Wie nog op zoek is naar een fijn boek om op een druilerige herfstavond te lezen maar geen zin heeft om op zoek te gaan naar leestips en reviews: in mijn blogpost van vandaag vind je vijf boeken die niet op je leeslijstje mogen ontbreken.
Op de tweesprong van moeten en willen (Elle Luna)
Hoe kom ik erachter wat mijn ware roeping is? En als ik die gevonden heb, hoe blijf ik daar dan trouw aan? Het zijn vragen die iedereen wel kent maar ze beantwoorden is vaak heel wat minder evident. Elle Luna bestempelt dit moment in haar boek als de tweesprong van moeten en willen. "Moeten" is dan datgene wat we denken te moeten doen of wat anderen van ons verwachten terwijl "willen" net datgene is waar we van dromen en waar ons hart ligt.
In het eerste deel van dit boek vertelt de schrijfster over haar eigen ervaringen met deze tweesprong terwijl deel twee en drie je meer vertellen over hoe je al dat "moeten" uit je leven kan bannen en hoe je op zoek kan gaan naar je eigen roeping. Het vierde en laatste deel van het boek staat tenslotte in het teken van het delen van jouw roeping met de rest van de wereld zodat je met jouw passie ook het leven van anderen kan verrijken. Dit vrolijk en creatief vormgegeven zelfhulpboek met de subtitel "wat doe je en wat wil je echt?" inspireert je dus niet alleen maar motiveert je ook om zelf in actie te komen. Het boek telt overigens slechts 168 pagina's en sommige daarvan zijn enkel met een quote of tekening gevuld terwijl anderen opdrachten en invuloefeningen bevatten dus als je wil, kan je het zelfs op één avond uitlezen.
Big Magic (Elizabeth Gilbert)
In Big Magic moedigt Elizabeth Gilbert je aan om je verborgen talenten te ontdekken. Balancerend tussen spiritualiteit en vrolijk pragmatisme laat ze je zien hoe je je ideeën kan omarmen, hoe je nieuwe uitdagingen het hoofd kan bieden en hoe je je dagen kan vullen met meer passie en mindfulness.
De oorspronkelijke Engelse titel van dit boek is "Big Magic: creative living beyond fear" en dat is ook de reden waarom ik dit boek ooit gekocht heb. Het staat namelijk boordevol praktische adviezen voor een inspirerend en creatief leven waarbij de schrijfster je als het ware als een lifecoach begeleidt. Het boek is overigens niet alleen mooi geschreven maar ook met veel vaart en humor waardoor je meteen zin krijgt om creatief aan de slag te gaan. Kortom: een heel aanstekelijk boek over het ontwikkelen van je creatieve ik dat ik de afgelopen jaren al meermaals herlezen heb.
Het bos, vier vragen, het leven en ik (Tessa Randau)
In "Het bos, vier vragen, het leven en ik" vertelt Tessa Randau over een jonge vrouw die met haar gevoelens worstelt. Ze heeft alles waar ze altijd al van droomde maar de werkelijkheid blijkt toch anders te zijn dan hoe het in haar dromen was. Op een dag gaat ze naar het bos om uit te rusten van het hectische leven dat ze leidt met haar veeleisende job en de drukte van haar gezin en om te overdenken waarom ze niet gelukkig is. Daar ontmoet ze een oudere vrouw die haar vier vragen stelt. Vier vragen over hoe ze in haar leven staat en wat ze wil veranderen.
In Duitsland werd dit boek een bestseller en dat is ook geheel terecht als je het mij vraagt. Het boekje heeft maar 124 bladzijden maar de boodschap is zo prachtig gebracht dat elke bladzijde indruk achterlaat. Ook aan de layout en illustraties werd heel wat aandacht besteed waardoor het boekje zowel rust als kracht uitstraalt. Dus als je nog op zoek bent naar een inspirerend en vlot geschreven boekje voor jezelf of anderen: dit is wat je zoekt.
4000 Weken (Oliver Burkeman)
Oliver Burkeman is een gelauwerde journalist bij The Guardian en schrijver van heel wat succesvolle boeken waaronder deze "4000 weken - Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan". In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dit echter geen boek met concrete tips over hoe je je tijd het beste kan indelen of hoe je effectiever met je tijd kan omgaan. Als je daar naar op zoek bent, kies je dus beter een echt timemanagementboek uit. Wat dit boek wel doet, is je allerlei filosofische en psychologische inzichten meegeven waardoor je op een andere manier over het concept "tijd" gaat nadenken. Dit boek laat je bijvoorbeeld zien hoe je het ultieme gevoel van "deep time" kan ervaren en hoe je kan omgaan met afleiding die zowel van binnenuit als buitenaf komt.
O ja, ingeval je je afvraagt hoe Burkeman aan die 4000 weken komt: als je aanneemt dat je tot je 80ste zal leven dan heb je net iets meer dan 4000 weken op aarde. In de binnenkant van de kaft staan overigens 4000 bolletjes gedrukt die je zelf kan inkleuren zodat je letterlijk ziet hoeveel weken je al achter je hebt liggen en dat vond ik zelf wel een harde reality-check (en ook best wel even schrikken) maar tegelijkertijd was het voor mij ook een grote reminder om drukte los te laten en me te concentreren op datgene wat voor mij het belangrijkste is om een gelukkiger en zinvoller leven te leiden. Conclusie: een confronterend maar broodnodig boek dat iedereen zou moeten lezen.
De kleine prins (Antoine De Saint-Exupéry)
Dit prachtige moderne sprookje van Antoine de Saint-Exupéry is geliefd bij klein en groot. Het is echter niet alleen prachtig geschreven en vormgegeven: het is ook een verhaal vol diepe wijsheden.
Het boek vertelt het verhaal van een piloot die neerstort in de Sahara woestijn en daar een klein jongetje ontmoet. Dat jongetje blijkt een prins te zijn die samen met een roos op een kleine planeet met drie vulkaantjes leeft. Op een dag besluit de kleine prins echter om zijn planeet te verlaten en te gaan kijken hoe de rest van het heelal eruit ziet. Hij bezoekt vervolgens verschillende andere planeetjes die telkens bewoond worden door een volwassene die zichzelf op een of andere manier belachelijk maakt. Zoals de ijdeltuit die door iedereen geliefd wil worden maar helemaal alleen op zijn planeet woont of de dronkenlap die drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt voor het feit dat hij drinkt. Uiteindelijk bezoekt het prinsje ook de planeet aarde waar hij in de Sahara de neergestorte piloot ontmoet die hij vervolgens allerlei verhaaltjes vertelt over zijn planeet met de roos en de andere planeten die hij bezocht heeft.
Hoewel het oorspronkelijk geschreven is als een sprookje voor kinderen, is dit ook voor volwassen een heel mooi boekje dat je doet stilstaan bij de manier waarop je hebt leren denken en de dingen waar je je in het dagelijkse leven zo druk mee bezig houdt.
Wat zijn jouw favoriete boeken?
©ziel&zo2023
コメント