gemakkelijke houding zitten of liggen. Zelf doe ik deze oefening het liefst ’s avonds terwijl ik op mijn rug op bed lig maar als je je prettiger voelt wanneer je rechtop zit of liever op een yogamatje of vloerkleed wil liggen, dan kan dat uiteraard ook.
Sluit je ogen en ontspan je borstkas, schouders, hals, kaken en tong. Richt vervolgens je aandacht op je buik.
Leg een hand op je navel en de andere hand er net onder (op je onderbuik). Oefen geen druk uit maar laat je handen gewoon op je buik rusten.
Adem nu rustig maar ook diep in door je neus en voel hoe je buik omhoog komt en opbolt alsof het een ballon is die zich met lucht vult.
Hou dit gevoel even vast en adem dan rustig en traag uit door je mond. Voel hoe je buik en je handen weer omlaag gaan. Als het goed gaat, zal je merken dat je uitademing ook net wat langer duurt dan je inademing.
Je hoeft je bij deze oefening niet te concentreren op je ademhaling of je in- en uitademingen te tellen. Voel gewoon het rijzen en dalen van je buik. Alleen al het feit dat je je buik voelt meebewegen met elke ademhaling kan al zorgen voor meer rust in jezelf. Wanneer je deze oefening al een tijdje doet, zal je ook merken dat het niet meer nodig is om je handen op je buik te leggen omdat het steeds meer een gewoonte gaat worden om op deze manier te ademen.
©ziel&zo2024
Comments